Öğrenci Kariyeri Banner

Zülfü Livaneli'nin En Popüler 8 Kitabı!

Zülfü Livaneli'nin En Popüler 8 Kitabı!

Usta sanatçı Ömer Zülfü Livaneli'nin hayatı sanat, edebiyat ve müzikle iç içe geçmiştir. Bu büyük aydının en bilindik eserlerinden 8 tanesini sizler için derledik. İyi okumalar!

Zülfü Livaneli'nin En Popüler 8 Kitabı!

1. Serenad

2011 yılında yayınlanan bu kitap dünya üzerinde birçok dile çevrilen Livaneli'nin en bilinen kitaplarından biridir.

Hikaye şubat ayında bir günde  başlar. Kitapta ilk önce  İstanbul Üniversitesi’nde halka ilişkiler departmanında çalışan Maya Duran'ı tanırız.

Maya’nın, ABD’den gelen Alman Profesör Maximillian Wagner’i karşılamasıyla birlikte olaylar gelişir. Maya, Profesör’ün isteği üzerine onu Şile’ye götürür. Dünya tarihi ve kendi ailesi ile ilgili gerçekler açığa çıkar ve derin bir aşk hikayesinin perdeleri aralanır.

2. Huzursuzluk 

Zülfü Livaneli bu romanında, İstanbul'da yaşayan İbrahim’den bahseder. İbrahim, çocukluk arkadaşı Hüseyin’in ölümü üzerine memleketi Mardin’e döner. Arkadaşının ölüme giden yolculuğunu araştırmaya başlar. Mardin’de başlayıp Amerika’da son bulan bu yolculuğunda bir çıkmazın içerisine çekilir.

İbrahim, Hüseyin’in ailesiyle konuşur ve onun yardımda bulunmak için gittiği göçmen kampında Meleknaz isimli bir kıza aşık olduğunu öğrenir. Ortadoğu’nun içinde bulunduğu durumu gösteren bu kitap o bölgenin dramına ve acılarına dikkat çeker.

3. Kardeşimin Hikayesi 

Emekli olduktan sonra Karadeniz'in bir sahil kasabasına taşınan Ahmet Arslan, sakin ve sessiz bir hayat sürmektedir. Ahmet, kendisinin de tanıdığı Arzu'nun öldürülmesi ile bir gazeteci kızla tanışır. Ona hayatını ve kardeşinin hayat hikayesini anlatmaya başlar.

4. Son Ada

Herkesin mutlu ve huzurlu şekilde yaşadığı adaya bir diktatörün gelmesiyle yaşanan değişimi anlatır.

Ülkenin darbeci başkanı emekliliğini geçirmek için huzurlu bir adaya gitmek ister. Başkanın bu adaya yerleşmesi ada halkının huzurunu bozar.

Başkan adaya gelmeden önce ada, demokratik  bir yerdir. Ancak başkan geldikten sonra onun tek başına ve istediği gibi yönettiği sıkıcı bir yer haline gelir. Kendisini oy çoğunluğu ile başkan seçtirir. Daha sonra bütün düzeni değiştirmeye başlar. 

5. Leyla'nın Evi

Leyla Hanım, Boğaziçi’nde Bosnalılar Yalısı’nda doğup büyümüş bir paşa torunudur. Ancak yalının yeni sahibi Ömer Cevheroğlu tarafından sokağa atılır. Mahalle çocuklarından birisi olan gazeteci Yusuf’un bekâr evine yerleşmek zorunda kalır. 

Kitaptaki her karakterin dünyası birbirinden farklıdır. Leyla’nın Evi, bu insanların hayatlarının birleşmesini, onların hem kendilerini hem de birbirlerini değiştirmelerini bazen acılı bazen de eğlenceli bir şekilde okuyucuya anlatır.

6. Bir Kedi, Bir Adam, Bir Ölüm

Kitabımızın kahramanı Sami, siyasete ilgisi olmayan kendi halinde yaşayan birisidir. Nişanlısı Filiz’in öldürülmesinin ardından yapılan sorgulamalarda işkence gören Sami sonunda ülkesini terk eder.

Ruh sağlığı bozulan Sami kaldığı hastanede Türkiye’den bir hastayla tanışır. Bu adam bütün yaşadıklarının sorumlusu eski bir bürokrattır.

İntikamını almak isteyerek bir plan yapar. Farklı ülkelerden gelmiş olan ve orada kalan mülteci arkadaşlarından yardım ister. Fakat işler planlandığı gibi gitmez.

7. Elia ile Yolculuk

Amerika'da büyüyen bir Yunan olmasına rağmen Türkiye sevgisi farklı olan ve kendini Anadolulu gibi gören Elia Kazan sıklıkla Anadolu'nun değişik şehirlerini gezerdi ve Zülfü Livaneli de bu gezilerde kendisine eşlik ederdi.

"Elia ile Yolculuk" kitabında işte bu gezilerde yaşanan anılar paylaşılır.

8. Rüzgârlar Hep Gençtir 

Rüzgarlar Hep Gençtir, Livaneli’nin farklı bir çocuk olarak doğmasının ardından kendisine dünyada bir yer edinme çabasının hikayesidir.

Ailesini, sevinçlerini, kırgınlıklarını ve dostlarını anlattığı Rüzgarlar Hep Gençtir kitabında, hayattan aldığı dersler üzerinde durur. 

Zülfü Livaneli’nin samimi bir dil ile yazmış olduğu kitabının sonunda gençlere seslenirken kitaba Yaşar Kemal’in umut dolu olan şiiri “Merhaba” ile başlar.

Kaynak

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.