Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Giyilebilir Cihaz Vücudu Bir Bataryaya Dönüştürüyor!

Yeni Giyilebilir Cihaz Vücudu Bir Bataryaya Dönüştürüyor!

Araştırmacılar, insan vücudunu biyolojik bir pile dönüştüren yeni, düşük maliyetli bir giyilebilir cihaz geliştirdiler. Science Advances dergisinde anlatılan cihazın bir yüzük, bileklik veya cildinize dokunan herhangi bir aksesuar gibi takılabileceği açıklandı.

batarya

Cihazın işleyişi şöyle; vücudun iç sıcaklığını elektriğe dönüştürmek için termoelektrik jeneratörler yardımıyla kişinin doğal ısısını kullanıyor. Makine Mühendisliği Bölümü'nde doçent olan Jianliang Xiao, "Gelecekte, giyilebilir elektronik cihazlarınıza pil eklemek zorunda kalmadan güç sağlayabilmek istiyoruz" dedi.

Cihaz, bir robot ırkının enerjilerini toplamak için insanları köleleştirdiği The Matrix filminden çıkmış gibi gelebilir. Ama Xiao ve araştırmacılar o kadar iddialı değiller…

matrix

Cihazları ciltteki alanının her santimetrekaresi için yaklaşık 1 volt enerji üretebilir ancak yine de saatler gibi elektronik cihazları çalıştırmak için yeterlidir. Bilim adamları daha önce benzer termoelektrik giyilebilir cihazlar üzerinde deneyler yapmışlardı ancak esnek olması ve hasar gördüğünde kendini iyileştirebilir ayrıca tamamen geri dönüştürülebilir olması onu geleneksel elektronik cihazlardan daha farklı hale getiriyor. Xiao, "Ne zaman bir pil kullanırsan, o pili bitiriyorsun ve sonunda değiştirmen gerekiyor. Termoelektrik cihazımızın güzel yanı, onu takabilmeniz ve size sürekli güç sağlamasıdır ve cihazlar da biyolojik doku kadar dayanıklıdır.” sözlerini kullandı. Örneğin cihazınız kırılırsa, kırık uçları sıkıştırıp birkaç dakika içinde yeniden eski haline getirebiliyorsunuz.

Tasarımda hâlâ çözülmesi gereken sorunlar olsa da cihazlarının 5 ila 10 yıl içinde piyasada olabileceği düşünülüyor.


Bilge Amaç

Yıldız Teknik Üniversitesi - Elektrik Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.