Öğrenci Kariyeri Banner

Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Alışkanlık!

Bilgisayar Kullanırken Dikkat Edilmesi Gereken 7 Alışkanlık!

Bilgisayar kullanırken yaptığımız bazı şeyleri, her ne kadar alışkanlığa dönüşmüş olsa da, aslında kesinlikle yapmamalıyız. Yapılan araştırmalara göre, bilgisayarlarda yaşanan sorunların büyük bir kısmı kullanıcıların hatalı eylemlerinden kaynaklanıyor. Bu yazımızda, bilgisayar kullanıcılarının kesinlikle vazgeçmesi gereken 7 alışkanlığı derledik.

1- Aynı Parolayı Kullanmak

Hatırlaması daha kolay olsa da, tüm hesaplarınızda aynı parolayı kullanmak, siber suçluların parolayı ele geçirmeleri durumunda tüm verilerinize ulaşabilecekleri anlamına gelir. Güvenliğiniz için her farklı hesabınıza güvenli ve akılda kalıcı bir parola oluşturmanız gerekir. Böylelikle, parolalarınızdan biri ele geçirilirse diğer hesaplardaki hassas bilgileri kaybetmezsiniz.

2- Çok Sayıda Sekmeyi Açık Tutmak

Tarayıcı sekmesi dağınıklığı ve üretkenliği azaltan önemli bir etkendir. Ayrıca RAM'iniz üzerinde gereksiz bir yük oluşturur. Açılan tüm bu sekmeler bilgisayarınızı yavaşlatabilir, pilinizin daha hızlı bitmesine neden olabilir. Uygulamalar bazen arka planda çalışmaya devam edebildiğinden dolayı X'e tıklamak yeterli olmayabilir ve bu işlemleri sonlandırmak için Görev Yöneticisi'ni kullanmanız kesin bir çözüm olacaktır.

3- Bilgisayarın Üzerine Bir Şeyler Koymak

Klavyenizin üzerine bir şeyler koymak, dizüstü bilgisayarın hasar görmesine neden olabilir. Ataş gibi küçük parçalar kolaylıkla klavyede sıkışabilir ve tuşlara basılmasını engelleyebilir. Dizüstü bilgisayarınızın üzerinde bulunan yiyecek parçacıkları mikroplar için üreme alanı oluşturabilirken, üzerine içeceklerin dökülmesi kalıcı hasara sebep olabilir.

4- Güncelleme Yapmamak

Güncelleme bildirimleri genellikle uygunsuz zamanlarda gelse de, bunların hemen yüklenmesi veya kurulumun daha uygun bir zamana planlanması bilgisayarınızın işletim sistemi için çok önemlidir. Bu sayede, sisteminizin güncel olduğundan, güvenlik açıklarından korunduğundan ve düzgün çalıştığından emin olabilirsiniz.

5- Bilinmeyen Kaynaklardan Dosya İndirmek

Bilinmeyen kaynaklardan dosya veya program indirmek, sisteminizi kötü amaçlı yazılımlara maruz bırakabilir. Bu kötü amaçlı programlar bilgisayarınızı yavaşlatabilir, hassas bilgileri çalabilir veya tamamen kullanılamaz hale getirebilir. Bu nedenle, bir bağlantıya her tıkladığınızda veya web'den bir şey indirdiğinizde dikkatli olmalı ve kaynağın güvenilir olduğundan emin olmalısınız.

6- Sabit Diski Doldurmak

Tüm bilgisayarlarda sınırlı bir depolama alanı mevcuttur. Bu nedenle dosya ve program eklemeye devam ederseniz kolay bir şekilde depolama alanınız dolabilir. Bu durumda, uygulamaları çalıştırmak ve dosyaları açmak daha uzun süreceğinden bilgisayarınızın performansı düşer.

Bunun yaşanmaması için gereksiz veya kullanılmayan programları ve dosyaları bilgisayarınızdan silin. Düzenli olarak kullanmadığınız dosyaları da harici bir sürücüye veya bulut depolamaya taşıyabilirsiniz. 

7- Bilgisayarı Kapatmamak

Bilgisayarınızı kapatmak yerine uyku moduna alıyorsanız bilgisayarınıza soğuması ve belleğini boşaltması için zaman tanımıyorsunuz demektir, bu da performansını ve kullanım ömrünü azaltabilir.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.