Öğrenci Kariyeri Banner

8 Maddede Elektrik Elektronik Mühendisliği

8 Maddede Elektrik Elektronik Mühendisliği

1.Elektrik Elektronik Mühendisliği Nedir?

Elektrik üretimi, iletimi ve dağıtımı ile ilgilenen aynı zamanda da elektronik aletlerin iletişim sistemlerinin projelerinin ve çalışmalarının geliştirilmesini, uygulanmasını ve denetlemesini yapan mühendislik dalıdır.

2.Elektrik Elektronik Mühendisliği Size Ne Katar?

Diğer mühendislik alanlarında da olduğu üzere, elektrik elektronik mühendisliği size analitik düşünme, hayata karşı farklı bir bakış açısı sunma ve sorunlara teknik açıdan yaklaşma olanağı katar. Hedeflenen alana göre teknolojik aletlerin çalışma prensiplerini öğrenip çoğu şeyi yapabilme yeteneği kazandırabilir.Yaptığınız projeler ve çalışmalar doğrultusunda takım çalışmasına uygun hale gelmeniz ve fikirlerinizi ekip arkadaşlarınıza iletebilmeniz yardımcı olabilir.

3.Ders İçerikleri Nelerdir?

Ders içerikleri üniversiteler arası çok farklılık göstermemektedir.İlk sene alınan ortak mühendislik servis dersleri haricinde, alan dersleri 4 yıla dağılmış halde bulunmaktadır. Elektrik Elektronik mühendisiliği bölümünde alanlara göre belirleyici olan dersler değişebilmektedir.

Dersler ve içerikleri üniversitenin sayfasından AKTS formuna bakılarak öğrenilebiliyor. Fakat yazılım, elektrik devreleri, haberleşme, elektromanyetik, matematik, makinalar ve çizim üzerine dersler  de mevcut. İsteğe bağlı olarak yapay zeka, otomasyon, yenilenebilir enerji, enerji iletimi/dağıtımı gibi bir çok dersi alıp istenilen alanda ilerleme kaydedilebilir.

4.Kimler Tercih Etmeli?

  • Sayısal ve analitik düşünme yeteneğine sahip olan,
  • Fiziksel niceliklere ve elektronik alana ilgili, hem zihnen hem bedenen elektriksel devreler ve elektronik alana yatkın olan,
  • Plan, tasarım konusunda kabiliyetli olan,
  • Özgün düşünme yeteneği ile icat etme tutkusuna sahip olan,
  • Disiplinli ve kurallı çalışabilen saha çalışması yapacak olanlar için insan ilişkisi iyi olan ve takım ruhuna sahip olan kişiliğe sahip olan (teknikerler, diğer mühendisler, işçiler, teknik ressamlar vb. ile çalışma ortamı olabileceğinden bu önemli bir özellik)
  • Yapılmamışı denemekten korkmayan, risk alabilen biri 

iseniz tercih edebilirsiniz.

5.Yabancı Dil İmkanları Nelerdir?

Her üniversitenin bölümünde farklılık göstereceği üzere, %100 ve %30 İngilizce eğitim verilen üniversiteler bulunur. Çoğu derste bazı temel ve teknik kavramların İngilizcesinin bilinmesi gerekir.İngilizce eğitim almanız size akademik dili öğrenmeniz açısından katkı sağlayacaktır. Bunun yanında eğitim aldığınız süre içinde yabancı dilinizi geliştirmeniz sizi kariyer hayatınızda 1-0 öne geçirecektir. Ayrıca bölüm içerisinde öğrencinin yöneldiği alana göre ikinci yabancı dilin öğrenilmesi yurtdışında çalışmayı kolaylaştırır.

6.Zorunlu Staj Var Mıdır?

Zorunlu staj bulunmaktadır. Stajın türü ve sayısı üniversiteler arası farklılık göstermektedir.

7.Elektrik Elektronik Mühendisliği Mezunları Ne İş Yapar?

Elektrik-elektronik mühendisliği mezunu olan biri, geniş bir çalışma sahasında görev almaktadır. Herhangi bir projenin başlangıç aşamasından test safhalarına kadar pek çok aşamada aktif rol oynamaktadır. Elektrik sistemlerinin ihtiyaçlarını, kapasite ve maliyetlerini tespit eden elektrik-elektronik mühendisi, elektronik aksamları kontrol ederek güvenlik standartlarına uygun olup olmadığını tespit etmektedir.

Elektronik santralleri başta olmak üzere birçok iş alanında elektrik-elektronik mühendisine olan ihtiyaç fazladır. Enerji dağıtımı konusunda açık havada rol oynayan elektrik-elektronik mühendisleri, genel olarak şantiye gibi gürültülü ortamlarda çalışmaktadır. Elektrik araçlarının yaygınlaşması ile birlikte elektrik-elektronik mühendisliği bölümü değer kazanmakta ve iş imkanları fazlalaşmaktadır.

8.Elektrik Elektronik Mühendisleri Ortalama Ne Kadar Kazanır?

Bunun cevabı bireyin çalışma azmine ve başarısına bağlıdır. Mezun olduktan sonra eğer stajlarınızı kurumsal şirketlerde yapmış ve başarılı olmuş iseniz işe başlarken kurumsal şirketlerin dikkatiniz çekebilirsiniz ve yüksek maaşla işe başlayabilirsiniz. Lakin net bir değer vermek mümkün değildir.

 

 


Öğrenci Kariyeri yazarlarından ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.