Öğrenci Kariyeri Banner

Yoga Yapmak İçin 7 Neden

Yoga Yapmak İçin 7 Neden

Yoga kelimesi birleşme veya katılım anlamına gelen eski Hintçe bir terim olan “yeug” kökünden geliyor. Kelime kökeni aslında birçok şey gibi yoga tarihi hakkında da bize bilgi veriyor çünkü yoga 1000 yıl geriye kadar takip edebildiğimiz bir hint beden-beyin egzersiz stili.

1.  Stresten Uzaklaşın

Yoganın psikolojik faydaları arasında ilk sırada, size gündelik yaşamın stresli atmosferinden uzaklaşarak kendinizle baş başa kalma fırsatı tanıması yer alır. Yoga egzersizlerini düzenli ve doğru şekilde uyguladığınızda, daha dingin ve huzurlu bir ruh haline sahip olabilirsiniz. Ayrıca yoga antrenmanları günlük hareket düzeyinizi de artıracağı için, vücudunuzda salgılanan adrenalin de düzenlenir. Böylelikle kaygı düzeyinizi azaltabilir, stresli düşünceleri hayatınızdan uzaklaştırabilirsiniz.

2.  Daha Esnek Bir Vücuda Kavuşun

Yoga yalnızca farklı meditasyon tekniklerinden ve nefes egzersizlerinden ibaret bir uygulama değildir. Seçtiğiniz antrenmanın seviyesine ve türüne göre, vücudunuzdaki farklı kas gruplarını çalıştıran ve daha esnek bir vücuda kavuşmanızı sağlayan birçok egzersiz yapabilirsiniz. Böylelikle yoganın fiziksel faydaları sayesinde; daha güçlü bir vücuda kavuşabilir, kas ve bağ dokularınıza esneklik kazandırabilirsiniz.

3.  Bütçenizi, Vaktinizi ve Olanaklarınızı Zorlamayın

Az önce de sözünü ettiğimiz gibi; her bütçeden, spor seviyesinden ve sağlık durumundan insanın kendine uygun bir yoga programı oluşturması mümkündür. Bu nedenle yoga yapmaya karar verdiğinizde, sizin için en ulaşılabilir ve keyifli olan programı seçmekte zorlanmazsınız. Yogaya dair birçok kaynağa ulaşabilir, ücretsiz eğitim videolarına ve içeriklerine göz atabilir, dilerseniz profesyonel eğitmenlerden ders alarak yoga kurslarına katılabilirsiniz. Arzu ederseniz yoga gruplarına katılarak sosyalleşebilir ya da tamamen kendinizi dinleyerek evinizdeki konfor alanınızda kalabilirsiniz.

4.  Formunuzu Koruyun

Sağlıklı bir yaşam sürmek isteyenlerin sporu yaşamının bir parçası haline getirmeleri gerektiği konusunda hemfikir olmayan yoktur. Ancak vücut direncinizi ve formunuzu korumak için hangi spor branşını seçeceğiniz tamamen size kalmış. Eğer siz de formunuzu korumak ve vücudunuzun yağ oranınını azaltmak istiyorsanız, düzenli uygulanan yoga antrenmanlarına güvenebilirsiniz. Çünkü yoga egzersizlerinin barındırdığı nefes teknikleri ve esneme hareketleri, metabolizmanızın dengelenmesine yardımcı olur. Böylelikle kolayca kilo kontrolü ve takibi yapabilirsiniz.

5.  Vücudunuzu ve Zihninizi Daha Yakından Tanıyın

Yoga yapmak, size hem vücudunuzu hem de zihninizi daha yakından tanımak için oldukça keyifli ve etkili bir yol açabilir. Yoga esnasında uyguladığınız egzersizler, vücudunuzun esnekliğini ve kondisyonunuzu ölçmek için oldukça faydalıdır. Diğer yandan, farklı nefes egzersizleri yapmak, vücudunuzu gözlemlemenizi ve farkındalığınızı artırmanızı sağlar. Yalnızca birkaç yoga antrenmanından sonra nefesinizi çok daha kolay bir şekilde kontrol etmeyi öğrenebilir, iç huzurunuzu artırabilirsiniz.

6.  Duruşunuzu Düzeltin

Özellikle gün boyu masa başında ve aynı pozisyonda çalışan kişilerde, yanlış duruş pozisyonundan kaynaklı şikayetlere sıkça rastlanır. Yoga egzersizlerinin size katacağı vücut farkındalığı, zaman içinde duruşunuzu da düzeltmenize olanak tanır. Egzersizler esnasında, kas aktiviteleriniz sırasında duruşunuzdaki stabiliteyi korumaya odaklanabilir ve kaslarınızın uyumlu çalışması sayesinde doğru duruşu yakalayabilirsiniz. Böylelikle iş veya okul hayatınızdaki yorgunluk şikayetini azaltabilir, yoganın çalışma hayatına faydaları ve etkilerinden yararlanabilirsiniz.

7.  Özgüveninizi Artırın

Yoga antrenmanlarını ve egzersizlerini düzenli olarak uyguladığınızda, sinir sisteminizin fonksiyonlarını aktifleştirebilirsiniz. Böylelikle vücudunuzdaki hormon seviyeleri dengelenir ve ruh halinizdeki çalkantıları önleyebilirsiniz. Elbette tümden stressiz ve sorunsuz bir yaşam sürmek, neredeyse kimse için mümkün olmayabilir. Ancak vücut ve zihin farkındalığınızı gitgide artırdığınızda yaşamınızdaki sorunlarla ve stres kaynaklarıyla çok daha rasyonel bir şekilde yüzleşebilir ve sizi mutlu eden kişilere ya da aktivitelere yönelebilirsiniz. Kısacası, kendinize rehberlik etmek için aradığınız motivasyonu ve bilgeliği yoga sayesinde kazanmanız mümkün. Özgüven sorunlarınızı kendinizi daha yakından tanıyarak aşabilir, kendinize güvenerek uyandığınız her yeni günün tadını dilediğinizce çıkarabilirsiniz.

Kaynak için tıklayınız

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.