Öğrenci Kariyeri Banner

5 Saniye Kuralıyla Hayatınızı Değiştirin!

5 Saniye Kuralıyla Hayatınızı Değiştirin!

Bu basit strateji sayesinde hayatınızdaki tüm olumsuzluklardan kurtulacak keyifli bir yaşam süreceksiniz!

2008'de yazar, girişimci ve ödüllü televizyon yorumcusu Mel Robbins işsiz, beş kuruşsuz ve tüm seçenekleri tükenmiş bir haldeydi. Mel'in kocası Chris'in yanlış bir yatırımı sonucu iflas ettiler. Sonrasında Mel kendi hayatında yeni bir sayfa açtı. 

“Hayatın bana verdiği ve benim de zamanla üzerine koyduğum o kartları oynamak için gereken motivasyona sahip değildim.”

Mel Robbins, kendisini bu psikolojinden çıkarmak için motivasyondan daha fazlasına ihtiyaç duyduğunu anladı. Bir Harvard profesörünün de keşfettiği gibi alınan kararların yüzde 95'i mantık veya rasyonel düşünceye dayanmadığı için o da bir stratejiye ihtiyaç duyuyordu. Bu kararların dayanağı ise duygulardır.

"Çoğu zaman yapmanız gereken şeyler olacak ve bunu yapabilecekmiş gibi hissetmeyeceksiniz. Böyle anlarda oturup sadece motive olmanız gerektiğini düşünmek büyük bir hata!"

5 Saniye Kuralı

Bir televizyon reklamında klişe bir görüntü haline gelmiş olan bir videodan etkilenen Robbins ertesi gün aynı bakış açısı ve kararlılıkla kendisini yataktan kaldırmaya karar verdi. Çalar saat çaldığında, "NASA'nın roketleri gibi" beşten geriye saydı ve yataktan kalktı. Ve bu işe yaramıştı!

Bunu sürekli tekrarladı kısa bir süre içinde rutin haline gelmişti. Bu taktik sayesinde yapmak istemediği çoğu işin üstesinden daha kolay geleceğini düşünmeye başladı. 

"Özellikle hayat ve iş dünyası, sizi rahatsız olduğunuz ve keyif almadığınız şeyleri yapmaya zorlar. Böylece istediğiniz sonuçları elde etmenizi sağlar. Bunun üstesinden gelmenin sırrı, o işi yapma arzusunun içinizde oluşmasını beklemekten ibaret değildir."

Bir insanın günde yaklaşık 35.000 karar aldığı tahmin ediliyor. Ve çoğu zaman bu kararlar bilinçsizce alınıyor. Robbins bu kararların %95'inin duygulara dayandığını söylüyor. Daha da kötüsü, korku, öfke ve belirsizlik gibi olumsuz duyguların kararlarımız üzerinde güçlü bir etkisi olduğu da görülmekte.

Araştırmalar, bir düşünce, fikir veya sezgi ile beynin onu destekleme ya da öldürme hareketi arasında ortalama beş saniyelik bir zaman olduğunu gösteriyor.

“Bu beş saniyelik pencerenin içinde tüm hayatınız var. Bir karar vermeden hemen önce o uyanışı yaşayıp durumu kontrol altına alırsanız her şeyin değiştiğini göreceksiniz."

Beşten geriye doğru saymak beyninizi durmaya, odaklanmaya ve başka bir şeyle meşgul olmaya zorlar. Beyniniz böylelikle korku, şüphe, öfke gibi kötü kararlara yol açabilecek diğer güçlü duygulardan kaçınmamızı sağlayacaktır.

“Beyninizin sizi sabote etmesine izin vermek yerine, zihnimizdeki dişlileri değiştirmek ve değişmeyi kolaylaştırmak için bir meta-biliş tekniği kullanıyorsunuz.”,

Kaynak için tıklayınız

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.