Öğrenci Kariyeri Banner

Vikipedi Tarafsızlığını Yitirdi Mi?

Vikipedi Tarafsızlığını Yitirdi Mi?

Vikipedi’nin kurucularından Larry Sanger, Vikipedi’nin güvenilirliğini kaybettiğini söyledi!

Sitede yer alan bilgilerin, bazı insanların karmaşık ve manipülatif bir oyununa kurban gittiğini belirten Sanger, Vikipedi’nin doğruları ortaya koyma konusunda her zaman güvenilir olamayabileceği konusunda uyardı.

Kendisiyle yapılan röportajın özeti şu şekilde;

larry sanger, vikipedi, röportaj

Vikipedi’nin her zaman doğruyu aktaracağına inanabilir misin? Bu, doğrunun ne olduğunu düşündüğüne göre değişir. Günümüzde Vikipedi’de ihtilaflı herhangi konuda doğru olarak gösterilen şey, konunun meşru olarak savunabilir yanlarından sadece biri. Gerçeğin tek bir yüzünün gösterilmesine izin verilmesi, zengin ve nüfuzlu insanların güçlerini pekiştirmeleri amacıyla Vikipedi gibi şeylerin kontrolünü ele geçirmeleri adına bir teşviktir.

wikipedia, vikipedi, özgür ansiklopedi

Vikipedi’nin tarafsızlığa olan kuvvetli bağlılığı zayıfladı, yansızlık günleri geride kaldı. Kritik yönetim skandallarından güvenilir olmayan içeriklerin yayınlamasına kadar onarılamaz hasarlar bulunuyor. Dahası, topluluğumuz troller tarafından ele geçirildi.

güvenilirlik, tarafsız bilgi, manipülasyon, propaganda, güç, ihtiras, nüfuz

Öte yandan yazarları ve editörleri para karşılığı kiralayıp, yazıların değişmesini sağlayan şirketler mevcut. Vikipedi bünyesinde bulunan kişilerin gerçek isimleriyle kayıtlı olmaları zorunlu tutulmuyor. Böyle bir sistemin manipüle edilmeden çalışması için birtakım yollar vardır muhtemelen. Fakat sisteme kayıtlı ve söz konusu şirketlerden ödeme alan kişiler gerçek isimlerini kullanmadıkları takdirde sistem çalışmayacaktır. Bu kişiler kendi isimleriyle kaydolmalı ve ödeme aldıkları kurumu temsil ettiklerine dair bir ibareyi paylaşmalılar.

wikipedia.org, aldatmaca, hile

Söylediğim gibi, bu çok kompleks bir oyun. İnsanların bu oyunu kazanmak için kullanabilecekleri çok fazla aldatmaca var. Vikipedi’nin dünya üzerinde çok fazla etkisinin olduğu herkes tarafından biliyor. Sitede bulunan yazıların birilerinin istediği şekilde aktarılması için çirkin ve gizli kapaklı bir oyun oynanıyor.

Kaynak 1
Kaynak 2


Süleyman Yalçın

Meraklı, tutkulu, aykırı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.