Öğrenci Kariyeri Banner

Resim Yapmak İçin Yetenek Gerekir mi? Amaç Gördüklerimizi Tuvale Aktarmaktan Fazlası Mıdır?

Resim Yapmak İçin Yetenek Gerekir mi? Amaç Gördüklerimizi Tuvale Aktarmaktan Fazlası Mıdır?

Resim deyince akıllarımızda ne canlanıyor? Ses getiren büyük sanatçıların eserleri, doğanın tuvale aktarımı, otoportreler... Belki de bambaşka tasvirler canlanıyor zihinlerimizde. Bugün bu yazıda resim sanatını konuşalım, belki de resim sanatından algılamış olduğumuz kimi yargılar da kalıp yargılarımız arasındadır ve biz bu yazıda onları yıkarak daha serbest düşünmeye başlayabiliriz...

sanat

Kimi insanlar resim çizmek için yeteneğin şart ve gerekli olduğunu düşünürken kimileri yeteneğin şart derecesinde gerekli olmadığı düşüncesini savunur. Bu tartışma çerçevesinde birtakım araştırmalar ve deneyler yapılmıştır.  Çeşitli araştırma sonuçlarına göre fark, beynin yapısında ve işleyişinde yatmakta. Bir araştırmada bilim insanları 21 sanat öğrencisinin beyin yapısını, 23 sanatçı olmayan kişi ile kıyasladı. Araştırma sonuç olarak sanatçılarda, hassas motor hareketleri ve görsel canlandırma ile ilgili beyin bölgelerindeki gri maddenin daha yoğun olduğunu ortaya koydu. Bu fazladan gri maddenin doğuştan mı fazla olduğu ya da sonradan mı artış gösterdiği ise henüz belirsiz.

resim

Araştırma sonuçlarının verilerinden şaşmayacağız lakin farklı bir bakış açısı katmamız oldukça gerekli olucaktır. Van Gogh'u ele alalım, kendisinin yapmış olduğu resimleri incelediğimiz taktirde bilinçaltının müthiş farklı çalıştığına şahit olmaktayız. Örneğin Yıldızlı Gece tablosu, aslında bu tabloda bir gökyüzü ve onun altında bulunan yerleşim yerleri tasvir edilmektedir lakin ilk bakışta tablo bizlere gökyüzünden çok uzay boşluğunu yansıtıyormuş gibi gelir veyahut salt renk karışımları gibi. Van Gogh her gün bakmış olduğumuz gökyüzünü öyle kendine has yansıtmış ki günümüzde bu tablo çok yüksek bir değerde kendine yer buluyor. Diğer bir ressam olan Edvard Munch'a baktığımız taktirde Çığlık tablosu adeta korku filmini aktarıyor gibi gözükmektedir lakin aslında aktarmış olduğu bir köprüde yürümekte olan insanlardır. Böyle bir manzaraya denk geldiğimizde bizler için sıradan olur, eğer ki bunu Munch gibi bilincimiz ve bilinçaltımızla harmanlayıp tabloya aktarırsak bambaşka dünyalara pencere açmış oluruz.

sanat

Van Gogh, Yıldızlı Gece

sanat

Çığlık, Edvard Munch

Elbette belli bir sanat algısı vardır lakin her bakan göz ayrıdır. Kimisi için çiçek tablosu güzel algısı mevcutken, kimisi için kasvetli bir insan portresi güzel algısını içerir. Bu sebepleri de göz önünde bulundurduğumuz taktirde resim sanatında güzellik algısı çokça değişkenlik göstermektedir. Tabii böyle bir pencereden bakıyoruz diye resim yapmak için yetenek gerekmez gibi bir sonuca varmamalıyız, yetenek elbet gerekir lakin kendinizi ve yönelimlerinizi keşfetmek adına elinize bir fırça, boya ve tuval neden almayasınız?

Yararlanılan Kaynaklar:


Büşra Canpolat

Kocaeli Üniversitesi - Hukuk Fakültesi

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.