Öğrenci Kariyeri Banner

Birbirinden Garip Meslek Hastalıkları

Birbirinden Garip Meslek Hastalıkları

Çalışan kişilerin çalıştığı ortam veya yaptığı işten kaynaklanan ve sürekli olarak tekrarlanan sebepler dolayısıyla işini yürütemez hale gelme, geçici veya sürekli hastalıklar geçirme, bedensel veya ruhsal engellilik halleri meslek hastalığı kapsamında sayılmaktadır. Pek haberdar olmasak da çevremizde meslek hastalığıyla savaşan insanların sayısı az değil ve maalesef bizim bilmediğimiz birçok meslek hastalığı bulunmakta.

İşte o meslek hastalıklarından sadece birkaçı!

Ayakkabıcı Hastalığı-Femur Büyümesi

meslekhastaligi

Kalçamızın ve dizimizin bir bölümünü oluşturan, uyluk adıyla da anılan femur kemiği ayakkabı ustalarının çalışma şartları sonucu istemsizce büyümeye başlıyor. El yapımı üretimlerde, ayakkabı tabanını çekiçleyen ayakkabı ustalarının uyluk kemiklerinde ağrısı olmayan ve küçük kırıklar meydana gelerek vücudu daha fazla kemik üretip, bu küçük kırıkları yok etmesi için uyarır. Fakat yıllarca süren çalışmalarda vücut artık pes eder ve bariz belli olan bir kemik büyümesi ortaya çıkar.

Terzi Hastalığı-Bunyon İltihaplanması

meslekhastaligi

Ayak başparmağının kökünde bulunan eklemde çok sık bağdaş kurma, kalıtsal kemik yapısı ya da başparmağın diğer parmaklara doğru itilmesiyle oluşan kemikli yumruya bunyon denir. Terzilerde oluşan hastalık ise parmağın dibindeki kemiğin iltihaplanmasıyla sert ve ağrılı bir şekilde ortaya çıkar. Eski zamandaki terziler, elleriyle dikiş yaparken yere uzun süre bağdaş kurarak oturdukları için parmakları yere fazla baskı yapar ve bu hastalık ortaya çıkardı.

Şoför Hastalığı-Hutchinson Kırığı

meslekhastaligi

Arabaların krank çevirerek çalıştığı dönemlerde, krankın çevrilirken elden kaçması sonucu bileğe çarparak oluşan kırığa Hutchinson kırığı denir. Hastalık ne kadar şoförleri ilgilendirse de direksiyon çevirmeyle hiçbir alakası yoktur.

Baca Ustası Hastalığı-Kanser

meslekhastaligi

Sanayileşme sonucunda nüfus artışı yaşanarak bacalı evlerin sayısı artınca, tadilat ve bakım için bacaların içine giren erkekler, bacanın kurumunu temizlerken kurumun içindeki kanserojen maddelerden habersizdi. Bu kurum, zamanla ustaların vücudunda ağrılı ve acılı bir kanser oluşturdu. Baca süpürme makinelerinin icadından sonra ise bu kanser türü daha az görülür oldu.

Kemancı Hastalığı-Boyun İltihaplanması

meslekhastaligi

Müzisyenlerin sıkça yaşadığı kas, kemik ve iskelet problemlerinin yanı sıra keman çalanların, enstrümanlarını boyunlarına dayadıkları bölgede zamanla iltihaplanma oluşmaya başlar. Kemanın sürtünmesi ve basıncından kaynaklanan bu durum, tedavi edilmezse bakteriyel enfeksiyonlara kadar gidebiliyor.

Öğrenci Hastalığı-Dirsek İltihaplanması

meslekhastaligi

Öğrencilerin sıkça dirseklerini masaya ya da sert bir yüzeye koyması sonucu dirseğin dış noktasının iltihaplanması sonucu “Olekranon Bursit” adıyla bilinen hastalık meydana gelir. Bu hastalık “madenci dirseği” ya da “tesisatçı dirseği” olarak da bilinebilir.

Hizmetçi Hastalığı-Diz İltihaplanması

meslekhastaligi

Viktorya Dönemi’nin hizmetçileri, temizlik esnasında dizlerini uzun süre yere çöktükleri için diz kapağının ön kısmının iltihaplanması sonucu “Prepatellar Bursit” olarak da bilinen bir eklem hastalığıdır. Bu hastalıkla savaşanlar dizlerini kırıp bükmekte ve çömelmekte çok zorlanırlar.

Ressam Hastalığı- Kurşun Zehirlenmesi

meslekhastaligi

Devonshire Kolik adı verilen bu hastalığa yakalanan ressamlar, boyanın içerisinde bulunan kurşuna maruz kaldıklarında kronik kabızlığa yakalanıyor ve bu hastalık zamanla ilerleyerek ağrılı bir sindirim hastalığına dönüşüyordu. Ressamların yanı sıra boyacıların da yakalandığı bu hastalık, kurşun zehirlenmesinin bir türü olarak görülmekteydi.

Camcı Hastalığı-Katarakt

meslekhastaligi

Camdan ve ısıdan koruyucu gözlüğün henüz üretilmediği eski zamanlarda, cam veya erimiş metal fırınlarda ısıtıldığında cam üfleyicilerinin gözleri, bu erimiş maddelerin kalıntılarıyla birlikte az miktarda radyasyonu da emiyordu. Zamanla katarakta dönüşen bu hastalık, demirciler ve dökümcüler arasında da yaygındı.

Dokumacı Hastalığı-Kalça İltihaplanması

meslekhastaligi

Tüm gün dokuma işiyle uğraşan bu insanlar, gün boyu sert ve ahşap sandalyelerde oturdukça kalçada “dokumacının alt kısmı” olarak da bilinen kemikler iltihaplanır. İskiyum kemiğinin yakınlarının iltihaplanması sonucu ise ortaya çekilmez ağrılar ve acılar çıkar.

Korno Çalgıcısı Hastalığı-Yüz Felci

meslekhastaligi

Çalmakta epey fazla nefes gücü isteyen bu çalgıyı çalan müzisyenlerin yüzü, sinirlerin karşılaması gerekenden daha fazla hava basıncına maruz kalırsa yüz felci geçirmeleri mümkün. Korno çalanların yanı sıra trompet ve trombon çalan çalgıcılar da bu hastalığa maruz kalabilirler.


Yaren İrem Binici

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yaren İrem Binici

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.