Öğrenci Kariyeri Banner

6 Maddede Kariyer Planınızı Oluşturun!

6 Maddede Kariyer Planınızı Oluşturun!

Henüz lise yıllarındayken başlayan "meslek/bölüm seçme" telaşımız yıllar geçtikçe üniversitedeyken de "hangi alana yönelmeli miyim, nasıl bir kariyer yapmalı mıyım?" telaşına dönüşüyor. Günümüzde artan hatta yeni yeni ortaya çıkan - adlarını bile duymadığımız -  mesleklerle unutulmaya yüz tutmuş mesleklerin de olduğunu düşünecek olursak nasıl bir kariyer yapmamız gerektiğine karar vermek bir hayli zorlaşıyor.

Bu yazımızda sizlerle birlikte 6 adımda kariyer planınızı oluşturuyoruz:

1. Güçlü Yönlerinizden Faydalanın!

Güçlü Yönlerinizden Faydalanın!

İş yerinde güçlü yönlerinden faydalanarak çalışanlar kariyer koçlarına göre işlerine daha çok bağlanıyorlar dolayısıyla kariyerinize giden yolda bu planlamayı yaparken güçlü yönlerinizi anlayıp bunlara göre hareket etmek daha doğru olacaktır. Güçlü yanlarınızın yanı sıra zayıf yönlerinizi de görmenize ihtiyacınız var. Her ikisini de bilirseniz sizin için kariyer planını yapmak daha kolay olacaktır. Güçlü ve zayıf yönlerinizi de bir SWOT analiziyle* test edebilirsiniz.

*SWOT ( Strengths-Weaknesses-Opportunities-Threats) Analizi: SWOT analizi; ele alınan bir konunun güçlü ve zayıf yönlerini, karşılaşılacak fırsat ve tehditleri belirlemek için kullanılan stratejik bir tekniktir.

2. Adımlarınızı Doğru Atın!

Adımlarınızı Doğru Atın!

Başarılı bir kariyer şans eseri ortaya çıkmıyor bu yüzden kendinizi geliştirmek için çabalayıp çalışmalısınız ki kariyerinize giden yolda doğru adımlar atabilesiniz. Bu çalışmalarınızın yanında kariyer planınızı oluştururken tabii ki  bir rotanız olmalı. Sahip olduğunuz rotayla birlikte doğru adımlar atmaya daha yatkın olacaksınız ve işler istediğiniz gibi gitmediğinde sorunu dış etkenlerde aramak yerine kendi hatalarınızı fark edeceksiniz. Böyle bir durumda da rotanızda tekrar bir düzenleme yapıp yolunuza devam etmelisiniz.

3. Özgüvenli Olun!

Özgüvenli Olun!

Bir amacınız yoksa ya yanlış yerdesinizdir ya da kaybolmuşsunuzdur. Açık ve net bir hedefiniz yoksa ortaya çıkan fırsatlardan yararlanmak için gerekli özgüveni kazanabilmek sizin için zor hale gelebilir. Böyle bir şeyi elbette ki hiçbirimiz istemeyiz. Günlük çalışma hayatınızda hem size bir yön vermesi için hem de bir amaç duygusu kazanmak için bir plana ihtiyacınız olduğu gerçeği burda da ortaya çıkıyor dolayısıyla bir plana sahip olup amaç duygusu kazanınca kendinize olan özgüvenin geliştiğini de göreceksiniz.

4. Büyük Düşünün!

Büyük Düşünün!

Kariyerinizde gelmek istediğiniz konum için şu anki yetenekleriniz yetersiz olsa dahi daima büyük düşünün. Bu yetersizlikleriniz hayalinizdeki konuma ulaşabilmek için çalışmalarınıza engel olmasın aksine yetersiz olduğunuz konuların üzerine gidin ve kendinizi geliştirmeye bakın. İşte tam da böyle zamanlarınızda kariyer planınıza göre hareket etmek sizi motive de edecektir. Ayrıca önünüze çıkan fırsatları da değerlendirin ve gerektiği noktada o fırsatları kariyer planınıza dahil etmeyi unutmayın.

5. Odak Noktanıza Karar Verin!

Odak Noktanıza Karar Verin!

Kariyer planınızı oluştururken en önemli kaynaklardan biri de ana motivasyon kaynağınızdır. Ana hedefiniz sadece para olmamlıdır. Sadece para odaklı bir işe sahip olmak beraberinde mutsuz bir iş deneyimini getirir. Aynı zamanda kişisel olarak erken tükenmeye yol açabilir. Bu yüzden yeteneklerinizin ve işinizle ilgili sevdiğiniz şeylerin farkında olun. Bunun için kendinize çeşitli testler uygulayabilirsiniz hatta yakın çevrenizle kendiniz hakkında yaptığınız bir soruşturma bile size yol gösterici olabilir. Ana motivasyon kaynağınızı bulup ondan beslenmelisiniz.

6. Kariyer Planınızı Uygulamaktan Kaçınmayın!

Kariyer Planınızı Uygulayın!

Önceki 5 maddede belirttiğimiz tüm detayları gözden geçirip bir kariyer planı oluşturduk diyelim planın tam çıkacağının da bir garantisi olmayacağını belirtmekte de fayda var. Ulaşmak istediğiniz konuma yaklaştıkça önünüze çıkan seçenekler ve dolayısıyla tercihlerinizde değişecektir. Bu nedenle kariyer planı yapmaktan çekinmeyin sadece gerektiği zamanda kariyer planınızın değişip evrilebileceği aklınızda bulunsun ve kariyer planınızı değişen koşullara entegre etmeyi öğrenin.

Kariyer alanındaki bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:

 

Özgün İçerik

 


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.