Öğrenci Kariyeri Banner

Apple’ın Isırılmış Elma Logosunun Anlamı Ne?

Apple’ın Isırılmış Elma Logosunun Anlamı Ne?

Amerika Birleşik Devletleri'nin en ünlü firmalarından biri olan Apple, kurulduğu günden bu güne kadar ürettiği her ürünle dünyada merak uyandırmaya devam ediyor. Bu merak uyandıran teknoloji dehası şirketin logosu da ürünleri gibi insanları meraka düşürüyor. Peki hiç düşündünüz mü Apple'ın logosundaki ısırılmış elmanın sırrını ne?

İlk kurulduğu zamanlarda bir elma çeşidinin adı olan "Macintosh" ismiyle anılan Apple, daha sonraları şirketin kurucuları Steve Jobs ve Steve Wozniak tarafından İncil'de yer alan Adem ile Havva (Adam and Eva )'dan esinlenerek elma sembolünü kullanmaya başladı.


Isırılmış elma logosu ile tanıdığımız Apple'ın ilk  logosunda aslında Isaac Newton bulunuyordu. Bunun nedeniyse hepimizin bildiği bir efsaneye dayanıyordu. Efsaneye göre Newton ağacın altında otururken başına bir elma düşmüştü ve bu şekilde yer çekimini keşfetmişti. İngiliz fizikçi  Newton’un başına elma düştüğü o sahne ise  ilk Apple logosu olarak dünya tarihindeki yerini aldı.


1976 yılına gelindiğindeyse ünlü tasarımcısı Rob Janoff , Newton'un bulunduğu logo yerine ısırılmış bir elma logosu tasarladı. Bu logo aynı zamanda renkli şeritlere sahipti. Böyle bir tasarımın kullanılmasının nedeniyse modern bilgisayarın kavramsal temelini atan İngiliz matematikçisi, Alan Turing’e bir saygı gösterisinde bulunmaktı.  Alan Turing, yapay zekanın babası olarak bilinen ve aynı zamanda modern bilgisayarların temelini atan ünlü bir kriptologtur.  II. Dünya Savaşı sırasında kod kırma yeteneğiyle tanınan Turing, Nazilerin gizli yazışmalarda kullandığı Enigma kodlamasını çözerek  savaşın gidişatını değiştirmiştir. Bu kodların çözülmesiyle Alman denizaltıları zor durumda kalmış, savaş uçaklarının Londra üzerinden gerçekleştirdikleri bombardımanlar kısmen etkisizleştirilmiştir.

Tüm bu başarılarına rağmen Turing , 1952 yılında homoseksüel davranışlar göstermesi sebebiyle tutuklanmıştır. O dönemlerde dünyanın birçok yerinde olduğu gibi eşcinsel olmak İngiltere'de de  suç olarak görülüyordu. Bu yüzden Turing  eşcinsellik suçlamasından yargılanıp 1 sene boyunca kimyasal olarak hadım etme yöntemi olarak kullanılan östrojen iğnesi vurulmaya mahkûm edilmiştir. 

Alan Turing, 8 Haziran 1954 tarihinde potasyum siyanid zehirlenmesinden ölmüştür. Hizmetçisi tarafından evinde ölü olarak bulunduğunda Alan Turing’in cesedinin yanı başında ısırılmış bir elma da bulunmuştur. Polis araştırmasında Turing'in yediği elma ile siyanür zehri alarak intihar sonucu öldüğüne karar verilmiştir. Buna rağmen, Turing'in zehirlenmesinin kendisi tarafından intihar nedeniyle olmadığı ve başkalarının bu şüpheli ölümde bir parmağı olduğu iddiası öne sürülmüştür.

 

 

Siyanüre batırılmış  elmadan aldığı bir ısırık sonucu hayatını kaybeden Alan Turing'in anısına tasarlanan bu logoysa bilgisayar teknolojisinin babasına bir saygı duruşudur...

 

ÖZGÜN İÇERİK

 

Kaynak

Kaynak


Yaren Çağlar

Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.