Çoğumuzun aklından dönem dönem bir girişime sahip olma düşüncesi geçer. Tabii ki girişimci ruha ya da girişimci bakış açısına sahip olmak dediğimiz belli başlı özellikler var ve bazı insanlar bir şekilde bu özelliklere sahip fakat bu demek değildir ki siz de bu özelliklere sahip olamayasınız.
Bahsedeceğimiz 7 adımla girişimci ruhunuzu beslemeye hazır olun.
1. İlginizin Olmadığı Sektörleri De İnceleyin
Çalıştığınız sektör fark etmeksizin zaten o sektörün içinde olduğunuz için kendi alanınızla ilgili gelişmelerden haberiniz oluyor fakat buna ek olarak farklı sektörlerdeki gelişmeleri de takip etmek girişimcilik ruhunuzu artıracaktır. Özellikle farklı sektörleri takip ediyor olmak sizin çapraz iş birliği fırsatlarını yakalamanızı da sağlayabilir.
2. Sosyal Medyayı Etkili Kullanmayı Öğrenin
Günümüzde sosyal medyanın gücünü artık hemen hemen herkes kavradı. Biriyle iletişime geçmeden dahi öncesinde sosyal medyadan araştırma yapıyoruz bu yüzden iş hayatında da iletişim içerisinde olduğunuz müşteri, tedarikçi, ortak vb. için sosyal medya hesaplarınızın güncel ve doğru bilgilerle doldurulmuş olması gerekiyor. Kariyer tecrübelerinizi ve iş hedeflerinizi görmek onlar için etkili bir muhatap olduğunuzu gösterecektir. Tüm bunlar sayesinde karşınızdaki kişilerin size karşı güveni artar ve yapacağınız herhangi bir işe sağlam adımlarla başlamanızı sağlar.
Sosyal Medya bağımlısı olduğunuzu düşünüyorsanız Sosyal Medya Bağımlılığından Kurtulma Rehberi yazımızı inceleyebilisiniz.
3. Doğru Düşünme Mantığı Geliştirin
Girişimci kafasına sahip olabilmek için yapacağınız ilk işlerden birisi de sistematik düşünme yöntemine geçmektir. Bir iş için neyin daha öncelikli olduğuna karar verirsen, neye nasıl odaklanacağını bilirsen; bu geliştirdiğin düşünme yapısı işin sürecini ve başarısını büyük oranda etkiler. İş ortamı içerisinde bıkkınlık, tükenmişlik, başarı korkusu, çabuk pes etme gibi olumsuz davranışlar işi yavaşlatırken sistematik çalışmak bu tarz eylemlerin önüne geçecektir. Zihninizi boşaltıp yeniden programlamak için sistematik düşünme yöntemiyle çalışmaya başlamalısınız.
4. Enerjinizi Doğru Zamana Saklayın
Zaman yönetimi her alanda olduğu iş hayatında da önemli bir faktördür. Birçok fikre sahip olan girişimciler için bile enerjilerini doğru işe aktarabilmek ve zamanı verimli kullanabilmek ekstra güç ve önem taşır. Bu yüzden hangi işi ne zaman yapacağınız konusu büyük bir anlam ifade ediyor. Enerjinizi ve zamanınızı iyi değerlendirmelisiniz.
5.Etkili ve Doğru Kararlar Alın, Pivot Edin
Bir girişimci olarak hangi sektörde olursanız olun sürekli bir şekilde varsayımlarınızı test etmeye başlarsınız. Pivot etmek, bu varsayımlardan çalışmayanları fark edip hızlıca gerekli değişiklikleri yapmaktır. Girişimciler için pivot etmek, etkili ve doğru karar almalarını sağlar. Girişimci kendi geliştirdiği sistematik düşünme yöntemine uygun biçimde pivot etmeyi öğrenmelidir. Çünkü teknoloji geliştikçe sektör ve müşteriyle buluşma teknikleri de değişecektir. Pivot etmek aslında önemli bir prensiptir ancak çoğu zaman unutulur. Başarıya ulaşamadığınız zaman bunu kabullenmeyi öğrenin. Daha çok pivot edin ve başarıya ulaşana kadar araştırmayı bırakmayın.
6. Öğrenmek Daimi Amacınız Olsun
Sadece kariyeriniz ve içinde bulunduğunuz sektör özelinde değil, hayatınızın her alanında öğrenmeye açık olun. Kendinizi ve bilgilerinizi taze tutup kendinizi geliştirin. Kendinize değer katacağını düşündüğünüz her alan ve her konu için zaman yaratın ve zamanınızı o alanda değerlendirin.
7. İş Birliği Fırsatlarını Değerlendirin
Günümüzdeki rekabetçi iş piyasasını düşünecek olursak başarı elde etmek, özellikleri bakımından bir araya getirilmemiş alanlar arasında yaratıcılık ve karşılıklı iş birliğinin bütünlüğünden oluşan bir kombinasyonu gerektiriyor. Bu iş birlikçi potansiyeli görebilenler genel olarak ‘’iş birliğine farklı açıdan bakan insanlar’’ olarak görülse de aslında ‘’en doğal kombinasyonu sezen insanlar’’ olarak değerlendirmek daha doğru olacaktır. Bu sebeple farklı alanların iş birliğine de çekimser bakmayın ve durumun avantajlarını da dezavantajlarını da düşünüp ona göre hareket edin.
Girişimcilik üzerine bu yazılarımıza da göz atabilirsiniz:
- Nasıl Girişimci Olunur?
- Genç Girişimciler İçin 10 Altın Öneri
- 7 Maddede Girişimcilerin Başarısızlıklarından Çıkarması Gereken Dersler
- Girişimci Olmak İsteyenlerin Okuması Gereken 10 Kitap
- Girişimci Olmak İsteyenlerin İzlemesi Gereken 5 Dizi
Özgün İçerik