Öğrenci Kariyeri Banner

Zor Durumlara Karşı Dayanıklı Bireylerin Özellikleri

Zor Durumlara Karşı Dayanıklı Bireylerin Özellikleri

Dayanıklılık, zor deneyimlerle başa çıkma, uyum sağlama ve buna bağlı olarak büyümeyi, gelişmeyi deneyimleme olarak düşünülebilir. Karşılaştığımız beklenmeyen durumlara ve olumsuz olaylara karşı verdiğimiz tepkiler ise ne kadar dayanıklı olduğumuzun göstergeleridir.

Dayanıklılığımız; genetik, kişisel yaşantı, bulunulan çevre gibi pek çok etken çevresinde şekillenir. Genellikle genetiğin, dayanıklılığımızı etkileyen en önemli faktör olduğunu düşünüp kendimizi geliştiremeyeceğimize yönelik kaygılar taşısak da durum aslında öyle değil. Dayanıklılığı etkileyen faktörler arasında genetik, bizi en az etkileyeni.

Dayanıklılığın en önemli belirleyicilerinden biri aslında geçmiştir. Özellikle ebeveynler ve birincil bakım veren kişilerle olan bağımız, bu ilişkilerimizin kalitesi öneli bir yere sahiptir ve kişinin dayanıklılığında yaşam boyu büyük rol oynar. Çocuğun sevildiğini hissetmesi ile yaşamındaki zorluklarla baş edebilme gücü birbiriyle doğru orantılıdır.

Deneyimler de kişiyi geliştiren, zorlu durumlarla baş edebilme becerisi kazandıran öğreticilerdir. Deneyimler beyni şekillendirir, dayanıklılığı öğrenilebilen bir beceri olarak düşündüğümüzde deneyimlerin, bu beceriyi öğrenmedeki etkisini inkar edemeyiz.

Durumlarla nasıl başa çıkacağımız biraz da dayanıklılık çantamızda ne olduğuna, bu beceriye ne kadar sahip olduğumuza bağlıdır. Dayanıklı insanlar için ortak araçlar, gerçekçi iyimserlik, ahlaki pusula, bilişsel ve duygusal direnç ve sosyal ilişkilerdir. Dayanıklı kişiler, genellikle olumsuzluklar üzerinde durmayan, en karanlık zamanlarda bile fırsatları arayan insanlardır. Örneğin dayanıklı bir kişi karantinanın, online eğitime başlamayı veya gitar çalmayı öğrenmek için iyi bir zaman olduğuna karar verebilir.

Dayanıklılık İnsanların Genel Özellikleri

Dayanıklı bireyle yapılan görüşmeler, çoğunun aşağıdaki özellikleri paylaştıklarını göstermektedir.

- Olumlu, gerçekçi bir görünümleri vardır. Olumsuzluklar üzerinde durmazlar ve bunun yerine olumsuz durumlara pozitif çözümler bulmaya çabalayan, fırsat arayan kişilerdir.

- Dayanıklı insanlar, doğru ve yanlış olarak neyi düşündüklerini sağlam bir şekilde hissederler ve kararlarını onlara göre yönlendirirler.

- Fedakarlardır; hayatlarını genellikle anlamlı buldukları ve onlara bir amaç hissi veren nedenlere adamışlardır.

- Neyi değiştiremediklerini kabul ederler ve neleri değiştirebileceklerine odaklanırlar.

- Bir misyonu, anlamı, amacı vardır. Hayatta anlamlı bir misyona kendilerini adamış hissetmek onlara cesaret ve güç verir.

Özgün İçerik


0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.