Öğrenci Kariyeri Banner

Zuckerbeg, Gerçeğe Yakın Bir Sanal Dünya Hayali Kuruyor!

Zuckerbeg, Gerçeğe Yakın Bir Sanal Dünya Hayali Kuruyor!

Mark Zuckerberg, bu hafta yatırımcılarla yaptığı çevrimiçi bir görüşmede Facebook'u, gerçeğe yakın sanal bir dünya sunan bir şirkete dönüştürmek istediğini söyledi.

Facebook, günümüzde oluşturduğu uygulama ailesi, ticaret özellikleri ve birbirinden farklı içerik formatlarıyla bir sosyal ağ devi olarak adlandırılıyor. Mark Zuckerberg, bununla yetinmeyerek şirketi "gerçeğe yakın sanal bir dünya"ya dönüştürmeyi planlıyor.

Zuckerberg şu şekilde konuştu: “Bunu şimdi tartışmak istedim, böylece üzerinde çalıştığımız geleceği ve şirket genelindeki büyük girişimimizin bununla nasıl eşleşeceğini görebilirsiniz. Metaverse nedir? Dijital ortamlarda insanlarla bir arada bulunabileceğiniz sanal bir ortamdır. Bunu, sadece bakmak yerine içinde bulunduğunuz, bedenlenmiş bir internet olarak düşünebilirsiniz.”

Artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik, uzun süredir sosyal ağların odağında olduğunu belirtmeliyiz. Üstelik sadece içerikleri renklendirmek ve yeni etkileşimli içerikler ortaya çıkarmak için değil aynı zamanda sosyal ticaret hacmini artırmak için de kullanılıyor. Facebook, bu yeni sanal dünya planıyla, artırılmış gerçeklik ve sanal gerçeklik öğelerinin merkezde yer almasını planlıyor.

Facebook bir sonraki trendin öncüsü olmaya karar verdi. Bunun sonucunda 2014 yılında Oculus'u satın alan şirket, sanal dünya vizyonununun ilk adımını atmış oldu. Şu anda Zuckerberg'in yaptığı açıklamalara baktığımızda ise birden fazla kullanıcının katılabildiği oyunlaştırılmış ortamları düşünebiliriz.

Günümüzde Zuckerberg'in tanımladığı boyutta sanal bir dünya kuran en önemli girişimlerden biri ise Roblox. Oynaması ücretsiz olan Roblox, oyun içinde oyun temelli bir kullanıcı deneyimi sunuyor.  Oyun içi satın alma seçeneklerine sahip Roblox, her yıl platformuna 20 milyonu aşkın mini oyun ekliyor. Söz konusu oyunlar Roblox'un haricinde bağımsız geliştiriciler ve oyun firmaları tarafından da yaratılabilir durumda.

Mart ayında 41,9 milyar dolar değerleme ile halka açılan Roblox, Sony Music Entertainment ile önemli bir iş birliği yaptığını açıkladı. Online bir oyun olmasına rağmen platformu içinde online canlı konserler verilmesine olanak sağlayan Roblox, bu anlaşma ile birlikte müzik odağında yeniliklerle karşımıza daha fazla çıkacak. Özellikle müzik kısmının projede ön plana çıkacağı konuşuluyor.

Facebook'un son yıllarda sanal gerçeklik odaklı oyun stüdyolarını satın aldığını da belirtelim. Aynı zamanda şirket, Roblox benzeri bir platform olan Crayta'yı satın aldı. Bu satın alamaların Facebook'un 2 yıldan fazladır üzerinde çalıştığı Horizon platformuna katkıda bulunacağını da söyleyebiliriz.

Kaynak için tıklayınız


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

1 Yorum

  • Emre Sayaslan

    Ready Player one filmi gibi?

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.