Öğrenci Kariyeri Banner

Bilim İnsanları Geleceği Tahmin Edebilecek!

Bilim İnsanları Geleceği Tahmin Edebilecek!

Bilim insanları, Twitter'daki konuları analiz eden bir sistem geliştirdi. Bu sistemle birlikte bir hashtag'in, bir konunun veya platformda gündem olmuş bir kişinin etkileşimleri görülebiliyor. Bu analize göre de örnek olarak o hashtag'in ne zaman popüler olduğu ve olabileceği konusunda fikir veriyor.

Sistemin, gelecekteki muhtemel finansal ve politik kargaşaları önceden gösterebileceği düşünülüyor.

Akıllara Simpsonlar'ı getiren bu sistem Twitter’daki hashtag’leri, konuları ve kelimeleri inceleyen bu sistem, bir olaya insanların nasıl reaksiyon verdiğini gösteriyor. Bu sayede belli konularda sistemin gelecek hakkında fikir vermesi bekleniyor. 

Belirli bir konunun veya hashtag’in istatistiklerde yükselip alçaldığı zamanları gösteren Storywrangler adlı sistem, Twitter’da 2008 yılından bu yana yapılan milyarlarca paylaşımı görüp hikayeleri hakkında bilgi verebiliyor. Çıplak gözle bakıldığında bu paylaşımların küçük bir kısmı görülürken bu sistem, daha isabetli çıkarımlar yapılmasını sağlayacak.

Gücünü bir süper bilgisayardan alan sistemi oluşturan 8 bilim insanı, 150 farklı dilde her gün yapılan; hashtag, sembol, emoji veya kelime gibi paylaşımların yaklaşık yüzde 10’unu alıyor ve bir veya birden fazla parça şeklinde frekanslara çeviriyor. Buna, ‘Black Lives Matter’ ya da ‘koronavirüs’ tag'leri örnek verilebilir.

Olası politik ve finansal karışıklıkların tahmin edilebileceğini göstermek isteyen ekip, dünyanın farklı yerlerinde ‘rebellion (isyan)’ ve ‘crackdown (kısıtlama)’ kelimelerini inceledi. Bu incelemelerden çıkan sonuçlar, bu yerler için daha öncesinde özenle hesaplanmış olan jeopolitik risk indeksiyle oldukça yüksek oranda uyuştuğu görüldü.

Fikirlerin, konuların veya belirli kelimelerin kullanımının gün içinde geçirdiği değişimleri canlı olarak gösterdiği ve bu konuda bir ilk olduğu için Storywrangler oldukça önemli bir konumda yer alıyor. Gelecekte önemli olaylara dönüp bakılabilmesini sağlayan bu sistem, Twitter’ın her kesiminden bilgi sağlıyor.

Twitter, bugüne kadar birçok sosyal, politik veya herhangi bir konudan sorunların tartışıldığı bir platform oldu. Dolayısıyla söz konusu analizlerle elde edilen bilgilerin  genel anlamda doğru sonuçlar verebileceği düşünülüyor.

Kaynak için tıklayınız

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.