Öğrenci Kariyeri Banner

Çağımızda Yaygın Hastalık: Dağınık Beyin Sendromu Nedir?

Çağımızda Yaygın Hastalık: Dağınık Beyin Sendromu Nedir?

Gün içinde birçoğumuz mesaj, mail, arama ve buna benzer birçok uyaran ile uyarılıyoruz. Ve birisine odaklanmışken ansızın bir diğerinin bildirimi geliyor. Anlattıklarım tanıdık gelmiş olsa gerek. İşte bu dağınıklığın bir adı var: dağınık beyin sendromu. Peki ya bu sendrom nedir, nasıl düzeltilir? 

Birlikte farklı yönlerden inceleyelim bu konuyu.

beyin

Araç kullanırken telefonla oynadığınızda manevra yeteneğiniz azalır. Telefonla oynamazken ise çok daha dikkatli ve atiksinizdir. Diğer bir açıdan da araba kullanırken telefona baktığınızda etkili bir kullanım gerçekleştiremeyebilirsiniz, lakin evde otururken telefonla ilgilendiğinizde çok daha etkin kullanıp verim alabilirsiniz. İkisini bir arada yürütmek gibi bir zorlamaya girmediğimizde işler ne kadar da kolaylaşıyor...

Texas Üniversitesinde Beyin Sağlığı Merkezi’nin kurucusu Dr Sandra Bond Chapman’a göre, aynı anda birçok işi yapmaya çalışmak yüzeysel düşünmeye, üretkenlik eksikliğine, hatalara ve gereksiz bilgiyi eleyememeye neden oluyor. Çünkü beyin bir anda birçok iş yapacak şekilde donanımlı değildir ve bunu uzun süre yapmaya çalışmak stresi artırdığı gibi depresyona ve entelektüel kapasitenin azalmasına da yol açıyor.

“Teknoloji beynimizi sürekli kesintiye uğramaya alıştırıyor, yeni bir e-posta ya da sosyal medya mesajı geldiğine işaret eden sinyali bekler oluyoruz”.

Fakat aynı anda birçok iş yapmaya çalışmanın etkili olmadığına dair oldukça fazla veri olsa da eski alışkanlıklar yeni teknolojilerle birleştirerk devam etme eğilimi gösteriyoruz. Bu konuda kısmen kendimizi suçlamamız gerekiyor. California Üniversitesi’nden Dr Christine Carter, bir kerede birçok şey yaptığımızda, bu durumun kendimizi meşgul ve üretken hissetmemizi sağladığını dile getiriyor.

iş

Dağınık Beyin Sendromu İle Başetmek İçin

  • Aynı anda birçok işi yapmak yerine, programınızı tek bir işi bitirdikten sonra diğer işe geçecek şekilde oluşturun. Önemli olan ne kadar kısa zamanda fazla iş yaptığınız değil, ne kadar odaklanarak verimli iş yaptığınız olduğunu unutmayın.
  • Odaklanmayı sağlayacak bir ortam yaratın. Kapısını kapatabileceğiniz bir mekân bulun ve e-posta ve diğer mesaj uyarılarını kapatın.
  • İnsanlar size hangi saatlerde ulaşabileceğini bilsin. Kesintiye uğratılmak istemediğiniz zamanları da açıklayın.

odaklanmak

Kaynak: “You probably suffer from scattered brain syndrome”,https://www.bbc.com/

-Matematiksel


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.