Öğrenci Kariyeri Banner

3 Adımda Tasarım Odaklı Düşünme

3 Adımda Tasarım Odaklı Düşünme

Her geçen gün yeni bir teknolojik gelişmeye şahit olduğumuz günümüz dünyasında, tüketim de aynı oranda artmaya devam ediyor. Yalnızca somut ürünlerin tüketimi değil, sosyal medyada veya diğer sanal mecralarda gördüğümüz her şeyin bir içerik olduğunu düşünürsek, tüm bu içerikleri de hızlı bir şekilde tüketiyoruz.

Durum böyleyken hem büyük firmalar hem de nispeten daha küçük ekipler içerik, ürün ve hizmet üretimi konusunda daha fazla insan odaklı düşünmeye teşvik ediliyor. İngilizce olarak “Design Thinking” diye adlandırdığımız ve dilimize “Tasarım Odaklı Düşünme” şeklinde geçen bu düşünme biçimi insanların gerçek problemlerine odaklanmaya katkı sağlarken daha yenilikçi (inovatif) çözümler geliştirmenize de yardımcı oluyor.

Google gibi dünyanın dev firmaları ekiplerine her alanda bu şekilde düşünmeyi örgütleyerek çok daha büyük başarılara imza atıyor. Siz de iş yerlerinizde, sosyal topluluk projelerinde ve hatta insan ilişkilerinizde tasarım odaklı düşünme becerilerinizi geliştirerek kendinizi ve çevrenizdeki insanları mutlu edecek çözümler bulabilirsiniz. İşte tasarım odaklı düşünmek için uygulamanız gereken 3 temel adım!

1. Empati

3 Adımda Tasarım Odaklı Düşünme

İlk adımımız olan empati, tasarım odaklı düşünme sürecinde oldukça önemli bir etkendir. İnsan odaklı yenilikçi çözümler bulmak için öncelikle tüketicilere yani insanlara odaklanmalıyız. Bu durumda insanların ne hissettiği, motivasyonları ve deneyimleri yeni bir fikir oluşturma serüveninizde sizlere rehberlik edecek en önemli unsurdur.

Tasarım odaklı düşünmek istiyorsanız hedef kitlenizi iyi gözlemleyebilmeli, etkileşim içerisinde olmalı ve onlarla empati kurabilmelisiniz. Bunu başardığınız takdirde işe yarayan yenilikçi çözümler zihninizde belirmeye başlayacaktır. Merkeze insanı koyun ve büyük düşünmekten asla korkmayın!

2. Beyin Fırtınası ve Çözümleme

3 Adımda Tasarım Odaklı Düşünme

Beyin fırtınası ve çözümleme adımında, biriktirdiğiniz problemlere gerçekçi çözümler arıyoruz. İlk olarak, ekibinizle toplanıp aklınıza gelen her fikri çekinmeden söylemeli ve bir çözüm havuzu oluşturmalısınız. Bir başka deyişle beyin fırtınası yaparak sert rüzgarlar estirmelisiniz. Bu adımda sınırlarınızı aşmaktan çekinmeyin!

Sonrasında ise farklı açılardan bakarak üzerinde çok çaba harcamanızı gerektirmeyen basit çözüm yolları tasarlamalısınız. Böylelikle elinizde çözüme ulaşmak için birden fazla seçenek olacak ve her zaman bir alternatif bulundurarak daha emin adımlarla ilerleyebileceksiniz.

3. Test Etme

3 Adımda Tasarım Odaklı Düşünme

Son adımımız olan test etme aşamasında, daha önceki adımlarda tecrübe ettiğiniz birikimleri kullanarak çözümünüzün demo bir sürümünü hayata geçiriyor ve alacağınız geri bildirimlere göre nasıl ilerlemeniz gerektiğine karar veriyorsunuz. Yani, çözüm öneriniz için pratik ve çok uğraşmanızı gerektirmeyecek bir prototip hazırlamanız bu aşamada size büyük bir katkı sağlayacaktır. Hazırladığınız prototip ile çözüm bulmak istediğiniz problemi deneyimlemeli ve geri bildirim almaya özen göstermelisiniz. Bu sayede, eğer varsa çözümünüzdeki eksiklikleri görebilir veya iyileştirmeniz gereken noktaları asıl ürününüzü ortaya koymadan önce tespit edebilirsiniz.

Test etme ve prototip oluşturma aşaması emek ve zaman tasarrufu sağlarken sizi olası maddi sıkıntılardan da kurtaracak ve doğru zamanda doğru yatırımı yapmanız konusunda yardımcı olacaktır.


Ayşe Nur Akyüz

Araştırır, yazar, çizer, okur

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.