Yazıma başlamadan önce Stefan Zweig’dan bahsetmek istiyorum. Zweig, 1881 yılında Viyana’da varlıklı bir Yahudi bir ailenin çocuğu olarak doğdu ve hayatı boyunca Avrupa’nın hızlı değişimine tanıklık etti. Kendisi romancı, gazeteci, oyun yazarı ve biyografi yazarıdır. 1934 yılında Nazilerin baskısı yüzünden memleketi Avusturya’yı terk etti. İlk önce İngiltere’ye ardından 1940 yılında Brezilya’ya göç etti. Satranç, Bilinmeyen Bir Kadının Mektubu, Bir Kadının Yaşamından Yirmi Dört Saat, Olağanüstü Bir Gece gibi novellaları ona büyük bir şöhret kazandırdı. Roman, öykü, şiir, deneme, biyografi ve oyun gibi farklı türlerde eserler yazdı. Psikolojiye ve Freud’un öğretisine büyük bir ilgi duydu ve bu ilgisi onu derin karakter incelemelerine götürdü. 1942 yılında ise Zweig, Avrupa’nın Hitler’e köle olduğunu gördü ve umutsuzluğa kapıldı ardından da ikinci eşi ile birlikte yaşamına son verdi. Stefan Zweig, özellikle son yıllarda herkes tarafından okunmaya başlandı öyle ki bugün Türkiye’de en çok okunan yazar Zweig.
Ben de bu yazımda sizlere Stefan Zweig neden bu kadar çok okunuyor ondan bahsedeceğim.
Keyifli okumalar dilerim!
1. Sadelik
Stefan Zweig’in kitabını okumuşsanız yazarın oldukça sade bir dil kullandığını fark etmişsinizdir. Yazar, kendine has üslubuyla yalın bir anlatım yapar ve onu okurken zorlanmaz, büyük bir keyif alırsınız.
2. Akıcılık
3. Bağımlılık Yapması!
Yazarın, bir kitabını okuduğunuz andan itibaren başka kitaplarını da okumak için sabırsızlanacaksınız. Stefan Zweig’in kitapları adeta sizi bağımlısı hâline getirecektir!
4. Kitapları Oldukça Kısadır
Stefan Zweig’in çoğu kitabı oldukça kısadır ve bu yüzden kitap okuma alışkanlığı olmayanlar bile yazarın kitabını rahatlıkla okuyabilir.
5. Hassas Kalpli Olması
Stefan Zweig, savaş karşıtı biriydi ve ne yazık ki Hitler yüzünden ülkesinden ayrılmak zorunda kaldı. Ülkesinden ayrıldı ayrılmasına ama her zaman vatan hasreti ile yaşadı. Yazar, Avrupa’nın Hitler’e köle olduğunu gördü ve umutsuzluğa kapıldı. 1942 yılında ise Zweig’in hassas kalbi bütün olan bitenlere daha fazla dayanamadı ve ne yazık ki eşi ile birlikte hayatına son verdi.
Özgün İçerik
Not: Girişte, yazar hakkında bilgi vermek amacıyla Stefan Zweig’in Mecburiyet adlı kitabından yararlandım.
Zweig hakkında daha fazla yazı okumak isterseniz:
Stefan Zweig’ın Hayatı ve Az Bilinen 5 Novellası
Stefan Zweig’ın Sizi Derinlere Sürükleyecek 5 Kitabından 12 Alıntı