Öğrenci Kariyeri Banner

YEA Satış ve Pazarlama Tuba Karadağ İyiokur: Kariyer.net'ten Kariyer Tüyoları

YEA Satış ve Pazarlama Tuba Karadağ İyiokur: Kariyer.net'ten Kariyer Tüyoları

YEA’nın 8. haftasında Türkiye’nin ziyaret edilen ilk 10 sitesinde yer alan Kariyer.net’in Kariyer Danışmanı Tuba Karadağ İyiokur vardı. Öğrencilere kariyer tüyoları verdikten sonra dikkat çekici bir CV’nin nasıl hazırlanacağından bahsetti.

1.Kendini Tanımaya Başla

kendini tani

Kendini tam anlamıyla tanımak hemen gerçekleşen bir durum değil ancak kendinize bazı sorular yönelterek bu “süreci” kısaltmak mümkün.

  • Neleri yapmaktan hoşlanıyorum/hoşlanmıyorum?
  • Hangi konularda iyiyim/iyi değilim?
  • İş hayatından ne bekliyorum?

Bu gibi sorularla aslında kendi özelliklerinizin SWOT analizini yapmaya başlamış oluyorsunuz. SWOT analizi, Güçlü Yönler(Strengths), Zayıf Yönler(Weaknesses), Fırsatlar(Opportunities) ve Tehditler(Threats) olmak üzere 4 ana başlıktan oluşan bir yöntemdir. Buradaki amaç, güçlü ve zayıf yönlerimizi belirleyerek bize zararı olabilecek tehditleri önceden düşünüp önlem almamızı sağlamaktır. Bu analizi yaparken sizi gerçekten yakından tanıyan arkadaşlarınız, aileniz veya üniversitedeki hocalarınıza “Sizce benim güçlü ve zayıf yönlerim neler?” diye sorarak onlardan da geri dönüt alabilirsiniz. Bunların yanında kişilik testleri çözerek güçlü ve zayıf yönlerinizi öğrenebilirsiniz.

2. Hedef Belirle

hedef belirle

Bu aşamada, önünüze "5 yıl sonra kendimi nerede görüyorum?" gibi hedefler yerine, yapabileceğiniz hedefler koymalısınız. Örneğin, İngilizce seviyeniz A2’dir ve seviyenizi ilerletmek istiyorsunuzdur. Bunun için “Coursera’dan yeni bir eğitim alacağım ve bunu bitireceğim.” diyebilirsiniz.

Bir diğer durum ise hangi alanda çalışacağınıza karar verememektir. Örneğin, Endüstri Mühendisliği okuyan bir öğrencisiniz ve Pazarlama veya IT alanında kararsızsınızdır. Hangi alanın sizin için daha iyi olduğuna karar vermek için Kariyer.net’in pozisyon sayfasına girip iş tanımlarını okuyabilirsiniz. Böylelikle hangi yetkinliklerin sizde olduğunu karşılaştırabilir, hangi yetkinliklerde eksik olduğunuzu tespit edebilir ve bunları düzeltmek için yeni bir adım atabilirsiniz.

3. Donanım Kazan

donanim kazan

Aslında bu adım sizi diğer öğrencilerden öne çıkaran bir adımdır. Hedefinizle paralel olan seminer veya eğitimlere katılarak sertifikalar alabilir ve bunları CV’nize yazabilirsiniz. Kariyer.net’te 2000 öğrenci arasında yapılan bir araştırmaya göre öğrencilerin sadece %36’sı sertifikalarını profiline eklemiş. Bu yüzden bu kısma ağırlık verirseniz sertifika ve eğitimlerini yazmayan kişilerin önüne geçmiş olacaksınız.

4.Kulüplere Katıl & STK’larda Gönüllü Çalış

kuluplere katil gonullu ol

İlgi alanınıza göre okulunuzdaki kulüplere katılmanız veya STK’larda gönüllü çalışmanız kişisel gelişim anlamında sizde çok büyük bir etki oluşturacaktır. İnsanlarla nasıl iletişim kurmanız gerektiğini öğrenecek ve zorlu durumlarla karşılaştığınızda problem çözme yeteneğinizi kullanarak farklı bir bakış açısı kazanmanızı sağlayacaktır.

Dikkat Çekici Bir CV Nasıl Hazırlanır?

dikkat cekici cv

İnternetten gördüğünüz bazı şeyleri CV’nize eklemek hiç de doğru bir davranış olmayacaktır. Klişelerden uzak, kendinize özel bir CV hazırlamak buradaki en önemli adımdır. Kariyer.net’te CV oluştururken tüm deneyim ve yetkinliklerinizi yazmaya özen gösterin. Böylelikle bazı anahtar kelimelerle filtreleme yapan işe alımcıların önüne CV’nizin çıkmış olma olasılığı artacaktır.  

1. Kişisel Bilgiler

kisisel bilgiler

Size ait güncel telefon numaranız ile ad ve soyadınızın kombinasyonlarından oluşan mail adresinizi CV’nize eklemelisiniz. Fotoğrafınızı koymanız sizin kendi tercihinize kalmış fakat 2000 öğrenci arasında yapılan araştırmaya göre %70’i fotoğraflarını siteye yüklemiş.

2. Özet Bilgi

ozet bilgi

Özet bilgi kısmı genel itibariyle öğrenciler tarafından yanlış doldurulan bir kısımdır. Burada CV’nizde zaten olan bilgileri (Örneğin, Endüstri Mühendisliği son sınıf öğrencisiyim.) yazmaktan ziyade sizin hakkınızda diğer insanlardan sizi öne çıkarak yeni bir bilgi yazmalısınız. Örnek olarak; 3 dil konuşabilmek, önemli bir burs veya projelerinizi eklemek uygun olabilir. Bu gibi bilgileri yazdığınız takdirde CV’nizi inceleyen işe alımcıya aslında “Benim CV’mi okumaya devam etmelisin.” demiş oluyorsunuz.

3. Eğitim & İş Deneyimleri

egitim is deneyimi

Bu adımları doldururken kronolojik bir sıra ile yazmalısınız. İş deneyimi kısmında ise pozisyonları yazarken görev tanımlarınızı maddeleştirerek yazmayı ihmal etmeyin. Böyle yaparak işe alımcıya o iş tecrübesinin size ne kattığını, neleri öğrenmiş olduğunuzu gösteriyorsunuz.

4. Yabancı Dil & Yetkinlikler

yabanci dil yetkinlikler

Yabancı dilin seviyesini yazarken dürüst olmanız gerekiyor. Örneğin İngilizce seviyenizi “ileri seviye” olarak yazdıysanız ve mülakata çağrıldıysanız, mülakat anında işe alımcı “Bundan sonraki aşamada mülakata İngilizce devam edelim.” diyebilir. Konuşamadığınızda ise, hem sizin özgüveniniz düşmüş olacak hem de işe alımcının karşısında bıraktığınız imaj pek de iyi olmayacaktır.

Yetkinliklerinizi yazarken hem teknik yetkinliklerinizi hem de kişisel yetkinliklerinizi eklemelisiniz.

5. Ön yazı

onyazi

Başvuruya özel yarım A4 sayfasını geçmeyecek şekilde ön yazı yazmaya özen gösterin. Şu iki soruya göre ön yazınızı şekillendirebilirsiniz:

  • Başvurduğunuz ilana ait özelliklerden hangileri sizde var?
  • Firmaya ne katacaksınız?

Etkili bir ön yazı yazmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Geleceğin yönetici adaylarının 6 ay boyunca 5 farklı konuda 120 farklı şirketlerin buluştuğu Young Executive Academy’nin ikinci dönem başvuruları başladı. Programda neler yapıldığını öğrenmek için buraya başvurmak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu yazılarımız da ilginizi çekebilir:

YEA İnsan Kaynakları Özlen Karaçal: İlk Mülakat Deneyiminiz Korkulu Rüya Olmasın

YEA İnsan Kaynakları Seda Tanem Tamur Oğralı: Mülakat Süreçlerine Hazırlık

 

Özgün İçerik


Tuğba Füsun Özçelik

Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.