Özellikle son yıllarda teknolojinin de gelişmesiyle birlikte 2000 ve sonrası nesilin gelişiminde müthiş bir değişim yaşandığı gözleniyor. Eskiden anne ve babalarımız yalnızca çevrelerinde olanları görüyorken biz bir tıkla tüm dünyaya erişebilme çağında yetişmiş bir nesiliz. Günlük hayatta ve uzun vadede birçok şeye etki edeceği muhtemel olan bu değişime iş hayatı penceresinde bakalım…
Bilinenz meslekler yeni teknolojilerle değişirken, yeni meslekler de hayata ekleniyor. Dijital dünyayla birlikte hareket eden mesleklere mensup insanlar freelance çalışma biçimini benimserken, 30 yıl öncesinde neredeyse tüm meslek grupları için geçerli olan 8-5 çalışma disiplini giderek etkisini yitiyor. Geleneksel çalışma disiplininin dönüşmesiyle, ofisler ve eski çalışma anlayışı da yerini yeni fikirlere ve yeni anlayışlara bırakıyor.
Artık iş hayatı 8-5 disipliniyle sınırlı değil’
Dijital dünyaya doğan Z kuşağının çalışma alışkanlıklarına değinen Servcorp Türkiye Direktörü Damla Özgönül, “Dünya baş döndürücü bir hızla değişiyor. 1990’lı yıllardan itibaren hayatımıza giren dijitalleşme süreci son 30 yılda hayallerimizi aşan boyutlara ulaştı. Dijitalleşen dünyaya gözlerini açan Z kuşağı, hayatımıza giren tüm teknolojileri nasıl kullanmamız gerektiğini bizlerden daha iyi biliyor, hayatlarını da ona göre şekillendiriyorlar. Tek meslekte profesyonelleşmek yerine birden fazla alana ilgi duyan ve teknolojiyi, çağın ruhunu anlayan Z kuşağı, son 30 yıldır değişen çalışma alışkanlarına son darbeyi vuracağa benziyor. Z kuşağının iş hayatına katılmasıyla, 8-5 iş disiplini değişebilir, çalışma algısı yalnızca ofislere değil, ortak çalışma alanlarına, hazır ofislere ya da evlere indirgenebilir” şeklinde konuştu.
Özetle o bilinen standart kalıplar yavaştan köklü bir değişime uğrayacak gibi duruyor. Teknoloji iş hayatından, özel hayatımıza kadar birçoğumuzu etkiledi. Önümüzdeki gelişmelerde biz insanları nasıl serüvenler bekliyor? Düşündürücü ve heyecanlı bir yolculuk olsa gerek...
0 Yorum
Yorum Yap