Öğrenci Kariyeri Banner

Akıllı Telefon Fiyatlarına Devasa Zam Geliyor!

Akıllı Telefon Fiyatlarına Devasa Zam Geliyor!

Türkiye'de akıllı telefon fiyatlarına daha önce yapılan bir düzenlemelerin yürürlüğe girmesiyle birlikte, telefon fiyatlarında yüzde 65 civarında bir zam bekleniyor.

2020'de Ticaret Bakanlığı tarafından İthalatta Gözetim Uygulamasına İlişkin Tebliğ Resmi Gazete'de yayınlanarak yürürlüğe alınmıştı. Bu tebliğ ile birlikte akıllı telefonların ithalatında ileriye yönelik yürütülecek gözetim uygulamasına ilişkin usul ve esaslar belirlenmişti.

Telefon Fiyatları En Az 3 Katına Çıkacak!

Alınan karar doğrultusunda 28 Mart 2021 tarihinden itibaren, daha önce adet başına birim gümrük kıymeti 200 doların altında olan cep telefonları için yürürlükte olan gözetim uygulamasında değer, 350 dolar olarak şeklinde değiştirildi. Bu da yakın süreçte Türkiye'de akıllı telefon fiyatlarında ciddi bir artış olacağını gösteriyor.

Yeni düzenleme ile ithal edilen ve vergisiz fiyatı yaklaşık 4.000 TL civarında olan bir telefonun en az 2.500 TL zamlanması bekleniyor. Bu fiyata ÖTV ve KDV gibi birçok vergi kaleminin de eklenmesiyle birlikte telefonun ham fiyatı aşağı yukarı 3 katına çıkacak.

Vivo Türkiye Genel Müdür Yardımcısı Ertan Şensoy, Türkiye pazarındaki fiyat artışları ve ekonomik belirsizlikler nedeniyle telefon değişim süresinin son yıllarda 18 aydan 48 aya yükseldiğini söylemişti. Yeni ithal edilen akıllı telefonlara ilk aşamada yüzde 20 zam geleceğini ifade eden Şensoy, şirketin Gebze'deki fabrikasında bu yılın ikinci yarısında 5G destekli cihazlar için dördüncü bant yatırımı yapacaklarını, bu sayede üretimi yüzde 20 artırmayı planladıklarını da belirtti.

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.