Öğrenci Kariyeri Banner

Dikey Çiftçilik Geleceğe Yön Verecek

Dikey Çiftçilik Geleceğe Yön Verecek

Dünya üzerindeki nüfus arttıkça, bazı problemler ile karşılaşmaktayız. Tarım alanında yaşayacağımız sıkıntılar da bunlardan sadece birisi. 

Tarım alanlarının, şehir hayatının kalabalık nüfusunun ihtiyaçlarını karşılayamaması ihtimali günümüzde aklıllarda soru işareti oluştururken bu sorunlarda yeni tarım alanlarının bulunmasını ve tarımsal alanda faaliyet göstermeye teşvik eder. Son yıllarda birçok şehirde farklı projeler ile tarım alanında bir takım yenilikler deneniyor. Bu projeler içinde çok katlı şehir çiftlikleri de mevcut. 

Şehir Hayatında Dikey Çiftçilik 

Şehir Hayatında Dikey Çiftçilik 

Yaşam alanlarındaki binaların bahçelerinde, çatılarda, boş olan arazilerde ve depolarda dikey çiftliklerin oluşturulması dünyada hızla yaygın hale geliyor. Dikey çiftçiliklerin yatırımcıları, bu projelerin uygulandığı zaman, sistemin faydalarının fark yaratacağını söylemektedirler. Aynı zamanda geleneksel çiftlikte kullanılan kamyonların sayısı azaldığı için yakıt tasarrufunun sağlanması ve bu sebeple hava kirliliğinin de azalmasını sağlayacağını vurguluyorlar. Bunun yanı sıra şehir hayatında yaşayanların sağlıklı ve taze gıdayı tüketmelerinin de kolaylaşmasını öngörmektedirler. Dikey çiftçilik ile birlikte pestisit ve herbisit gibi çevreyi kirleten zararlı tarım ilaçlarının kullanımının azalmasına dikkat çekiliyor. Aynı zamanda çiftçilerin kullandığı orman tarım alanlarının kullanımının da önüne geçileceği için iklim değişikliği tehlikesinin de azalabileceğini savunmaktadırlar.

Dikey Tarım Dünyada ve Ülkemizde Ne Durumda?

Dikey Tarım Dünyada ve Ülkemizde Ne Durumda?

Günümüz dünyasında birçok dikey çiftlik hızlı yetişebilen ve fazla talep olan yapraklı yeşillikler üzerine yoğunlaşmış durumdayken ürün çeşitliliğinin de hızla artıyor olması büyük bir gelişme ve değişim olarak öngörülmektedir. Kore, Japonya, ABD, Singapur ve Kanada gibi ülkelerde bu tür çiftliklerin sayısı giderek artarken ülkemizde şu an için çok fazla bilinmemektedir. Türkiye'de uygulanmayan bir yöntem olan dikey çiftlik tarımı gelecekte daha çok karşılaşacağımız alternatif bir tarım yöntemi olarak bilmekteyiz. Fransa, İngiltere ve Amerika gibi ülkeler gelecekte yapmayı planladıkları katlı tarım çiftliği projelerini açıklamaktadırlar. Bu projelerini stratejik yönetim planlarına da hayata geçirmeleri halinde gelecekte katlı tarım çiftliklerini daha çok göreceğimizi kanıtlamaktadır. 

Dikey Tarımın Bize Sağladığı Faydalar 

Dikey Tarımın Bize Sağladığı Faydalar 

  • Küçük alanlarda yüksek verimlilik elde edilir
  • Organik ve ekolojik ürün elde edilmesini sağlar.
  • Şehir merkezlerinde bile kolaylıkla üretim yapılabilmesine imkan sağlanır.
  • Çeşitli sebzelerin yıl boyunca üretilebilmesi bu sistemle mümkündür.
  • Şehirleşme ile birlikte bozulan eko sistemin onarılmasına katkı sağlanabilir.
  • Zamandan ve paradan tasarruf sağlamaktadır. 

 

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.