Öğrenci Kariyeri Banner

Buy Now Pay Later Ödeme Sistemi Dünya'ya Yayılıyor

Buy Now Pay Later Ödeme Sistemi Dünya'ya Yayılıyor

Dünyada ABD başta olmak üzere finansal teknolojiler bakımından en çok dikkat çeken alanların başında Buy Now Pay Later yani BNPL platformları gelmektedir. Müşterilerim daha yüksek fiyatlı ürünleri alabilmesi imkanı bulunan, Buy Now Pay Later uygulamalarına ilgi gün geçtikçe artmaktadır. 

Şimdi Satın Al Sonra Öde terimi olan BNPL, bir alışveriş sırasında ödemenin yapılmadan ilerleyen bir dönemde ödeme gerçekleştirme sistemidir. Tüketici herhangi bir ödeme yapmadan ürün kendisine teslim edilmektedir. Tüketici ürünü alır sonrasında da ödemesini gerçekleştirir. Ülkemizde kredi kartı ve kredi kullanımı oldukça yaygın bir seçenek olması sebebiyle çok fazla ihtiyaç duyulmasa da kredi süreçlerinin zorlu veya uzun sürmesi, kartların taksit imkanlarının sınır olması BNPL uygulamalarının yükselişinin temelini oluşturup hazırlayan başlıca nedenler arasında yer alıyor. Özellikle pahalı ürünlere sahip olmak isteyen tüketiciler ve teknolojiyle güçlü bağları olan genç nüfusun buy now pay later platformlarını tercih ettiği görülmektedir.

BNPL Süreci Tüketiciler Nasıl Kullanıyor?

BNPL Süreci Tüketiciler Nasıl Kullanıyor?

BNPL platformları, yapılan alışverişlerin kredi kartı veya kredi sağlayan bir banka olmadan fintech sistemi üzerinden taksitlendirmesine olanak sağlıyor. ABD’de genelde nakit olarak yapılan bir alışveriş 6 haftalık süreçlerden oluşan taksitler şeklinde sonradan ödenebilmektedir. BNPL sisteminin en büyük çıkış noktasıysa kredi kartlarındaki yüksek faizler yerine faizsiz ödeme planını hazırlamalarıdır. 

Çoğu alan müşterilerinden faiz almıyor ve kazançlarını çoğunlukla perakende vergilerinden ve gecikme ücretlerinden oluşuyor. Müşterilerin hesapları genelde ödemenin otomatik olarak çekilebileceği kredi kartlarıyla ya da banka hesaplarıyla bağlantılı oluyor. Hesaplar aynı zamanda otomatik ödeme zamanının yaklaştığını belirten otomatik hatırlatıcılar da bünyesinde barındırıyor. Kullanıcı ödemelerini zamanında yaptıkça harcama limitleri de artışa geçiyor. 

BNPL'nin İki Türü 

BNPL'nin İki Türü 

Üye işyeri işlem ücreti kredisi: Bir tür satış noktası kredisidir. Müşterilerden herhangi bir faiz almaz ama onun yerine satıcıya bir işlem ücreti yansıtmaktadır. Bu faizsiz çözümü Klarna, Splitit, AfterPay gibi şirketler tarafından görülmektedir. 
Müşteri Faiz Kredisi: Müşterilere yerinde kredi kullandırıldığı bir satış noktasıdır. Tüketici, ürünü anında alabilir, daha sonra faiz eklenmesi ile birlikte ödemesi yapılır. Bu işlemlerde satıcılardan ücret alınmamaktadır. 

Dünyadaki En Büyük Şirketler BNPL Platformunda Boy Gösteriyor 

Dünyadaki En Büyük Şirketler BNPL Platformunda Boy Gösteriyor 

ABD’de bir süredir var olmasına rağmen şirketlerdeki talep ve yatırımcıların ilgisini yeni çekmeye başlayan bir sistemdir. Araştırmalara göre platformlar, 2021’nin ilk iki ayında bile yıllık yüzde 215 büyüme göstermiştir. Araştırmalar, insanların taksitle ödeme yapabilmeleri onları daha çok harcamaya ve alışveriş yapmaya sevk ettiğini gösteriyor. Apple, dijital ödeme şirketi olan Square ve Affirm şirketi BNPL ödemeye geçmiştir. 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.