Öğrenci Kariyeri Banner

A'dan Z'ye Sabahlama Rehberi

A'dan Z'ye Sabahlama Rehberi

Sınav dönemlerinin vazgeçilmezi olan bir şeyden bahsedelim: Sabahlamak. Genellikle ya önümüzdeki sınava veya ödeve iyice hazırlanmak için, ya ertelenen isler bulunduğu için, ya da zamanla yarışma amacıyla yapılır. Üçüncüdeki adrenalin var mıdır başka bir yerde? Sebebi ne olursa olsun, kişiden kişiye değişmek üzere bazen sabahlamak gerekebiliyor. Ama konu sabahlamaya gelince herkes eşit derecede verim alamıyor veya yorulmaya başlıyor. Eğer siz de bu gruplardan birindeyseniz sizler için veriminizi arttıracak ipuçları ve tavsiyeler listeledik.

1. Opsiyonel: Başlamadan Önce 1 veya 2 Saat Uyuyun

Konumuz düşünülünce ne kadar absürt gelse de, bu saatler ilerledikçe meyvesini verecek bir ön hazırlık. Eğer gerçekten zamanınız yoksa veya uyanamayacağınızı düşünüyorsanız yapmayabilirsiniz ama çalışacağınız uzun saatlerde uykuya yenik düşme olasılığınızı kesinlikle azaltacağını unutmayın.

2. Plan, Plan, Plan

Öncelikle size lazım olacak her araç-gereç’i hazırlayın ki sonra aklınızı onlar yormasın. Atıştırmalıklarınız, su, çalışma materyaliniz hazır olsun. Yazmasanız bile kafanızda bir çalışma taslağınız bulunsun. Hangi konuları ne zaman, hangi sırada çalışacağınızı bilin. Ayrıca bir final sınavına çalışıyorsanız sondan başa doğru gitmeniz daha mantıklı olacaktır. Çalışma taslağı konular arasında boğulmanızı ve yaşayacağınız uykusuzluk yüzünden olan kafa bulanıklığınızın önüne geçecektir.

3. Aydın Bir Çalışma Ortamı

Beynimiz doğal olarak karanlıkta uyumaya programlı olduğu için, çalışma ortamı ne kadar aydınlık olursa o kadar iyi. Bu nedenle sadece bilgisayar ışığında çalışmak gibi hatalara düşmeyin, bu hem sizi hem de gözlerinizi yoracaktır.

4. Dikkat Dağıtıcı Etmenler & Oyalanmak

Sabahlarken dikkatinizin dağılması hem uykusuzluktan hem de henüz ‘saatleriniz’ olduğundan bazen çok kolay olabilir, ama bu yanılgıya düşmeyin. Uykunuzdan, sağlığınızdan feragat ediyorsunuz ve bunun bir sebebi olduğunu hatırlayın. Başka güzel bir yöntem, saatler sonra işiniz bitince rahatlayacağınızı hatırlamak.

5. Atıştırmalıklar ve Su

Önemli bir yerin altını çizelim: Su. Susuzluk kesinlikle uykunuzu getirecektir, bu yüzden bol bol su tüketin. Gün içinde uykusuz olacağınızdan dolayı ileri saatleriniz için de mantıklı bir hareket olur. Ek olarak kahve veya siyah çay ile kafein de alabilirsiniz, ama kafein herkes için her zaman işe yaramayabilir. Önemli ve yanlış bilinen başka bir nokta ise, yediğiniz atıştırmalıkların rafine şeker veya fazla karbonhidrat içermemesi. Eğer sabahlama taktikleri okuduysanız, genellikle karbonhidrat içeren besinler önerilir: Ama bu doğru değildir. Bu tip besinler size bir enerji patlaması yaşatır ama bir süre sonra o patlamadan eser kalmaz ve yorulmaya başlarsınız. Kuruyemiş, kuru meyve, sebze tüketmeyi tercih edin. Meyve veya kuruyemiş barları yemek de daha iyi olacaktır.

6. Aşırı Rahat Olmayın

Asla, asla, asla-Asla yatakta çalışmayın. Uzanarak da çalışmayın. Her zaman oturarak çalışın, hatta bilerek biraz rahatsız bir şekilde oturun. Kafanızı masaya da yaslamayın. Unutmayın, siz uykusuzsunuz. Siz fark etmeseniz de vücudunuz uyumak için her fırsatı kolluyor. Ona bu fırsatı henüz vermeyin.

7. Her İhtimale Karşı Alarm Kurun

Uyuma ihtimalinize karşı bir alarmınız olsun. 30-40 dakika ilerisine alarm kurabilirsiniz mesela, ama uyuyakalmazsanız bu alarmın saatini değiştirmeyi unutmayın.

8. Hareket Edin

20-25 dakikada bir kalkıp hareket edin. Yürüyün, bir kaç esneme hareketi yapın. Bu sizi ayık tutmaya yardımcı olacaktır. Yapabiliyorsanız bunu dışarıda yapın çünkü temiz hava da yardımcı bir etken, ama yapamıyorsanız camınızı açmakta bir alternatif.

Son olarak, kendinize inanın ve ne olursa olsun hiçbir şeyin sizden önemli olmadığını hatırlayın. Umarız ki, ulaşmak istediğiniz neyse, eforlarınıza ve sabahlamanıza değer.


Yağmur Akarsu

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Yağmur Akarsu..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.