Öğrenci Kariyeri Banner

Reflection Paper Nedir ve Nasıl Yazılır?

Reflection Paper Nedir ve Nasıl Yazılır?

Eğer İngilizce eğitim alıyorsanız veya alacaksanız karşınıza yüksek ihtimalle çıkabilecek olan bir paper tipine göz atalım: Reflection paper. Özellikle dil seviyenizden veya kullanımınızdan emin olmayan biriyseniz gözünüzde fazla büyüyecek olan bu paper, aslında hiç de korkulacak bir paper değil. Hatta birçoğunun aksine reflection paperlar sizin arkadaşlarınızdır! Bunun nedenine ise şimdi beraber değineceğiz.

reflection paper

Bir reflection paper’da sizden istenen şey akademik bir üslup içinde, objektiflik şartı olmadan sübjektif bir paper yazmanızdır. Yani akademik bir çerçevede kişisel ve öznel bir paper yazmanız gerekmektedir. Bu paper’lar genellikle size verilen bir konunun, içeriğin veya derste öğrendikleriniz gibi şeylerin düşünme şeklinizi ve konu hakkında fikirlerinizi nasıl etkilediğini görme amacıyla verilir. Bu paper’lar bir konu hakkındaki görüşlerinizi, kişisel gözlem ve tecrübelerinizi katabileceğiniz paper’lardır. Tam olarak bu sebeple bu paper’lar sizin arkadaşınızdır: Çünkü yanlış veya doğru bir cevaba ulaşmanız beklenmez. Kişisel olduğu ve düzgün kaleme alındığı sürece, konu ile ilgili ne dilerseniz yazabilirsiniz.

reflection paper

Peki bu yazıları nasıl kaleme almalısınız?

Reflection paper’ların başka bir avantajı, onların keskin sınırları olmamasıdır. Yani bunları yazarken kağıdınızı disiplin içinde yazmanıza kesinlikle gerek yoktur. Genellikle size verilen assignment veya ödevlerde kelime sınırı, format vb. gibi bazı şartlar sunulabilir, ama bunlara uyduğunuzda bile yazarken bu paper’ların ne kadar serbest bir formatta olduğunu anlayacaksınız.

reflection paper

Ama yine de, genelde 400-800 kelime aralığında yazılan bu kağıtları yazarken size yardımcı olabilecek bazı taktikler var. Öncelikle, sizden bir kaynak üzerine yazmanız istenmişse, önemli noktaları not almanız size çok yardımcı olacaktır. Bu, üzerine yazmak istediğiniz yerleri aklınızda tutmak dışında aynı zamanda yazınızın ilk outline’ını oluşturmanıza yardım edecektir. Artı, bu notlardan faydalanarak yazınızın bilgi açısından eksiksiz olduğundan emin olabilirsiniz.

reflection paper

Bunlara ek olarak, yazarken nereden başlayacağınızı bilmiyorsanız veya ilerleyemiyorsanız, kendinize sorabileceğiniz bazı sorularla önemli bir ilerleme kaydedebilirsiniz. Varsayalım ki yazılı bir kaynak hakkında yazacaksınız, kendinize sorabileceğiniz sorulardan bazıları:

  • Bu yazı beni nasıl etkiledi?
  • Bu yazıyla bağdaştırabildiğim bir gözlemim veya tecrübem var mı?
  • Bu yazı konu hakkındaki görüşlerimi nasıl etkiledi veya değiştirdi?
  • Bu yazı konu hakkında bana nasıl şeyler kattı?
  • Bu yazı konu hakkındaki önceki bilgilerimle örtüşüyor mu?
  • Yazı kafamdaki bütün soru işaretlerini giderdi mi?
  • Yazı konu hakkında daha önce gördüğüm materyal ve kaynaklarla paralel bilgiler mi veriyor?

Gibi sorular olabilir, fakat elbette size sunulan serbestlik düşünülürse kendinize sorabileceğiniz çok daha fazla soru varyasyonu mevcuttur. Bu nedenle ekranın başına geçin ve size verilen bu şansı değerlendirin. Reflection paper’lar, kendinizi ifade etmeniz için harika bir şanstır. Analizinizi sağlam yapın, kendinize güvenin ve paper’ınızı kişisel tutmayı unutmayın.

Size iyi yazmalar dileriz.

reflection paper


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.