Öğrenci Kariyeri Banner

YEA Satış ve Pazarlama Orçun Solak: Satış Yönetimi

YEA Satış ve Pazarlama Orçun Solak: Satış Yönetimi

YEA’nın 9. haftasında Orçun Bey, öğrencilere Henkel’in yapısı, pandemi döneminde neler yapıldığı, kendi kariyeri ve Henkel’de olan staj programından bahsetti.

Henkel; yapıştırıcı teknolojileri, çamaşır ev bakımı ve kozmetik olmak üzere 3 farklı birime ayrılıyor. Beauty Care’ın stratejisi agresif ve sürdürülebilir bir büyüme sağlamak iken vizyonu ise Türkiye’de pazarın en hızlı büyüyen kozmetik firması olmaktır. 2002 yılında Türkiye pazarına girdikten sonra her sene bu pazarda daha fazla büyüyerek %16.5’luk pazar payına ulaşmıştır.

Ürün kategorileri, saç bakım ürünleri, saç boyası, saç şekillendirici, cilt bakım ürünleri, vücut bakım ürünlerinden oluşuyor. Satış Organizasyonunun kanallarıysa 3 ana başlıkta incelenebilir:

  • Modern Trade (Ulusal Zincir) %65
  • Traditional Trade (Geleneksel Kanal) %30
  • E-Commerce(E-Ticaret) %5

Henkel Pandemi Sürecini Nasıl Geçirdi?

Yılın ikinci ve üçüncü çeyreğinde müşterinin öncelikleri değiştiğinden oldukça zorlandıklarını ifade eden Orçun Bey, düşen satışları düzeltmek için hızlı aksiyomlar alındığını da ekliyor. Hızlı bir dijital dönüşüm gerçekleştikten sonra saha ekipleri büyük fedakarlıklar yaptı. Yıl sonunda Henkel Beauty Care, içinde bulunduğu pazarda %11 değer büyümesi yakalarken toplam pazar büyümesi %5 olarak yer aldı. Bu da demek oluyor ki, Henkel Beauty Care pazarın iki katı değer büyümesi yaratmış oldu.

Henkel Dünyada ve Türkiye’de Pandemi Sürecinde Neler Yaptı?

Dünya Sağlık Örgütü’ne 2 milyon Euro bağışta bulunan Henkel, ayrıca 5 milyon adet dezenfektan ve hijyen ürünleri üretti ve bunları ilgili ülkelerdeki sağlık personelleriyle paylaştı. Türkiye’de ise sağlık çalışanlarına 200 bin adet ürün bağışı yapıldı.

Evden çalışma yapılan bu süreçte Henkel, çalışanlarına herhangi bir gelir kaybı ve iş feshi olmayacağını ifade etti. Tüm ülkelerde kriz yönetim ekipleri kuruldu. Çalışanlara hijyen kitleri dağıtıldı. COVID-19 belirtisi gösteren kişiler için Henkel bir kurumla anlaştı ve o kişinin evine ücretsiz COVID testi yapmak üzere kişiler gönderdi.

 

Öğrencilere Tavsiyeler ve STEP UP Staj Programı

Orçun Bey, kendi kariyer serüvenini anlattıktan sonra öğrencilere tavsiyeler verdi.

  • Yanlışıyla doğrusuyla kendi kararınızı almaktan çekinmeyin.
  • Risk almaktan çekinmeyin. Konfor alanınızdan çıktığınızda öğrenme eğriniz en yüksek olacak ve yeni zorluklar ile kendinizi geliştirme fırsatı bulmuş olacaksınız.

henkel step up

12 ay sürecek olan Step Up programı Eylül-Ekim ayları gibi başlıyor. Bu programa, 3.- 4. sınıf veya yüksek lisans öğrencileri, haftada minimum 3 gün çalışabilecek olan kişiler başvurabilir. Süreç ise, ilk olarak online başvuru şeklinde olup bir sonraki aşamada öğrencilerin kendini tanıtan kısa bir video göndermesi gerekmektedir. Eğer süreç olumlu devam ediyorsa, İnsan Kaynakları ile telefon mülakatı gerçekleştikten sonra ilgili iş birimindeki yöneticilerle birebir mülakat yapılıyor. Sonuç olumluysa iş teklifi olarak geri dönüş sağlanıyor.

Şu anda STEP UP programının başvuru tarihleri henüz başlamadı fakat ilanları Henkel’in web sitesinden takip edebilirsiniz.

Geleceğin yönetici adaylarının 6 ay boyunca 5 farklı konuda 120 farklı şirketlerin buluştuğu Young Executive Academy’nin ikinci dönem başvuruları başladı. Programa başvurmak için buraya tıklayabilirsiniz.

 

Özgün İçerik 


Tuğba Füsun Özçelik

Yalova Üniversitesi Endüstri Mühendisliği

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.