Öğrenci Kariyeri Banner

Ben Robot Değilim Testi ile Takiptesiniz

Ben Robot Değilim Testi ile Takiptesiniz

 "Ben Robot Değilim" ile Takiptesiniz!

Yıllardır her sitede karşılaştığımız, çoğu zaman "of " dedirten hatta vakit kaybettiren "I'm not robot (ben robot değilim)" doğrulamasının milyonlarca kitabın dijitalleştirilmesine katkı sağladığını biliyor muydunuz? 

Bot, yani verilen görevi otomatik olarak yerine getiren programlar ile insanları ayırt etmeye yarayan teyit sistemi olan reCAPTCHA, 2009 yılından bugüne dek Google tarafından internet sitelerinin spam içeriklerden korunması için kullanılan bir yöntemdir. Bunun dışında kitapları dijitalleştirmek gibi çılgın bir amaçla da karşımıza çıkmakta. Bu sistem sayesinde 2002-2011 yılları arasında 25 milyondan fazla kitap taranarak arşivlendi.

Daha sonra imaj formatındaki milyarlarca kitap sayfasından metin kısmını ayrıştırabilecek özel yazılımlar kullanıldı. Fakat bir sorun vardı: Tasarlanan yazılımlar her kelimeyi algılayamıyordu. Tam bu noktada Google, dahiyane bir fikirle reCAPCTHA'yı kullanarak insanlara bilgisayarların tanımlamakta zorluk yaşadığı kelimeleri yazdırmayı akıl etti.

Google 2015 yılında projeyi tamamlayarak Google Books'u hizmete açtı ama sonra bir takım telif sorunlarından ötürü içeriğini kısıtlamak zorunda kaldı. Projenin bitmesinin ardından Google, farklı reCAPTCHA testleri geliştirmeye başladı. 2015 yılında başlayan yeni uygulamada Google, kullanıcılarından "I'm not robot" ifadesinin yanında yer alan ufak kutucuğa tıklamalarını istedi. Burada Google'ın amacı sizin ifadeyi anlayıp anlamadığınızı belirlemek değildi aslında. Siz, farenizi kutucuğa doğru hareket ettirdiğiniz anda geçen o birkaç milisaniye içerisinde toplanan verilerden yola çıkarak farenin bir insan eli mi yoksa otomatik bir algoritma tarafından mı hareket ettirildiğini anlamaktı. 

Fakat bunların arasında en önemlisi şu ki: Google sizin internetteki davranışlarınız üzerinden nasıl düşündüğünüzü, beyninizin çalışma mekanizmasını anlamaya çalışarak ve takip ederek yapay zeka sistemlerini geliştirmeye çalışıyor.

Özgün İçerik

 


Fatma Oral

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Fatma Oral..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.