Öğrenci Kariyeri Banner

Bankacılık Sektörünün Dijital Dönüşümü

Bankacılık Sektörünün Dijital Dönüşümü

Finansal hizmet sektörü ve bankacılık sektörü de her meslek grubu gibi dijitalleşme ile birlikte gelişim ve dönüşüm sürecini yaşamaktadır. 

Dünya Ekonomik Formu (WEF), finansal hizmet veren firmalarda artan rekabet ortamı ile birlikte yükselen tüketici beklentileri sebebiyle sadece ürün ya da hizmet satışıyla sürdürülebilir olamayacağı belirtilmiştir. Bankacılık ve finans sektörünün en önemli bileşeni para kavramıdır ve para kavramı da değişim göstermektedir. Günümüzde büyük ölçekte dijitalleşen para kavramı hızlı bir aksiyon alığ bireyler, şirketler ve toplumlar için özel kullanım alanları oluşturarak geleceğe adım atılıyor. Mobil iletişim ile teknik imkanlarında cebimize sığar duruma gelmesi ile birlikte bankaları da her an cebimizde taşınabilir hale getirmiştir. 

Bankacılık ve Fintech İlişkisi  

Bankacılık ve Fintech İlişkisi

Yatırım fonları ve girişimcilik sistemininde hızla büyümesi ile birlikte yenilikçi fikirlerin bankacılık ve finans sektörü dışında da gelişebileceği ilginç bir dönemi de beraberinde getirmiştir. Geleneksel ve alışılmış düzenin dışında büyüyen finans teknoloji firmaları zaman içinde yasan düzenlemelerle birlikti sımırları belirlenip günümüzde "fintech" olarak isimlendirğimiz yeni bir alana vesile oldu. 

Fintech ve bankacılık sektörü arasında ilişki ilk zamanlarda belirsizdi. Fakat günümüzde bankalar ve fintech'ler aralarında güç alan iş ortaklığı ile birlikte ilerleyebiliyorlar. Sektördeki yoğun rekabet ortamı ve iletişim dünyasının hızı fintech'leri ve bankalar ile kurulacak iş ortaklıkları için yenilikçi ve hızlı çözümler üretmeye teşvik ederek girişim taleplerini de bankarın daha önce adım atmadıkları yeni bir ortama girmesine alan tanımıştır. 

Açık Bankacılık Nedir?

Açık Bankacılık Nedir?

API'lar, bankaların sunduğu üçüncü parti kurumlarının finansal hizmetlerini ilerletmesine izin vermesi şeklinde betimlenebilecek olan Açık Bankacılık, sektör açısından verinin popülasyonunun oluşmasına olanak tanımaktadır. Bu yaklaşım ile başlangıçta bankalar için üstlenilen bir öncelikken günümüzde dünyanın farklı yerlerindeki, finans sektörlerinde rekabet ortamını güçlendirmek adına, kanunlar ile birlikte zorunlu tutulan bir algıya dönüşmektedir. Avrupa Birliği tarafından hayata geçirilen PSD2, Asya devletleri ve bankaların değişik yaklaşımları ile Açık Bankacılık hızla büyüyen yeni bir sektör olarak karşımıza çıkmaktadır. 

Açık Bankacılık Neden Önemlidir? 

Açık Bankacılık Neden Önemlidir? 

Bankacılık ve finans sektörü ile birlikte aynı alanın içinde bulunan ya da bir şekilde ortak bir keşisim noktası olan tüm alanlar, her geçen gün içinde birbirleri ile daha fazla etkileşime girip yeni bir alana kapı açıyor. Açık bankacılık sadece bir strateji ya da mecburiyer olmanın dışında sektörü geleceğe taşıyor. 

 

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.