Öğrenci Kariyeri Banner

Burundan Uygulanan Covid Aşısı Farelerde %100 Koruma Sağladı!

Burundan Uygulanan Covid Aşısı Farelerde %100 Koruma Sağladı!

Yeni bir çalışmada test edilen, burun yoluyla uygulanan COVID-19 aşı spreyinin farelerde %100 koruma sağladığı bilgisi gün yüzüne çıktı. Aynı zamanda hayvandan hayvana bulaşmayı da engelleyen aşı, şu anda aşı şirketleri tarafından test edilme sürecinde.

Dünyada ve ülkemizde aşılama çalışmaları oldukça umut verici durumda fakat son zamanlarda Sinovac’ın etkisiz olabildiği ve genel olarak aşıların delta varyantına karşı yeterince koruyucu olmadığı yönünde haberler gündemde dolaşmakta. Bunların yanında aşıların %100 koruma sağlamamasından dolayı aşı yaptırmayanlar da var.

Yeni bir çalışma, tek doz uygulanan ve bildiğimiz aşıların aksine sprey olarak burundan yapılan bir aşının %100 koruma sağladığını ortaya koydu. Henüz hayvanlar üzerinde denenen aşının insanlar üzerinde kullanılması için çalışmalar sürmekte.

Aşı, Georgia Üniversitesi ve Iowa Üniversitesi’nden araştırmacıların oluşturduğu ortak bir ekip tarafından test edildi. Testlerin sonucunda aşının uygulandığı fareler, COVID-19’a karşı %100 bağışıklık kazandığı görüldü. Burundan uygulanan aşı insanlar için de onaylanırsa uzun süredir savaştığımız pandeminin üstesinden kolaylıkla gelebileceğimiz konuşuluyor.

 Normal buzdolabı sıcaklığında 3 ay kadar saklanabilen aşı, depolama ve aşıların ziyan olması gibi konularda da çözüm sağlıyor. Ayrıca burundan yapılıyor olması, iğne korkusu olduğu için aşı olmaktan kaçınanlara da kolaylık sağlamış olacak.

Şu anda BioNTech ve Senotize de dahil olmak üzere aşı üreticileri, bu burun aşılarını deniyor. Rusya da COVID-19 aşısının burun spreyi versiyonunu test etmiş bulunuyor.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.