Öğrenci Kariyeri Banner

Bilgisayar Oyunlarının Faydaları da Var!

Bilgisayar Oyunlarının Faydaları da Var!

Bilgisayar oyunlarının, oyun bağımlılığının zararları artık herkesçe biliniyor. Oysa oyunların yararları da var.

Özellikle strateji geliştirilen oyunların, çocukların zihinsel gelişimine destek sunduğu biliniyor. Siz de bilgisayar oyunlarının faydalarını merak ediyorsanız, işte bilgisayar oyunlarından öğrenecekleriniz:

Odağınızı Değiştirin!

Çok yoğun bir gündemin içinde hiç Playstation 5 oyunlarını oynayıp rahat hissettiğiniz oldu mu? Oyunlar, odağınızı değiştirmeye, kendinizi daha eğlenceli bir aktiviteye yönlendirmenize yardımcı oluyor. Bu da özellikle stresli ve kaygılı zamanlarda kişinin kendini daha iyi hissetmesine destek veriyor. Günde yarım saat veya bir saat oyun oynadığınız için kendinizi suçlu hissetmekten vazgeçebilirsiniz.

Analitik Düşünceyi Geliştiriyor

Strateji temelli oyunlar aynı anda birçok değişkeni kontrol etmeyi öğrenmenizi sağlıyor. Analitik düşünmeyi, strateji kurmayı, neden sonuç bağlantılarını kuvvetlendirmeyi, olasılıkları değerlendirmeyi öğretiyor. Bu sayede olay ve durumlara yaklaşımınızın başkalaştığını fark edebilirsiniz. Çözüm üretme kabiliyeti oyunlarla beraber gelişim gösteriyor.

Dil Eğitiminizi Oyunlara Taşıyın

Playstation 4 oyunlarını oynarken İngilizce birçok kelime öğrenebilirsiniz. Oyunları dil öğrenme için kullanmak oldukça işlevsel. Kelime haznenizi genişletebilir, oyunlarla ilgili sohbetler yaparak yabancı kültürlerden arkadaşlar edinebilir, konuşma ve okuma tecrübesi edinebilirsiniz.

Farklı Oyunları Denemek Beyin İçin İyi

Sürekli farklı türlerde oyunlar oynamak, bulmaca türü ek aktiviteler sunan oyunlar tercih etmek beyin için gelişme fırsatı sunuyor. Yeni bilgiler ve öğrenme süreçleri ile beyinde yeni bağlantılar kurulabiliyor. Özellikle sanal gerçeklik uygulamaları ile sportif faaliyetler yapacağınız oyun konsolları sayesinde kendinize bir iyilik yapabilirsiniz.

Yenilgiye Tahammül, Eleştiriye Açıklık

Oyun oynayan kişilerin yenilgiye tahammülleri ve eleştiriye açıklık düzeyleri daha açık oluyor. Hem galibiyet hem de mağlubiyetin olduğu oyunlarla tecrübe kazanan oyuncuların, odağının şimdi olması kolaylaşıyor. Onlar, geçmişteki yenilgiyi uzun uzadıya dert ettiklerinde yeni oyunun da başarılı olmayacağını deneyerek öğreniyor. Ayrıca daha iyisi olmak için başkalarından öğrenecek bir şeyleri olduğunu fark ediyor. Bu da kişisel gelişim için önemli bir adımı teşkil ediyor.

Multitasking Yeteneği Artıyor

Nintendo Switch oynarken çoklu görev kabiliyetinizin gelişebileceğini biliyor musunuz? Birçok oyun konsolu, kişilerin aynı anda birden çok düşünme becerisini bir arada yürütebildiğini ortaya koyuyor. Oyunlar, bizlere farkında olmadan çoklu düşünme becerisi armağan ediyor.

Yaratıcılık Güçleniyor

Video oyunların yaratıcılığı geliştirdiği biliniyor. Görsel olarak günlük dünyalarında olmayan uyaranlara maruz kalan oyuncular, algılarında yeniliğe kapı açıyor. Yaşamı deneyimlerken, düşünce üretirken yaratıcılık güçleniyor. Ayrıca yeni fikirleri sunmaktan çekinmemek, yaratıcı faaliyetler için cesaretlenmek için de imkan doğuyor.

Oyunun Faydalarından Yararlanmak İçin Dikkat

Bilgisayar oyunlarının faydalarından yararlanabilmek için oyun süresi ve oyun türü önem taşıyor. Şiddet içeren oyunların faydadan ziyade zarar verdiğinin altı çiziliyor. Benzer bir şekilde uzun süre oyun oynayan kişilerin birçok kazancın yerine zararlı sonuçlar elde ettiği ifade ediliyor. Örneğin, kısıtlı zamanda oynanan oyunlar sosyalleşme için yeni bir zemin hazırlarken oyun bağımlılığı asosyalliği beraberinde getiriyor. Günde maksimum 1 saat oyun oynamak bir yetişkin için yeterli görülüyor. Uzun süre oyun oynayan herkesin bağımlı olmadığı hatırlatılırken hem fiziksel hem de bilişsel sağlık için oyun sürelerinin kısıtlanması gerektiği vurgulanıyor.

Ancak oyun süreleriniz uzun süredir saatleri alıyor, başka bir aktivite yapamayacak kadar zaman işgal ediyorsa, oyun oynamadığınızda yoksunluk belirtileri gösteriyorsanız oyun bağımlılığı konusunda destek alabilirsiniz. Oyunların faydalarından yararlanabilmek için oyunu bir hobi olarak görmeli ve zaman zaman katıldığınız bir aktivite gibi düşünerek hayatınıza dahil etmelisiniz. Eğer bağımlılık şüpheniz varsa bir ruh sağlığı uzmanına danışabilirsiniz.                                                                                                                                                                                                 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.