Öğrenci Kariyeri Banner

Barok Sanatı Nedir? Barok Döneminde Heykelcilik Nasıldı?

Barok Sanatı Nedir? Barok Döneminde Heykelcilik Nasıldı?

 

Barok Sanatı Nedir?

Barok sanatın anlatış biçimlerinden birisidir. Portekizce dilindeki “barraco” yani “düzensiz inciler” kelimesinden türemiştir. Tam olarak bilinmemekle beraber 16. yüzyılda kendini göstermeye başlamıştır. 17-18. yüzyıllarda Rönesans sanatı, yerini neredeyse tamamen Barok anlayışına bırakmış ve birçok yenilik sanat dünyasına girmiştir.

Rönesans’ın simetriye duyduğu öneme karşı asimetriği, temel geometrik biçimlere karşı eğrisel biçimleri, durağanlığa karşı hareketi üstün tutan bir anlayış olmuştur. Rönesans’taki bütün dengelilik Barokla beraber son bulmuş ve gösteriş ön plana çıkmıştır. Aslında bütün bunlarla Barok; sanat dünyasına serbestlik, özgürlük ve heyecan getirmiştir. Barok en çok abartılı anlatımı ve aşırılığıyla bilinen bir sanat olmuştur.

Barok Döneminde Heykelcilik Nasıldı?

Bu dönemde resimde olduğu gibi heykelde de insanların iç dünyasını ve ruh halini aksettirmek ön plandadır. Heykellerde çirkine çok yer verilmez ve bunun yanında barok dönemi heykelciliğinin özellikleri ülkeden ülkeye de bir takım değişiklikler gösterir.

Bu sanatla yapılan heykelcilikte en önemli özellik hareketlilik ve anlatım gücüdür. Hareket, heykel üstüne düşen ışıkla sürekli yenilenir ve tek şey anlatmaz. Barok heykeli çok yönden algılanmak üzere düzenlenmiştir ve izleyici heykelin çevresinde dolaşarak eserin anlattıklarını tam olarak anlar. Barok heykeli insanın tüm ruh hâllerini yansıtmak için kullanılmıştır. Elbise kıvrımlarının vücut hareketine uyması, kompozisyonda yaratılan uyum dikkat çeker, bütün bu detaylarla barok sanatı teknik üstünlük yaratır. Tüm detaylara yer verilir. Örneğin vücuttaki damarlar dahi özenle işlenir.

İtalya’da Bernini, Fransa'da Pierre Puget bu alanda büyük eserler vermişlerdir.

Son olarak bu keyifli ve çok severek yazdığım içeriği sevgili editörümüz Gökçe Öztürk'e ithaf etmek istiyorum. Kendisinin yeni yaşını kutluyor ve en güzel yaşların ve anıların onunla olmasını diliyorum. İyi ki varsın Gökçe! 


tuğba özdemir

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Tuğba Özdemir...

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.