Öğrenci Kariyeri Banner

Başarısızlık Korkunuzu Yenerek Başarı Basamaklarını Tırmanın!

Başarısızlık Korkunuzu Yenerek Başarı Basamaklarını Tırmanın!

Psikologlara göre başarısızlık korkusunun altında yatan pek çok sebep olabilir. Özellikle çocukluk yıllarında ebeveynleri tarafından desteklenmeyen ve sürekli acımasızca eleştirilen kişilerde sıkça rastlanan başarısızlık korkusu genelde bunun gibi travmatik nedenlerle bağlantılı olduğu karşımıza çıkıyor.

Başarısızlık korkusunun belirtileri nelerdir?

  1. İnisiyatif almaktan ve zorlayıcı projelere dahil olmaktan kaçınma isteği
  2. Kendi kendini sabote etme
  3. Erteleme eğilimi ve bilinçli olarak ihmalkar davranma
  4. Aşırı mükemmeliyetçilik

Başarısızlık korkusunu yenmek için neler yapılabilir?

Bütün olası sonuçları masaya yatırın

Tüm korkuların kaynağında “belirsizlik” olgusu bulunur. Aslında insanın esas korktuğu onu bekleyen olumsuz durumlar değil, bu durumlar hakkında bir öngörüde bulunamamaktır. Bu belirsizlik endişesine karşı savunma geliştirebilmek adına, başarısız olmaktan korktuğunuz işi ve bu işin sonunda başınıza gelebilecekleri iyice düşünün ve vardığınız bu sonuçları kafanızda normalleştirmeye çalışın, sindirin.

Korkunuzun gerçek sebebini analiz edin

Başarısızlık korkunuzun altında yatan asıl sebebi inceleyin. Başarısız olmaktan neden korktuğunuzu kendinize defalarca sorun. Korkunuzun kaynağını oluşturan temel sebebe inip bu faktörü ortadan kaldırmaya yönelik stratejiler üretmek kendinizi konforlu hissettirecektir.

Pozitif düşüncelere odaklanın

Uğraştığınız iş süresince pozitif düşünmek ruh halinizi ve motivasyonunuzu yüksekte tutmasının yanı sıra kendinizi sabote etmenizi de engelleyecektir.

En kötü senaryolara karşı hazırlıklı hale gelin

“En fazla ne kadar kötü olabilir ki?” Cümlesini kendinize soraral cesaretlenebilirsiniz Çünkü bu cümle sizi olabilecek en kötü senaryonun doğuracağı olumsuz sonuçların bile sonsuza dek sürmeyeceğini hatırlatır ve kendinizi daha güçlü hissetmenizi sağlar. Öte yanda en kötü senaryoya karşı hazır olan bir kişi, iş süresince başına gelen ufak tefek pürüzlerin üstesinden kolayca gelecek, sorunlardan öte hedefe odaklanacaktır.

Daima bir B planınız olsun

Eğer planlarınız umduğunuz gibi gitmediğinde yedekte tutacağınız başka bir planı uygulamaya geçirmek başarı ihtimalinizi arttıracak ve sizi stres altında hissetmekten uzak tutacaktır.

Kaynak için tıklayınız


 


 


 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.