Öğrenci Kariyeri Banner

Tez Yazarken İşinizi Kolaylaştıracak Altın Kurallar

Tez Yazarken İşinizi Kolaylaştıracak Altın Kurallar

Tez, öğrencilerden yükseköğretim kurumlarında genellikle son sınıflarının son döneminde istenen araştırma makalesidir. 

Öğrenciler, doğru tez yazımı konusunda kaygıya kapılmaktadırlar. Tez, fikriniz ya da teorinizin ifade ediliş biçimidir. Bunun yanı sıra bilimsel bir ifade olarak da kullanılmaktadır. Tez yazarken, ne düşündüğünüzü ifade ediş biçiminiz önemlidir. Tez cümlesi hazırlamak için dikkatli bir şekilde düşünmek ve dikkatlice incelemeniz gerekmektedir. Araştırma yapmanı ve tezinizi sunmanız, akademik kaydınızın bir parçasını oluşturmakla birlikte kariyerinizde de olumlu bir şekilde etkilenebilir.

Tez Yazarken Dikkat Edilmesi Gereken Unsurlar 

Tez yazmaya başlamadan önce tez konu seçimi hakkında problem yaşamayacağınız ve sizin de keyif alarak çalışabileceğiniz bir konu seçmeniz gerekmektedir. 

Araç ve Gereçlerinizi Belirleyin 

Araç ve Gereçlerinizi Belirleyin 

İlk önceliğiniz, yazıyı hangi program üzerinden yazacağınıza karar verme aşamasıdır. LateX ya da Word programlarını kullanarak tezinize başlayabilirsiniz. Literatür taraması yaparken makaleleri arşivleyebilirsiniz. Bunun için bilgisayarınızı ya da bir program üzerinden klasörleyebileceğiniz uygulamaları kullanabilirsiniz. 

Çalışmalarınızı Yaparken Kendinize Plan Oluşturun 

Çalışmalarınızı Yaparken Kendinize Plan Oluşturun 

Tez yazarken düzenli ve takvim oluşturup plan yapmak sizin için önemli bir unsur. Neleri yazacağınız ve nasıl hareket edeceğinizi takvim oluşturarak belirlemelisiniz. Planınıza uyarak çalışırsanız başarıya ulaşırsınız. 

Literatür Taraması Yaparak Tezinize Başlayın 

Literatür Taraması Yaparak Tezinize Başlayın 

İlk önceliğiniz olarak literatür taraması yapmak, konunuz ile ilgili temel bilgileri öğrenebilirsiniz. İyi araştırılmış bir tez iyi bir sonuca götürür. Konunuz belli olmasa bile araştırmak istediğiniz konu üzerinden anahtar kelimeleri aratarak araştırma yapabilirsiniz. Literatür taraması yaparken kaynaklardan yarlananın. Örnek kaynaklar;

  • Google Scholar
  • ScienceDirect
  • Google Akademik
  • Scopus

Tez Başlığınızı ve Alt Başlıkları Oluşturun

Tez Başlığınızı ve Alt Başlıkları Oluşturun

Tez başlığınız, konunuzu öne çıkararak dikkat çekici bir unsur haline gelmektedir. Bu konuda tez danışmanınızdan da yardım alarak ilerleyebilirsiniz. Tezi yazmaya başlamadan önce tezinizin iskeletiniz hazırlamalısınız. Bunun içinde alt başlıklarınızı belirleyerek ilerlemelisiniz. Tezinizin bölümlere başlıkları anlatmalıdır. Örneğin;

1. Giriş bölümü
2. Literatür Taraması kısmı
2.1. Örgüt Kültürü
2.1.1. 1980 öncesi
2.1.2. 2019 dönemi 
2.2. Örgüt Kültürü ve İnsan Kaynakları 
3. İnsan Kaynakları
3.1. 1960 sonrası
3.2. 2000 sonrası
4. Deneyler ve Tartışma Bölümü
4.1. Anketler 
4.2. Analiz 
5. Sonuç ve değerlendirme.

Literatür Taramalarını Yazın 

Literatür Taramalarını Yazın 

Araştırdığınız çalışmaları sistematik bir şekilde açıklayacağınız bölümdür. Önemli olan bilgiyi yoğun bir şekilde kullanıp, çalıştığınız alandaki uygulamaları anlatmanız gerekir. 

İç Bölümlerinizi Yazın

İç Bölümlerinizi Yazın

İç bölümleriniz, literatüre araştırmanıza destek sağlayacak ve size özgün olan bölümlerdir. Alt başlıklarınızın içini doldurmaya başlamalısınız. Zihninizde oluşanları ve bulgularınızı aksiyon olarak yazıya dökmeniz gerekmektedir. İmla kurallarınız en önemli detaylardan birisidir. İntihal oranınıza dikkat ederek yazınızı yazmalısınız. 

Giriş ve Sonuç Bölümlerini Yazın 

Giriş ve Sonuç Bölümlerini Yazın 

Bu bölümleri sona bırakmanız, içeriğinizi detaylarını bildiğiniz için yazmanız kolay olacaktır. Sonuç kısmında yaptığınız araştırmaları özetlediğinizden nerede ne hatası yaptığınızı görmek işinizi kolaylaştıracaktır. 

Muhakkak Tezinizi Birkaç Defa Kontrol Edin 

Muhakkak Tezinizi Birkaç Defa Kontrol Edin 

Tezinizi bitirdiğinizde gözünüzden bir şey kaçıp kaçmadığını birkaç defa kontrol etmelisiniz. İmla hatalarınız ya da cümleyi yazarken yanlış yazabilme ihtimalinize karşı bunu yapmanız size fayda sağlayacaktır. 

Ayrıca tez yazarken zamanı iyi kullanamıyorsanız, pomodoro tekniğini kullanarak etkili bir tez yazabilirsiniz. 

 

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.