Öğrenci Kariyeri Banner

Bir İK'cıda Olması Gereken Davranışsal Yetkinlikler Neler Mi?

Bir İK'cıda Olması Gereken Davranışsal Yetkinlikler Neler Mi?

9 yıldır hem Almanya hem Türkiye'de özel sektörde çeşitli şirketlerde İK profesyoneli olarak görev aldım. İş hayatında en az hedefler kadar (ne yapılır?) davranışsal yetkinliklerin önemine (nasıl yapılır?) fazlasıyla inanan bir insanım. Bu yazımda mesleki deneyimim doğrultusunda özellikle gelecekte İK alanında çalışmayı hedefleyen veya henüz 1-2 yıldır İK departmanında bulunan yeteneklere başarılı bir İK profesyonelinin sahip olması gereken davranışsal yetkinliklerine odaklanacağım.

  • Problem çözme yeteneği: Sürekli problemler ile karşılaşacaksınız. Özellikle çalışanların işten çıkış süreçleri genelde sancılı geçmeye müsait. Yönetici-çalışan, çalışan-çalışan, yönetim-çalışan arasında çözmeniz gereken birçok vaka olacak.
  • İkna yeteneği & arabuluculuk becerisi: Genel olarak tüm İK süreçlerinde öneriler sunmanız, tarafları ikna etmeniz, aralarını bulmanız ve bunları yaparken empati kurmanız gerekecek. Tabi o arada kaç takla atacaksınız, orası meçhul. :)
  • Empati, sabır & soğukkanlılık: Olaylara / Durumlara objektif yaklaşmanız ve soğukkanlılığınızı da kaybetmemeniz gerekecek. Empatinin dozunu dengeli ayarlamalısınız. Fazla empati kurmak sizi yıpratabilir. Bazen istemediğiniz halde almak veya uygulamak zorunda olduğunuz kararlar olabilir.
  • Gözlem & analiz yeteneği: İş analizinden başlayarak işe alıma kadar gözlem ve analiz yeteneğine fazlasıyla ihtiyacınız olacak.
  • İletişim yeteneği: Çokça diyalog halinde olacağınız insandan dolayı iletişim yönünüz kuvvetli olmalı.
  • Analitik zeka: Bolca doküman ve rapor hazırlayacaksınız. Bu nedenle detaylardan sıkılmamanız ve analitik tarafınızı da kullanmanız gerekecek.
  • Sunum becerisi: Sunum becerisine sahip olursanız şirket içi eğitimler verebilirsiniz veya İK proje sunumlarına liderlik yapabilirsiniz. Bu doğrultuda kişisel markanıza da olumlu yatırım yapmış olursunuz.
  • Sır tutabilme: Sır tutmayı bilmelisiniz. Çünkü şirkette alınan kararlardan herkesten önce sizin haberiniz olacak. Yanlışlıkla ağzınızdan kaçıracağınız bir bakla şirket içinde ciddi sorunlara yol açabilir.
  • Adil olma & eşit mesafeyi koruyabilme: Herkese eşit mesafede olmanız gerekli, kimseyle çok yakın veya çok uzak olmamalısınız. Tüm çalışanlara adil yaklaşmalısınız.
  • Planlama & organizasyon becerisi: Yıllık işgücü planlaması, gelişim faaliyetlerinin planlanması, çalışanların kariyer planlaması, üniversitelerle işbirliği ve kampüs etkinliklerinin planlanması, çalışanlara yönelik sosyal faaliyetlerin organizasyonu bu başlık altında sayabileceklerimin sadece bazıları...

Daha fazla yazı için sizleri buradan bloguma beklerim...


Ahmet Karcicio

HR Professional & Blogger & Working Out Loud Fan & Junior Futurist & Content Creator & Trendsetter & Ex-Referee

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.