Öğrenci Kariyeri Banner

Hayvanların Aksanları Var Mıdır?

Hayvanların Aksanları Var Mıdır?

Ülkemizde farklı bölgelere özgü aksanlar mevcuttur. Hatta bazen çevremizdeki insanların konuşmalarına göre hangi bölgeden olduklarını rahatça anlayabiliriz.

Peki sizce hayvanların da insanlar gibi aksanları var mıdır yoksa her yerde aynı ağızla mı konuşurlar ?

Özellikle deniz memelileri ve yarasalar gibi diğer canlı türlerine göre karmaşık sesler çıkarabilen canlılarda lehçe farklılıkları vardır.

Bu canlılar arasında ortak olan özellik ise, duydukları sesleri adeta bir makine gibi taklit edebilme ve doğaçlama yeteneğine sahip olmalarıdır.

Suda yaşayan deniz memelerini ele alırsak da ses ile iletişim özelliği karada yaşayan memelilere göre oldukça gelişmiştir. Bunun nedeni ise, sesin suda havaya göre dört kat hızlı yayılmasıdır. Örneğin, bazı balina türlerinde “codas” olarak adlandırılan sesler farklı bölgelerde birbirinden değişik şekilde telaffuz ederek bireysel aksanlarını oluşturur. Bu da seslerin balinalar arasında bölgesel lehçelere dönüşmesini sağlar.

Yapılan son çalışmalara göre, Avrupa bölgesinde yaşayan morina balıklarının tiz ve uzun vuruşlu seslerle iletişim kurarken, Amerika bölgesinde yaşayan morina balıklarının ise daha derin ve kısa vuruşlu seslerle iletişim kurduklarını ortaya çıkarmıştır.

Ayrıca yaban farelerinin, kuşların, köpeklerin ve ineklerin de yaşadıkları coğrafyaya göre farklı aksanlara sahip oldukları bilinmektedir.

 

Özgün İçerik


Atakan  Güngör

Yıldız Teknik Biyomühendislik 2. sınıf öğrencisiyim. Öğrenci Kariyeri'nde 1.5 yıldır Organizasyon Ekibi'nde ve Mart ayından beridir de Yazar Ekibi'nde bulunmaktayım.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.