Öğrenci Kariyeri Banner

3. Gözümüz Olsa Nasıl Olurdu?

3. Gözümüz Olsa Nasıl Olurdu?

Günümüzde etrafımızın sosyal medyayla çevrildiği her an “online” nız. Gözümüzü telefonlarımızdan ve bilgisayarlarımızdan ayırmıyor tüm işlerimizi online olarak hallediyoruz. Rahatlıkla hayatlarımız mobil yaşam üzerine kurulu diyebiliriz. Bu bağımlılık sürekli olarak başımız öne eğik bir şekilde telefona odaklanarak yürümemize neden oluyor.

Telefona odaklanarak yürümemiz başımıza bir takım kazaların gelmesine sebebiyet verebilir. Yapılan araştırmalarda da her beş kazadan birinin yolda yürürken cep telefonu ile ilgilenen kişiler nedeniyle meydana geldiği görülüyor. İtalya’nın Bolzano kentinde gerçekleştirilen bir projede ise insanların akıllı telefonlarını bilinçli kullanması için elektrik direklerine sünger tamponlar yerleştiriliyor. Endüstriyel tasarım öğrencisi Minwook Paeng tarafından tasarlanan robot göz de yolda yürürken bile kafaların kalkmadığı bu dönemlerde yolu gözetleyen ve çarpışma tehlikesini haber veren tasarıma sahip bir proje olarak karşımıza çıkıyor.

Paeng’in London’s Royal College of Art and Imperial College’da tasarım mühendisliği derecesinin bir parçası olan projede insanların yolda yürürken telefon kullanmasına bambaşka bir bakış açısı getiriyor. Kafaya yerleştirilen robotik bir üçüncü göz yolda yürürken kafası sürekli önünde olanlar için bir uyarı sistemi sağlayarak kişiyi olası kazalardan koruyor. Kişinin kafasını öne eğmesiyle devreye giren söz konusu göz karşısına çıkan herhangi bir cismi algılayıp sesli bir şeklide uyarı veriyor ve tehlikeyi atlatmasını sağlıyor.

Minwook Paeng’in bu projesi sayesinde insanların akıllı telefonlarıyla her an ne yaptığımızı ironik bir şekilde sorgulamış oluyoruz.

Kaynak için tıklayınız

 

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.