Öğrenci Kariyeri Banner

3D Yazıcı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

3D Yazıcı Alırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Prototip ürün ve kalıp üretimi gibi alanlarda karşımıza çıkan 3D yazıcılar, artık son kullanıcı tarafından da büyük rağbet görüyor.

Satın almadan önce 3D yazıcıyı ne gibi işler için kullanacağınızı seçmelisiniz. Piyasada bulunan Fused Deposition Modeling (FDM) ve Stereolitografi (SLA) yazıcı türlerinden birini tercih ederek başlamanız uygun olacaktır.

Maliyet, bakım ve hammadde konusunda oldukça avantajlı olan FDM tipi yazıcılar ekstrüzyon tekniği ile üretim imkanı sunmakta. Nozzle adı verilen uçlar sayesinde filamenti ürüne dönüştüren FDM yazıcılar, kullanılan nozzle tipine göre çıktılarda katman izi oluşturuyor.

Katman izi oluşmadan üretim imkanı sunan SLA yazıcılar ise reçine tabakasını ışık ile katılaştırarak ürün ortaya çıkarıyor. FDM tipi yazıcılara göre hammade ve bakım maliyeti bakımından oldukça yüksek olan SLA yazıcılar, büst ve model üretiminde sıklıkla tercih ediliyor.

3D yazıcı alırken nelere dikkat edilmeli sorusunun en önemli bölümlerinden bir diğeri ise filament tercihi olarak karşımıza çıkıyor. FDM tipi yazıcılar ile ABS, PLA, PETG ve TPU filament kullanarak üretim yapabilirsiniz. ABS ve PETG filamentler PLA filamente oranla daha yüksek sıcaklıkla erimesine karşın PLA filamentlerden dayanıklı yapıya sahiptir. Satın almadan önce üretmek istediğiniz parçanın hangi sıcaklık aralığında kullanılacağını ve dayanımını göz önünde bulundurmalısınız.

PLA filamentler 190 ile 220 derece arasında ideal üretim sıcaklığına sahiptir. ABS ve PETG filament türleri ise ortalama 230 ile 270 derece arasında kullanılmaktadır. ABS ve PETG filament kullanacak kişilerin bu sıcaklık değerlerine göre 3D yazıcı seçimi yapması gerekmektedir. TPU filamentler giyilebilir ürün, telefon kılıfı veya model araç lastiği gibi esnek malzeme gereken işlemlerde kullanılmaktadır. TPU filamentler 210 ile 240 derece arasında erime sıcaklığına sahiptir.

3D yazıcı konusunda amatör olan kişiler el ile tabla ayarı görece daha zor olduğu için tercihini otomatik tabla ayarı özelliğine sahip cihazlardan yana kullanabilir. Tabla boyutları ve table ayarı yazıcı alırken karşımıza çıkan kritik noktalarından biridir. Kullanacağınız 3D yazıcının tabla boyutları üretebileceğiniz maksimum ürün boyutunu size anlatmaktadır.

3 boyutlu baskılarda daha kaliteli sonuçlar elde etmek için çift Z ekseni bulunan yazıcılar seçilebilir. Ek olarak, sessiz step motor sürücü kartına sahip 3D yazıcılar tercih listesinin üst sırasında konumlandırılmalıdır.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.