Öğrenci Kariyeri Banner

Yeni Bir Alışkanlık Edinmek İçin 5 İpucu!

Yeni Bir Alışkanlık Edinmek İçin 5 İpucu!

Yeni Bir Alışkanlık Edinmek İçin 21 Gün Yeterli Mi?

Alışkanlıkların nasıl oluşturulduğu ve sürdürülebilirliğiyle ilgili birbirinden farklı yüzlerce düşünce var. Bunlardan en bilineni yeni bir alışkanlığın oluşturulabilmesi için 21 günün gerektiğidir. Ancak araştırmalar, herhangi bir davranışı 21 gün boyunca düzenli olarak yapmanın tek başına yeterli olmadığı, alışkanlık kazanımı için çok daha kapsamlı bir yol haritası izlenmesi gerektiğini göstermektedir.

1- En Kolay Haliye Başlayın

Motivasyon hepimizin alışkanlık kazanma sürecinde önemli bir rol oynar. Motivasyon dediğimiz şey, tıpkı kaslarımızdaki enerji gibi, fazla kullanıldıkça azalabiliyor. Kullanıldıkça zamanla tükenebilen motivasyon, Stanford Üniversitesi araştırmacılarından BJ Fogg’un deyimiyle ''motivasyon dalgası''olarak adlandırılan, inişli çıkışlı bir örüntüyle hayatlarımızda bazen yüksekken bazen düşük seviyelerde olabiliyor.

Motivasyon seviyenizdeki dalgalanmaların kararlılığınızı ve alışkanlık kazanma sürecinizi mümkün olabildiğince az etkilemesi için ilk etapta motivasyona ihtiyaç duymayacağınız kadar kolay ve basit bir alışkanlık belirleyerek işe başlamalısınız.

2- Sıklığı Olabildiğince Yavaş Artırın

Büyük bir motivasyon ve istekle başladığınız bir alışkanlık edinme sürecinde hızla ilerlemek isteyebilir ve bitirmek isteyebilirsiniz. Motivasyonunuzun düşük olduğu günlerde de aynı davranışı sürdürebilmek, tutarlılığınızı ve rutininizi koruyabilmek için motivasyonunuzdaki dalgalanmayı göz önünde bulundurmalısınız.

Bu nedenle başlangıç aşamasında mucizevi sonuçlar görmeyi beklemek yerine, sizi tatmin etmese de küçük adımlarla ilerlemek ve davranışlarınızın dozunu kontrollü şekilde artırmak yeni alışkanlık geliştirebilmenin en önemli gerekliliklerinden biridir.

3- Parçalara Bölerek İlerlemeyi Deneyin

Edinmek istediğiniz her bir alışkanlığı belirli ölçülerde hayatınıza entegre ettiğinizde, ivmenizi koruyabilir ve istediğiniz davranışları kolayca gerçekleştirebilirsiniz. Bu nedenle davranışınızın sıklığını ve yoğunluğunu kademeli olarak artırmalısınız. Ayrıca değişim sürecine başladıktan 2 ya da 3 ay kadar sonra, belirlediğiniz hedefi parçalara bölerek de üzerinde çalışabilirsiniz.

4- Pes Etmeden İlerleyin

Hepimiz hata yapıyor, ardı arkası kesilmeyen zorluklarla sınanıyor ya da kendimizden beklediğimiz performansın çok gerilerinde kalabiliyoruz. Başarılı olan kişileri diğerlerinden ayıran en önemli şey tüm zorluklara ve hatalara rağmen hızlıca toparlanıp hedefleri için çıktıkları yola kaldıkları yerden devam edebilmeleridir.

Araştırmalar, herhangi bir alışkanlığı ya da alışkanlığa dönüştürülmek istenen davranışı bir kereliğine kaçırmanın, uzun vadede ölçülebilir bir etkisinin olmadığını gösteriyor.

5- Sabırlı Olun

Yeni alışkanlık edinme sürecinde tutarlı olmaktan, irade gücünden ya da motivasyondan çok daha önemli olan şey sabırlı olmak. Sabrettiğiniz ve tutarlılığınızı sürdürdüğünüz sürece ne kadar hızlı yol aldığınıza inanamayacaksınız.

Kaynak


Merve Akbağ

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Merve Akbağ..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.