Öğrenci Kariyeri Banner

Tanrıların Tanrısı Odin, Türk Mü?

Tanrıların Tanrısı Odin, Türk Mü?

İsveç'teki tarihsel araştırmaların öncüsü olan Prof. Sven Lagerbring: "Yüce İskandinav tanrısı Odin, dolayısıyla oğlu Thor hatta tüm İsveçliler Türk'tü."

İskandinav Mitolojisi’nde Tanrıların Babası olarak isimlendirilen Odin yalnızca mitolojik bir figür değil, pagan inancının en yüce tanrısı olarak da bilinir. İsveç modern tarih biliminin en önemli isimlerden olan Prof. Sven Lagerbring, 1764 tarihli İsveççenin Türkçe ile Benzerlikleri adıyla kaleme aldığı kitabında, Odin ve İsveç halkının Türk kökenli olduğunu açıklamakla kalmamış, iki dilin arasında bugün bile benzer olan özelliklerini de ayrıntılı şekilde açıklamıştır. 

Prof. Sven Lagerbring tarafından kaleme alınan İsveççenin Türkçe ile Benzerlikleri adlı, İsveçlilerin Türk Ataları alt başlıklı kitapta anlatılan ve İskandinav bölgesinin en önemli destanlarından biri olarak kabul edilen Hervar Saga ya da diğer ismiyle Harverar Masalları’nda Odin’in İsveç’e geliş hikayesi anlatılıyor.

Efsaneye göre Odin, Tyrkland yani Türk Yurdu olarak adlandırabileceğimiz yerden Tirkiar ve Asiemaen yani Türkler ve Asyalılar olarak adlandırılan iki büyük toplulukla yola çıkıyor. Bu büyük kitlenin lideri olan Odin ve yanındakiler, uzun bir yolculuk sonucunda bugün İsveç olarak bildiğimiz topraklara yerleşiyorlar.

Türkçeye Abdullah Gürgün tarafından çevrilen Lagerbring’in kitabında, Odin’in ve İsveç halkının Türk kökenli olduğuna dair birçok yargı bulunuyor. Bu yargıların ana referansı Harverar Masalları başta olmak üzere diğer önemli İskandinav efsaneleri olarak karşımıza çıkıyor.

Birçok İskandinav efsanesinde Odin’in, Türk Mitolojisi’nin en önemli figürü olan iki kurtla beraber dolaştığından bahsediliyor. Odin hakkında çizilmiş olan pek çok görselde de Odin, iki karga ve iki kurt ile birlikte resmediliyor. Bu durum, İsveç ve Türk mitolojilerindeki en önemli benzerliklerden biri olarak kabul görüyor.

Lagerbring’in kitabının çevirmeni olan Abdullah Gürgün, aynı zamanda uzun yıllar İsveç ve Türk kültürünü de araştırmış ve İsveçlilerin Türk Kökenleri Üzerine adlı bir kitap yazmıştır.

Hem Lagerbring’in hem de Gürgün’ün kitabında İsveççe ve Türkçe dillerinde, bugün bile hala kullanılan kelimeler arasındaki benzerlikten bahsedilir. Geçmişteki benzerlik ise daha da ilginçtir. Thor ‘Tur’ kelimesinden, Odin ise ‘Ot - İn’ kelimelerinin birleşmesinden türemiştir.

Prof. Sven Lagerbring’in kaleme aldığı kitabı ana referans olarak görürsek ve İskandinav efsanelerine en geniş anlamda yer veren eser olduğunu düşünürsek, Odin ve İsveçlilerin bizimle ortak bir atadan geldiğini söyleyebiliriz. 

 

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

1 Yorum

  • Nizamettin Öcalan

    Bur kitapta okumustum bu odin dedikleri kisi aslinda alp er tunga

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.