Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Bir Yıldız Türü Ortaya Çıktı!

Yeni Bir Yıldız Türü Ortaya Çıktı!

Gökbilimciler daha önce görülmemiş yeni bir yıldız türü keşfettiler. 

Bugüne dek görülmemiş diğer yıldızlardan değişken olan yeni bir tür olan titreşimli yıldız, parlama düzeyi yaklaşık %10'luk değişim aralığına sahip olduğu tespit edildi. 

İlk Kez Böyle Bir Yıldız Görüldü 

İlk Kez Böyle Bir Yıldız Görüldü

Yıldızların bir çoğu titrerir ve büzülürken parlaklıklarında hafif dalgalar gözlemlenir. Fakat, gökbilimciler dört sıcak ve titreşimli küçük cüce yıldızda görülen parlalık oranını ve aralığı karşısında şaşkınlıklarını dile getirdiler. Küçük cüce yıldızlar, parlakşığı daha düşük ve daha düşük kütleye sahip olan yıldızlardır. 

Araştırma ve araştırmanın yazarı olan Thomas Kupfer, "Onları daha önce gördüğümüz diğer şeylerden ayırt şeylerden ayırt etmek çok zor oldu" demiştir. 

Bu Yeni Yıldızın Oluşma Teorisi 

Bu Yeni Yıldızın Oluşma Teorisi 

Beyaz cüce yıldızları, nükleer yakıtların tümünü tüketerek dış katmanlarını uzaya saçıp, çoğu zaman içinde kendi içine göçerek fazlasıyla küçük ve yoğun bir şekile giren yıldızlardır. Bu yıldızların ikisi, bir tane yıldızın sistemine birbirine yakın yörünge ile birbirlerine döndüklerinde, karşılıklı yörüngeler halinde kütle çekimi dalgarı yayarken içe doğru göçme eğilimi taşımaktadırlar. Birleşmeleri ise görünen bir olaydır. Ancak, bu zamana kadar, bütün beyaz cüce birleşmeleri ile öngürülebilir yıldız birleşimiyle oluşmuştur. Bilim adamları ise, bu yeni yıldızın çok farklı şekile sahip iki beyaz cücenin çarpışması sonucu oluştuğunu düşünmektedir. Ayrıca bu yıldız türü sıcaklıklarından ötürü ağır elementleri yüzeylerine kadar iten aşırı radyasyon yükü mevcuttur. 

Araştırma Süreci Nasıl Olacaktır?

Araştırma Süreci Nasıl Olacaktır?

Dr. Marcelo Miller Bertolami, "Çoğu zaman, beyaz cüce birleşmeleri karbon ve oksijen bakımından zengin yıldızların meydana gelmesine neden olmaz; fazlasıyla özel kütlelerle oluşabilen ikili sislemler söz konusu olduğunda, karbon ve oksijen bakımından zengin bir beyaz cüce ve helyum bakımından zengin bir beyaz cüce olmaktan uzaklaşıp bu yıldızların oluşumuna yol açabilir" açıklamasını yapmıştır. 

Diğer yandan da, bu açıklamaya karşın, bildiğimiz yıldız türlerinden hiçbiri bu yeni yıldızların yüzey özelliklerini açıklamamaktadır. Bilim adamları, sadece bu yeni yıldız modelini değil, var olan yıldız sisteminin evrilme aşamalarını ayrıntı bir şekilde öğrenmeyi umut ederek, birleşim olaylarını değerlendirmek amacı ile yıldız modellerini araştırmaya çalışacaklar. 

 

 

 

 


Şevval Köksal

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.