Öğrenci Kariyeri Banner

Yurt Dışında İş Başvuruları İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Yurt Dışında İş Başvuruları İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

Ülkemizde kariyerinde ilerlemiş veya başında olan birçok insanın hayallerinden biri de yurt dışında çalışmaktır. Son dönemde yapılan çeşitli anket araştırmalarına göre 20-35 yaş aralığındaki kişilerin sektörlerde yaşanan daralma, fırsat eşitliği, kariyerlerindeki yeni gelişmeler ve refah düzeyi yüksek bir yaşama sahip olmak gibi sebeplerle yurt dışında çalışmak için çok uluslu şirketlere iş başvurusunda bulunmak istediği belirlenmiştir.

Yapılacak olan başvurularda başarı sağlayabilmeniz için dikkat etmeniz gerekenleri aşağıda sizler için derledik.

Psikolojik Hazırlık Yapmak

Yurt dışında yaşamak ve iyi koşullarda çalışmak herkesin hayalidir fakat bu durumun avantajları olduğu kadar dezavantajları da olduğu unutulmamalıdır. Ülkeden ayrılırken kendinizi psikolojik olarak sıfırdan başlayacağınıza ve sosyal hayatınızda değişiklikler yapacağınıza yönelik hazırlamalısınız. Aileniz ve dostlarınızı uzun süre göremeyeceğinizi bilerek hareket etmelisiniz.

Yabancı Dil Bilgisi Kanıtlamak

Evrensel bir dil olan İngilizcenin yanı sıra bileceğiniz bir ikinci dil iş başvurusunda bulunmayı planladığınız ülkelerde tercih sebebi olmanızı sağlar. Başvuracağınız pozisyonun teknik dilini bilmeniz sizi işinizde bir yere kadar götürür ancak iyi derecede yabancı dil biliyor olmanız her yerde iş bulmanızı sağlar. Bu sebeple yabancı dil bilginizi kanıtlayıcı diploma ya da uluslararası geçerliliğe sahip bir belge (IELTS, TOEFL vb.) sahibi olmanız önemlidir. Bunun yanı sıra Almanya, Fransa, Rusya, Polonya gibi ülkelerin çok sayıda uluslararası vatandaşın istihdamını sağladığı bilinmektedir. Ana dili İngilizce olmayan bu gibi ülkelerde yerel dili biliyor olmanız size avantaj sağlayacaktır.

Europass Formatlı CV Hazırlamak

Yurt dışı başvurularında özellikle “Europass” formatlı özgeçmişlerin hazırlanması tavsiye edilmektedir. Ülkemizde başvurularda kullanılan formatlarda resim koymak gerekirken yurt dışında yasalar ve herkese eşit şans ilkesi gibi yaklaşımlar sebebiyle resimsiz formatlar tercih edilmektedir. CV içeriğinde sektör bilginizi kanıtlar bilgiler yazmanız ve iş tanımlarınızı detaylı olarak vermeniz gerekmektedir. Bu bilgileri yazarken yapmadığınız iş tanımlarını eklememeniz tavsiye edilir. Unutulmamalıdır ki karşınızdaki İnsan Kaynakları yetkilisi sizleri iletmiş olduğunuz özgeçmiş kadar tanımaktadır. İş görüşmeniz esnasında sorulacak olan soruların büyük kısmı özgeçmişinizde vereceğiniz bilgiler üzerinden gelecektir.

Niyet Mektubu Yazmak

Ülkemizde veya yurt dışında bir pozisyona başvururken muhakkak “Cover Letter” yani açıklayıcı bir mektup yazılmalıdır. Pozisyonu ne kadar çok istediğinize yönelik vereceğiniz kısa bilgiler ilk görüşmeyi sağlama açısından büyük önem taşımaktadır. Bu içeriklerin sektör bilginiz ve özgeçmişiniz ile uyumlu olması gerekmektedir.

Dil Kursu, Lisans, Yüksek Lisans vb. Eğitim Programlarına Kayıt Olmak

Ülkemizde olduğu gibi birçok ülkede öğrencilik esnasında haftalık 20-25 saatlik çalışma izinleri verilmektedir. Bu sayede birçok öğrenci ülkelerde okudukları süre içerisinde deneyim kazanmakta ve eğitimleri sonrası edindikleri bağlantılar sayesinde tam zamanlı olarak iş bulabilmektedir.

Yurt Dışında Yaşayan Kişilerle Bağlantı Kurmak

LinkedIn gibi çeşitli uluslararası iş platformlarında ilgilendiğiniz firmalarda çalışan kişiler ile bağlantı kurmak ve pozisyonlara başvurmadan önce tavsiyeler almak yurt dışında iş arayan birçok adaya yardımcı olan taktikler arasında yer almaktadır. Kuracağınız samimiyet sizin çok kültürlülüğe uyumlu bir aday olduğunuzun ve çok uluslu şirketlerde rahatlıkla çalışabileceğinizin bir göstergesi olacaktır. Özellikle ilgilendiğiniz firmaların İnsan Kaynakları yetkilileri ile kuracağınız bağlantılar hem sizin kendinizi tanıtmanız hem de işe uygunluğunuzu kanıtlamanız açısından büyük önem taşımaktadır. Doğrudan kuracağınız iletişim size bambaşka kapılar açabilir.

Uluslararası Kariyer Siteleri Takip Etmek

Uluslararası kariyer sitelerinin takibi, özgeçmişinize uygun işlerin bulunması açısından büyük önem taşımaktadır. Çok uluslu firmaların web sitelerinde iş ilanlarının bulunduğu bilinen bir gerçektir ancak unutulmamalı ki orta ölçekli veya sınırlı sayıda personel çalıştıran küçük işletmeler veya sivil toplum kuruluşları da çok kültürlü insanların istihdamını sağlamaktadır. Bu sitelerde oluşturacağınız özgeçmişler iş bulmak açısından büyük önem taşımaktadır.

Uluslararası Şirketlerde Çalışmak

Çalıştığınız firmanın uluslararası veya yurtdışı bağlantılı olması kariyeriniz açısından büyük önem taşımaktadır. Özellikle kariyerlerinde Müdürlük, Direktörlük gibi pozisyonlara ilerlemek isteyen adaylar yurtdışına giderek kendilerini geliştirmesi açısından desteklenmektedir. Bu sayede yeni fırsatlar edinilmekte ve yurtdışına daha rahat gidilmektedir.

Çalışma İzni Veren Ülkeleri Tespit Etmek

Eğitim hayatınızda veya iş yaşamınızda önem vermeniz ve dikkat etmeniz gereken en önemli şey yerleşmeyi planladığınız ülkenin yabancılara olan tutumları olmalıdır. Gidilen ülkenin ana dili, yabancılara bakışı, vatandaşlık algısı vb. durumlar ileride çalışmak için başvururken önünüze engel olarak çıkabilmektedir. Bu sebeple başvurmayı planladığınız ülkenin alışkanlıkları, gelenekleri, tutumları çalışma izni almanızda kolaylık sağlayan araçlar olacaktır. Çalışma iznini kolay veren ülkelerin iyi araştırılarak başvuru yapılması iş başvurusu süreci ve kabulünüzde başarılı olmanızı sağlayacaktır.

Sektördeki En İyi Firmaları Belirlemek

Kariyerinize yaşamakta olduğunuz ülkede başlamış olsanız bile gitmeyi planladığınız ülkede yapacağınız şirket ve sektör araştırmasının işe kabulünüzde büyük etkisi bulunmaktadır. Ülkemizde bazı sektörlerin geçerliliği olmaz iken başvuracağınız ülkede sektör ve pozisyonun önemi büyük olabilir. Sektör araştırması, rakip firma bilgisi ve firmadaki uluslararası çalışan sayısı bilgisi gibi içeriklerin öğrenilmesi hem başvurunuzda hem de iş görüşmeniz esnasında işinize fazlasıyla yarayacak bilgiler olacaktır.

Referans Göstermek

Başvurmayı planladığınız şirkette bir referansınızın olması sizi öne çıkaran en önemli faktörlerden biri olacaktır. Hali hazırda çok uluslu bir firmada çalışıyorsanız yurtdışı bağlantılı müdür, direktör veya üst bir yöneticinizi referans göstermeniz ya da başvurulan firmada referansınızın olması diğer adaylara karşı üstünlük sağlamanıza yardımcı olur ve sizleri bir adım öne çıkarır.

Ve Son Olarak….

Bol Sabır

Yurt içi veya yurt dışı yapılacak olan tüm iş başvuruları için bol sabır sahibi olmak günümüzün altın kuralları arasında yer almaktadır. Özellikle yurt dışına yapılacak olan başvurularda bekleme süresinin uzayacak olması moralinizi bozmamalıdır. Sizler gibi birçok adayın başvuracağı pozisyonlar için rekabetin çok olması doğaldır. Bu durum hevesinizi kırmamalı ve yeni fırsatlara da daima açık olmalısınız.

Kaynak

Kaynak


Çiğdem Yavuz

Çiğdem Yavuz, Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Yüksek Lisans Mezunudur. İş yaşamına Kariyer Uzmanı olarak devam etmektedir. İlgi alanları Yerel Yönetimler, Kariyer, İş Piyasaları ve Kişisel Gelişim konularıdır.

1 Yorum

  • Ömer  Kara

    Bilgiler için teşekkür ederim. Emeklerinize sağlık.

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.