Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Mezunlar İçin 5 Tavsiye

Yeni Mezunlar İçin 5 Tavsiye

Üniversite eğitiminizi başarıyla tamamlayıp diplomanızı almaya hak kazandığınızı öğrendiğinizde hayatınızda yeni bir dönemin başladığını hissedersiniz. Bazen sınavlardan bunalıp keşke bitse dediğiniz üniversite eğitiminiz bitmiştir. Artık üniversite mezunu/yeni mezun olarak adlandırılırsınız. Henüz iş arayışında olan veya sınavlara hazırlanan bir yeni mezunsanız sizin için birkaç tavsiyemiz var.

Yeni mezunlar için 5 tavsiye yazımızın devamında!

1.Çalışmak istediğiniz alanı belirleyin

Eğer öğrencilik hayatınız boyunca veya son senenizde kariyer hayatınız hakkında karar vermediyseniz öncelikle bunu düşünün. Özellikle iktisadi ve idari bilimler fakültesinden mezunsanız karşınıza çıkan en büyük engellerden biri kimlik&sıfat sorunudur. Birçok alanda çalışabilirsiniz ama sizin için uygun olan,çalışmak istediğiniz alanın hangisi olduğunu fark etmek en zorudur. Kendinizle yüzleşin!  Nelerden hoşlandığınızı, neler yapabileceğinizi, hangi alanlarda yetenekli olduğunuzu, güçlü ve zayıf yönlerinizi fark edin. Daha sonra çalışmak istediğiniz şirketler ve departmanlar hakkında araştırma yapın. Eğer özel sektör değil akademik kariyer veya kamu kurum ve kuruluşlarında çalışmak aklınızın bir köşesinde varsa araştırmanıza bunları da dahil edin. Küçük bir not defteri veya bir kağıda araştırmalarınız sonucunda edindiğiniz bilgileri not alın. Sizin için en uygun olan çalışma alanı ve departman hakkında karar verin. Çalışmak istediğiniz alanı belirleseniz iş ararken veya kendinizi geliştirirken odaklanacağınız konu belli olacağı için daha kolay bir süreç geçirebilirsiniz.

2.Planlı olmaya özen gösterin

Hayatınız boyunca düzenli biri olabilir veya derslerine planlı çalışan biri olmuş olabilirsiniz. Peki üniversite hayatınızda bunu devam ettirebildiniz mi? Bu soruya cevabınız hayır ise muhtemelen eski günlerinizi özlüyorsunuzdur. Hayatınızda başlayan bu yeni dönemde eski günlerinize dönmek,değişmek istemez misiniz? Sizin için aylık planları uygulamak zorsa haftalık veya günlük planlar yapabilirsiniz. Bir ajanda satın alabilir veya telefonunuzu kullanabilirsiniz. Bu saatte bunu,şu saatte şunu yapmalıyım diye kendinizi şartlamak yerine gün içinde neler yapabileceğinizi planlayın. Özellikle sınavlara hazırlanıyor veya kendinizi geliştirmek için eğitimlere katılıyorsanız günlük planınızın olması sizin için yararlı olacaktır.

3.Kurslara&etkinliklere katılın

Üniversite hayatınız boyunca birçok etkinlikte yer almış ve organizasyonunu üstlenmiş olabilirsiniz. Kendinizi geliştirmek için çeşitli kurslara katıldığınız dönemler olmuştur. Öğrencilik hayatınız sona erdi diye kendinizi sınırlamayın. Birçok ücretsiz kursa katılmak veya etkinlikten haberdar olmak sizin elinizde. Özellikle yaşanan pandemi süreci nedeniyle birçok etkinlik artık çevrim içi platformlar üzerinden gerçekleştiriliyor. İnternet gibi sınırsız bir kaynağa sahipken zamanınızı verimsiz geçirmek yerine yeni yetkinlikler kazanmak,kendinizi geliştirmek için kullanmayı deneyin. Katıldığınız kurslar ve etkinlikler kariyer yolunuzda size ışık tutabilir.

Görselde yer alan etkinlik hakkında bilgi almak için bu içeriğimizi inceleyebilirsiniz:Global Career Summit Online İle Potansiyelini Keşfetmeye Hazır Mısın?

Etkinliklerden haberdar olmak için etkinlikler kategorisindeki içeriklerimizi takip etmenizi tavsiye ediyoruz.

4.Yabancı dil öğrenmek için çabalayın

Hayatınızın her alanında karşınıza çıkacak bir diğer konu yabancı dil bilginizdir. Ülkemizde birçok ünversite bazı bölümlerde  belli oranlarda İngilizce eğitim vermekte ve hazırlık eğitimi içermektedir. Eğitim hayatınızda veya seyahat etmek istediğinizde karşınıza engel olan çıkan yabancı dil bilgisi mezuniyetiniz ile birlikte farklı bir anlam kazanıyor. Eğer yüksek lisans veya doktora yapmak istiyorsanız karşınıza çıkan sınavlardan biri yabancı dil yeterlilik sınavıdır. Staj veya iş aradığınız dönemler olduysa artık İngilizce bilmenin önemini kaybettiğini anlamışsınızdır. Birçok şirket ilanlarına ikinci hatta üçüncü yabancı dil yeterlilik şartı eklediği dikkat çekmektedir. İngilizce seviyenizi geliştirmek veya yeni bir dil öğrenmek için harekete geçin.Öncelik en çok kullanılan kelimeleri veya günlük ifadeleri öğrenerek başlayabilirsiniz.

Yabancı dil öğrenmenin uzun bir süreç olduğu ve sabırlı olmanız gerektiğini unutmayın. Dil öğrenim yolculuğunuzda başarılar dileriz!

5.İnterneti verimli kullanmayı deneyin

Dijital dünyanın bir parçası olduğumuz günümüzde internetin hayatımızdaki yeri dün geçtikçe değer kazanıyor. Güne sosyal medya hesaplarını kontrol ederek başlayan kaç kişiyiz? Muhtemelen bu soruya evet diyenlerin sayısı günden güne artıyor. Zamanınızın çoğunu internette geçirirken bu zamanı kendiniz için verimli hale getirmeye çalışın. Yabancı dil uygulamalarını kullanarak günde yarım saatinizi bile yeni bir dil öğrenmek için ayırabilirsiniz. Ayrıca pandemi sürecinin yarattığı değişimlerden biri etkinliklerin dijitale taşınması oldu.Öğrencilik döneminizde katılamadığınız etkinlikler varsa onların bu yıl çevrim içi olarak devam edip etmediğini kontrol ederek başlayabilirsiniz. Bunun yanı sıra birçok seminer,etkinlik ve kursa uzaktan eğitim yöntemiyle katılım sağlayabilirsiniz. Sadece merak ettiğiniz, kendinizi geliştirmek istediğiniz alanları belirleyip internetin sınırsız dünyasında araştırma yapmaya başlayın! 

Özgün İçerik

 


Öğrenci Kariyeri

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Öğrenci Kariyeri..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.