Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

8 Maddede Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü

Yükseköğretim Kurumları Sınavı’nın  (YKS) açıklanmasına sayılı günler kala Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünü tanıtalım istedik.

1. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Nedir?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümünde siyasal ve yönetsel konuların bilimsel çalışmalarının öğretilmesiyle ilgilenilmektedir. Devlet, hükümet, toplum, güç, meşruiyet, yerel yönetimler, kamu politikası, siyasal partiler vb. birçok farklı konu inceleme altına alınmaktadır.

2. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Size Ne Katar?

Bu bölüm sizlerin ulusal ve uluslararası alanlarda gerçekleşen siyasal, sosyal ve ekonomik değişimleri anlamanıza ve tarafsız bir bakış açısı ile değerlendirmenize yardımcı olur. Günümüz küresel dünya koşullarında gerçekleşen ve gelecekte karşılaşabileceğiniz olaylara karşı geniş bir perspektiften bakmanızı sağlar. Türkiye’de ve dünyadaki  değişimleri daha iyi anlayarak akılcı, bilinç sahibi ve üretken bir birey olmanıza katkıda bulunur.

3. Ders İçerikleri Nelerdir?

Ders içerikleri üniversitelere göre farklılık göstermekle birlikte temel olarak aşağıdaki belirteceğimiz dersler öğretilmektedir. Bazı üniversitelerde Uluslararası İlişkiler ve Uluslararası Siyaset gibi derslere daha fazla ağırlık verilmektedir ancak çoğu üniversitede genel hatları ile Türk Kamu Yönetiminin ve Siyaset Sisteminin anlatıldığı unutulmamalıdır.

  • Siyaset Bilimi

  • Sosyoloji

  • Yönetim Bilimi

  • Bilimsel Araştırma Teknikleri

  • Kamu Yönetimi

  • Siyasi Düşünce Tarihi

  • İdare Hukuku

  • Anayasa Hukuku

  • Kamu Hukuku

  • Siyasi Partiler ve Seçim Sistemleri

  • Yerel Yönetimler

  • Kentleşme ve Çevre Sorunları

  • Karşılaştırmalı Kamu Maliyesi

  • Çağdaş Siyaset Düşüncesi

  • Kamu Maliyesi

  • Türk Anayasa Düzeni

  • Uluslararası İlişkiler

4. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünü Kimler Tercih Edebilir?

Toplumsal duyarlılığı yüksek, iç ve dış politika konularına ilgili, yerel yönetimler, çevre, insan hakları, mülteci hakları, devlet yönetimi vb. alanlarda kendilerini geliştirerek uzmanlaşmak isteyen adaylar tercih edebilirler. Bunun yanı sıra alanda akademisyen ya da bürokrat olarak ilerlemek isteyen adaylarında severek okuyabileceği bir bölümdür.

5. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün Eğitim Süresi Kaç Yıldır, Hangi Fakültelerde Okutulur ve Eğitim Dili Nedir?

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünün eğitim süresi 4 yıldır ancak bazı üniversitelerin hazırlık programı ile bölüm 5 yıl okutulabilmektedir. Birçok üniversitede İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinde okutulmakta olan bölüm, İstanbul ve Ankara Üniversitelerinde Siyasal Bilgiler Fakültesi bünyesinde verilmektedir. Bu iki okul için bölüm mezunları “Mülkiyeli” olarak adlandırılmaktadır. Vakıf Üniversiteleri bünyesinde ise İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi içerisinde yer almaktadır. Bölüm genellikle birçok devlet üniversitesinde Türkçe okutulmaktadır ancak ODTÜ, Hacettepe, Ankara Yıldırım Beyazıt, İstanbul Medeniyet Üniversitesi gibi okullarda dersler İngilizce verilmektedir. Marmara ve Galatasaray Üniversitesinde Fransızca eğitim sağlanmaktadır. Vakıf Üniversitelerinde ise dersler hem İngilizce hem de Türkçe olarak okutulabilmektedir.

6. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?

Kamunun çeşitli kurumlarında ve bürokraside uzman, müfettiş, denetçi gibi kademelerde çalışabilirler. Akademi alanında ilerleyerek üniversitelerde profesör olabilirler. İdari Hakimlik, Kaymakamlık, Valilik, Belediye Başkanlığı yapabilirler. Siyasi Partilere ve çeşitli medya kuruluşlarına danışmanlık verebilirler. Özel sektörde çok çeşitli birimlerde çalışma alanları bulunmaktadır.

7. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde Zorunlu Staj Var mıdır?

Çoğu üniversitede zorunlu staj şartı bulunmamaktadır. Bununla birlikte adaylara gönüllü olarak staj yapmalarını önermekteyiz. Belediyeler ve özel şirketlerde stajyer olarak çalışmanız mümkündür. Günümüzde bazı üniversiteler bölüm müfredatlarına zorunlu staj maddesi de eklemeye başlamıştır.

8. Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölüm Mezunları Ne Kadar Kazanıyor?

Bölüm mezunlarının çalışma alanları farklılık gösterdiği için kazançlar da çalışılan sektöre göre değişmektedir. Kamu alanı, akademisyenlik ve bürokraside çalışan bölüm mezunları devlet memuru statüsünde oldukları için ortalamanın üzerinde gelir elde edeceklerdir. Özel sektörde bankalarda denetçi statüsünde iş başı yapan mezunlar ortalamanın biraz daha altı kazanç sağlayabilirler.

Türkiye’de Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde En İyi 10 Üniversite

Üniversite Adı

Bölüm

Puan

 Türü

Kont.

Taban Puanı

Başarı Sırası

İHSAN DOĞRAMACI BİLKENT ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)(Burslu)

EA

14

457,98397

2542

ORTA DOĞU TEKNİK ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)

EA

80

412,21942

16467

ANKARA ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

EA

50

393,38522

32089

KADİR HAS ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)(Burslu)

EA

4

381,98578

45165

HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)

EA

80

379,78491

47901

İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

EA

120

358,98698

79604

MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi

EA

70

353,09239

90329

ANKARA YILDIRIM BEYAZIT ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)

EA

60

346,95590

102189

ANKARA SOSYAL BİLİMLER ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (İngilizce)

EA

40

345,79493

104564

MARMARA ÜNİVERSİTESİ

Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi (Fransızca)

EA

70

340,14679

116488

 

Kaynak1

Kaynak2

Özgün İçerik: Bu içerik ÖğrenciKariyeri ekibi yazarlarından ÇİĞDEM YAVUZ tarafından oluşturulmuştur. 


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.