Öğrenci Kariyeri Banner

Kariyerinizin Koçluğunu Kendiniz Yapın!

Kariyerinizin Koçluğunu Kendiniz Yapın!

Kariyer planlama, kariyer hedefleme ve bu hedef doğrultusunda ilerleme konusunda etrafımızdaki insanlardan yardım isteyebiliyoruz. Bu bizim için alışkanlık haline gelmiş bir durum olsa da aslında kendi kariyerimizi kendimiz planlayabilir ve hedefimize ulaşmak için kendi koçluğumuzu kendimiz yapabiliriz. 

Koçluk kavramı, bir süreç esnasında bireye var olduğu durumu tüm objektifliğiyle gösteren ve bu süreçte nereye gitmek istiyorsa ona eşlik eden bir yapı üzerine kuruludur. Temelinde kişiye doğru sorular sorarak, ilgili süreç hakkında kişinin potansiyelini, beklentisini ve nasıl bir yol izleyeceğini belirlemek yatar. Bunun için profesyonel hizmet almak kesinlikle çok faydalıdır. Ancak şimdi bahsedeceğimiz tekniği, kendi kendine uygulayarak hızlı durum tespiti yapıp, kendi aksiyonlarını belirleyebilirsin.

Yaşamınla, bulunduğun yerle ilgili farkındalığını arttırabilmen için yaşamının çekirdek amacını bulman gerekiyor. Bu sebeple kendine doğru sorular sorabilmelisin. Her şeyden önce soruları net ve dürüstçe cevaplayacağına dair kendi kendine söz vermelisin. Sorular hayatındaki dört odak noktası üzerinde yoğunlaşmalı. İlk soru grubunda durumunu belirleyici sorular sormalı, ikinci grupta vereceğin cevaplarla hedefini belirlemelisin. Üçüncü grupta ise seni harekete geçirecek sorulara cevap bulmalısın. Son grupta da sana yeni bakış açısı kazandıracak sorular sayesinde cevapların üzerine düşünecek ve belki de yeni kararlar alacaksın.

Koçluk Sürecinde Yapman Gerekenler ve Kendine Soracağın Sorular

 

1. Genel Durumu Belirle

  • Hayatını ne için yaşadığını düşünüyorsun?

  • İstediğin herhangi bir şeyi yapabilmiş olsan, ideal kariyerin/hayatın nasıl olurdu?
  • En güçlü ve yetenekli olduğunu düşündüğün üç alan nedir?

2. Hedef Belirle

  • Eğer hayatını istediğin mükemmellikte yaşaman mümkün olsaydı ilk önce neyi değiştirirdin?
  • Peki, şimdi bu mükemmel değişimi yaratmak için ne üzerinde çalışmalısın?
  • Bu değişimi hemen başlatabilmek için ne yapabilirsin?

3. Harekete Geç

  • Değişimi hemen başlatmak için kimden nasıl yardım isteyebilirsin?

  • İhtiyacın olacak bilgiye hangi kaynaktan ulaşacaksın?
  • İstediklerin için ne zaman adım atacaksın?

4. Yeni Bakış Açısı Kazan

  • Kendinin koçu olsaydın kendine ne önerirdin?

  • Neyi daha iyi yaparsan planların harika hale gelir?

 

Yukarıdaki soruları büyük bir kararlılıkla kendine sorduğunu ve dürüstçe üzerinde düşünerek cevaplar bulmaya çalıştığını ön görürsek, kendine ayna tutmuş ve kendinle karşılaşmışsın demektir. Geriye kalan adım, kendine koçluk yapmayı bırakmadan, istediklerini başarmak.

Unutma ki hayatının seyrini ancak senin aldığın kararlar değiştirebilir.

 

KAYNAK


Aygül Binali

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Aygül Binali..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.