Öğrenci Kariyeri Banner

YouTube'da Dolandırıcılık Skandalı!

YouTube'da Dolandırıcılık Skandalı!

YouTube büyük bir dolandırıcılık olayıyla gündemde. İddialara göre; MediaMuv adlı medya şirketi YouTube üzerinden haksız yere 23 milyon dolarlık telif hakkı toplamakla suçlanıyor.

Çeşitli Latin müzik şarkılarının ve bestelerinin haklarına sahip olduklarını iddia eden şirket, 2017’den bu yana toplamda 50 binden fazla telif hakkına sahip olduğunu iddia etti. Birçok müzik sanatçısının telif haklarının YouTube üzerinden yıllardır bu şekilde çalındığı öğrenildi.

Bu telif haklarını talep etmesi ve YouTube’un Content ID sistemi aracılığıyla telif ücretlerini toplaması için, Jose “Chenel” Medina Teran ve Webster Batista tarafından kurulan MediaMuv’un YouTube’un CMS ve Content ID araçlarına erişimi olan ve sanatçıların dijital telif haklarını yönetmesine yardımcı olan bir üçüncü taraf şirket olan AdRev ile ortak olması gerekiyordu.

Suçlulardan Biri İle İş Birliğine Gidildi!

MediaMuv, şarkıların kendilerine ait olduğunu kanıtlamak için sahte belge oluşturduğu ve AdRev’e bu evrakları gönderdiği söyleniyor. Bu dakikadan sonra ise AdRev, MediaMuv’un telif ücreti toplamasına yardımcı olmakla kalmadı, aynı zamanda Terana ve Batista’ya YouTube’un CMS’sine doğrudan erişim sağlayarak telif haklarını kendi başlarına talep edebilmeleri imkanı sağladı.

Teran ve Batista’nın dört yıllık telif hakkı soygunu, IRS’den gelen bir soruşturmanın ardından geçen yılın sonlarında açığa çıktı. İkili toplamda 30 komplo, elektronik dolandırıcılık, kara para aklama ve ağırlaştırılmış kimlik hırsızlığı suçlamalarıyla yargılanıyor.

Kasım’da gerçekleşecek olan duruşma öncesi, Batista ise soruşturma hakkında iş birliğine gidildi ve Batista, planlarını nasıl uyguladıklarının detaylarını yetkililere anlattı. Duruşmanın sonucu merakla beklenirken, dolandırıcılığın boyutunun ise 23 milyon dolara ulaştığı belirtiliyor.

 

 

Kaynak


Tuğba Duman

Öğrenci Kariyeri'nde Şef Editör

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.