Öğrenci Kariyeri Banner

“Mış” Gibi Davranmak

“Mış” Gibi Davranmak

Mutlu olduğumuzda gülümseriz. Peki durup dururken gülümsemenizin kendinizi biraz da olsa mutlu hissetmenize sebep olma ihtimali var mı? Biliyoruz ki düşüncelerimiz vücudumuzu değiştiriyor. Peki vücudumuz düşüncelerimizi etkileyemez mi? Kendinizi belirli tanımlamalar altına yerleştirmek yerine arada bir “mış” gibi yaparak kendi zenginliklerinize şahit olabilirsiniz. Böylece daha iyi bir halinize küçük adımlar atabilirsiniz.

Bir düşünün. İletişim becerilerinizin iyi olmadığını düşünüyorsunuz ve bu sebeple insanlarla iletişim kurarken zorlanıyorsunuz. Yüksek iletişim becerilerinizin olduğunu varsaymanız ve bu düşünceyle hareket etmeniz insanlarla daha rahat iletişim kurmanıza sebep olabilir. Ya da terfi almak istiyorsunuz. Beklediğiniz terfiyi almış gibi davranırsanız mevcut pozisyonunuzdeki performans hedeflerini daha kolay aşarsınız ve terfiyi hak eden ilk aday konumuna gelebilirsiniz. Bu basit örnekler “gibi” davranmanın beynimize etkisini bir nebze de olsa gözler önüne sermekte. Gerçek olana kadar bazı şeyleri taklit edebilirsiniz. Olduruncaya kadar öyleymiş gibi yapabilirsiniz.

Başarılı insanların anektodlarını okuduğunuzda şu sözlerle karşılaştığınız olmuştur:  “Bu işi başarmadan önce sürekli kendimi o işi başarmışken, olmak istediğim insan gibi davranırken hayal ettim.”  “Aklımdaki tek fotoğraf, kilitlendiğim tek şey o kupayı havaya kaldırdığım andı.”…  Çünkü onlardan bazıları da öyle olana kadar öyleymiş gibi davranabiliyor ve bir süre ona istediklerine ulaşıyor.  Dozunda yapılan akılcı ve odakçı taklitçilikle yenilikler yaratabilirsiniz.

Bazen kendinizi başkalarının penceresinden görürsünüz. Çevreniz size güvenilirsin der ve siz daha çok öyle davranmaya başlarsınız. Ya da size yaratıcı olduğunuzu söylerler daha cesaretli üretebilirsiniz. Bazen gerçeklik payı taşısa da taşımasa da zamanla bu gibi ifadelerin kendisini gerçekleştirdiğini görebilirsiniz. Şimdi bu pencereyi biraz değiştirin ve kendinizi istediğiniz gibi görmeye çalışın.

Bugün konuya daha farklı yaklaşın. Sabırsız olduğunuzu düşünüyor ve bu durumdan şikayetçiyseniz sabırlıymış gibi davranmaya başlayın. Daha önce tepki verdiğiniz konularda veya davranışlar karşısında içinizde bir yerlerde daha önce bilmediğiniz sabrınızın olduğunu keşfedeceksiniz.

“Mış” gibi davranarak yeni yetiler kazanabilir, bilgiler edinebilir ve performansınızı yükseltmek adına başka bir seviyede kendi kendinizle yarışır hale gelebilirsiniz. Bu yaklaşım ile niyetleriniz ve hareketleriniz örtüşecek. Dikkatiniz amacınızda olacak ve küçük mucizeleriniz ortaya çıkacak.

 

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Kaynak

Kaynak

 


Serap GÜREL

Yıldız Teknik Üniversitesi - Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.