Öğrenci Kariyeri Banner

Avrupa Birliği Schengen Vizesi Reddine Yönelik Açıklama Yaptı!

Avrupa Birliği Schengen Vizesi Reddine Yönelik Açıklama Yaptı!

Türk vatandaşları uzun bir süredir Schengen vizesi almakta zorluk çekiyor. Avrupa Birliği Komisyonu bu duruma yönelik bir açıklama yayınladı. Komisyon tarafından yapılan açıklamaya göre, geçtiğimiz yıl Türkiye’den 780 bine yakın başvuru oldu, bunların sadece 15.7’si reddedildi, gündemdeki sorunlar da konsolosluklardaki personel azlığından kaynaklanıyor.

Gerekçe Olarak Personel Azlığı Gösterildi

Son dönemde Schengen vizesi konusunda yaşanan sorunlar Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye vize vermeyi durdurduğu ve bunda siyasi nedenlerin etkili olduğu gibi iddiaları da braberinde getirdi. Brüksel, Schengen vizeleri konusunda çeşitli faktörlerden kaynaklanan gecikmeler yaşandığını kabul ediyor ve bunu artan talepten kaynaklandığını söylüyor.

Schengen vizelerinin bireysel bazda değerlendirilmesi ve verilmesinden üye devletlerin sorumlu olduğunu vurgulayan AB Komisyonu, sorunun Türkiye’ye özgü olmadığı ifade etti.

AB Komisyonu’ndan yapılan yazılı açıklamada, pandemi döneminde, düşen talebin de etkisiyle neredeyse tüm konsoloslukların personel kısıtlamaları ve operasyonel aksaklıklarla karşı karşıya kaldığını belirtilirken; “Şimdi talep yeniden artıyor ve bu durum bazen vize prosedürleri üzerinde etkili olabiliyor. Bu, Türkiye’ye özgü münferit bir durum değildir” denildi.

Konunun pandemiden bu yana üye devletlerle kapsamlı şekilde ele alındığını ifade eden AB Komisyonu, “Konsolosluklar kurallara uymalı ve kapasitelerini yeniden tesis etmek için mümkün olan her türlü çabayı göstermelidir” ifadelerine yer verdi. AB Komisyonu, başvuruların doğru ve zamanında yapılmasının kilit öneme sahip olduğuna dikkat çekti.

Hürriyet Gazetesi'nden Güven Özalp'in haberine göre, Komisyon yetkilileri ve diplomatik kaynaklar, Türkiye’ye vize verilmesinin durdurulması ya da siyasi gerekçelerle başvuruların reddedilmesinin söz konusu olmadığını net bir şekilde dile getiriyor. Ayrıca, Türk yetkililerin 'niyet okuma' olarak niteledikleri, ince eleyip sık dokuma durumunda artış olduğunu inkar edenlerin sayısı da oldukça az.

Seyahat amacının ikna edici bulunmaması, vize talep eden kişinin Türkiye’ye geri döneceğinden şüphe edilmesi, evrakların tam ya da istendiği gibi olmaması taleplerin reddedilmesinde öne çıkan gerekçeler arasında bulunuyor.


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.