Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Mezunlara İş Bulmada Tavsiyeler

Yeni Mezunlara İş Bulmada Tavsiyeler

Eğitimlerle geçen uzun maceranız -öğrencilik hayatınız- henüz yeni bitti ve artık mezunsunuz. Tebrikler! Şimdi sıra çok daha meşakkatli bir yolculukta: İş hayatına giriş. Peki nasıl? Gelin hep birlikte iş bulmanızı daha kolaylaştıracak olan adımlara göz atalım.

Yalın ve Güncel Bir CV Hazırlayın

Word’de hazırlayacağınız yalın bilgilerinizle iyi bir CV, sizin ön görüşmeye adım atmanızı sağlayacaktır. Günümüzde teknoloji çağında ve pandemi sürecinde lehimize işleyen birçok konu var. Tüm dünya videolu konferanslarla faaliyetlerini sürdürürken işe alımlarda ön mülakatlar yine videolu görüşmelerle sağlanabiliyor. Sizlerin yapması gereken tek şey ise; çeşitli iş başvuruları yapabileceğiniz kariyer sitelerinde üye olmak, CV oluşturmak ve alanınıza yönelik ilanları takip etmek veya işletmelerin sitelerinde İnsan Kaynakları başlığı altında kariyer ilanlarını takipte olmaktır.

Yabancı Dil Öğrenin

”Günümüzde en az bir dil bilen…” diye başlayan ilanlar neredeyse azaldı çünkü artık bir dile hakim olmanın dışında ikinci bir yabancı dil biliyor olmamız da isteniyor. Siz deneyim olarak kendinizi ne kadar donatırsanız firmalar tarafından da o kadar öncelik sebebi olursunuz. Bu konuda yabancı diliniz mutlaka olmalı. Online ya da bireysel kurslara giderek bu konuda kendinizi geliştirebilirsiniz. Uluslararası firmaların ilanlarına ya da işletme sitelerini incelerseniz, sizi ingilizce sayfaların bekliyor olduğunu göreceksiniz. Bu global firmalar genellikle mülakatlarını da ingilizce yapmaktadır.

Sosyal Medyada Aktif Olun

Sosyal medya hesaplarınızda aktif olmanız önemlidir. Mesela, LinkedIn’de çok iyi bir network oluşturabilirsiniz; referanslarınız ile iletişimde kalmanız da size katkı sağlayacaktır. Gelişmeleri takip edip güncel olmak fırsatlara yakalamanıza yardımcı olacaktır. Instagram’da aynı şekilde kendi blog sayfanızı oluşturabilir; yeteneklerinizden ve deneyimlerinizden bahsedebilirsiniz. Unutmayın! Firmalar CV bilgilerinde artık sosyal medya hesaplarınızı da soruyor ve sizinle görüşmeden önce profillerinizden nasıl biri olduğunuz hakkında fikir almış oluyorlar.

İlgi Alanlarınızı Yönelik Eğitimlere Katılın

İster hobi eğitimleri almış olun ister çeşitli kültür/sanat/teknik kurslara katılın önemli olan kendinize fayda sağlayacak konularda deneyimlere sahip olmanızdır. Birçok kurs şirketi sertifika verse de her sertifika veren yer doğru yer demek değildir. Önceden inceleyip katılmanız daha uygun olacaktır. Belki de gittiğiniz bir kurs sonrası o hobiniz gelecekteki işiniz olabilir. Birçok kişi kendi şirketini bu şekilde ilgi alanlarından kurmuştur. Ayrıca (YDS/YÖKDİL/ALES/TOEFL/IELTS) akademik sınavlara da hazırlanabilir, yüksek lisans/doktora eğitimlerinize akademik kariyer yaparak devam edebilirsiniz

Bonus: 2020 ve Sonrasında Gelişecek Meslekler

Dünyamızı etkileyen pandemi sonrasında elbette ne endüstri ne de teknoloji çalışma stillerine aynı koşullarda devam etmiyor. Her ülke her sektörde güncellemeler yaşadı ve yaşamaya devam edecek. Sağlık sektörü gelişirken aynı zamanda teknoloji çağında da yenilikleri beraberinde getirmekte; örneğin solunum cihazları gibi.

Bu cihazların da geliştirilmesi elbette yazılım mühendislerinin tedarikini arttırıyor. Yani her sektör diğer sektörü zincirleme takip ediyor. Endüstri 4.0 konuştuğumuz günleri geride bıraktık, şimdi 7.0 çağını konuşuyoruz. Tüm dünyada arz-talep dengelerinin değişmesiyle sektörlerde bunları revize etmeye devam edecek. Şimdi 2020 yılı ve sonrasında en çok gelişecek mesleklere bakalım.

  • Genetik Uzmanı
  • Robot Mühendisi/Teknisyeni
  • 3D Yazıcı Uzmanı/Mühendisi
  • Giyilebilir Teknoloji Tasarımcısı
  • Veri Analizi Uzmanı
  • Geriatri Uzmanı
  • Gerontoloji Uzmanı
  • Dijital Yol Denetleyicisi
  • Alternatif Enerji Mühendisi/Teknisyeni
  • Yazılım Geliştirici
  • Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı
  • Dijital İçerik Uzmanı
  • Bilgi Güvenliği Analisti
  • Biyomedikal Mühendisi
  • Dijital Rehabilitasyon Uzmanı
  • Blokchain Geliştiricisi

KAYNAK


Beste  Kurt

Okuyan, sorgulayan ve gelişime açık bir endüstri mühendisi adayı.

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.