Öğrenci Kariyeri Banner

Yazarı Tarafından Tamamlanmamış Olan En Kıymetli 8 Roman!

Yazarı Tarafından Tamamlanmamış Olan En Kıymetli 8 Roman!

Tamamlanmamış romana edebiyatımızda ve dünya edebiyatında sıkça rastlanır. Ancak kulağa olumsuz bir kavrammış gibi gelen tamamlanmamış roman eksik olduğu gerekçesiyle okuyucu tarafından genellikle tercih edilmez.

Tamamlanmamış bir romanı genelikle sevdiğimiz ve bütün eserlerini okuduğumuz bir yazarın diğer kitaplarına ek olarak okumayı tercih ediyoruz. Ancak bazı romanlar eksik kalmasına rağmen edebiyat dünyası için oldukça değerli.

Sizler için dünyanın en değerli tamamlanmamış 8 romanını derledik!

Yazarı Tarafından Tamamlanmamış Olan En Kıymetli 8 Roman!

1. Dava - Franz Kafka

Batı edebiyatının en önemli klasiklerinden biri olan roman kendisini saçma bir şekilde ve aniden gelişen bir dava içinde bulan Josef K.'nın yaşadıklarını anlatır. Ayrıca roman edebiyatın en meşhur tamamlanmamış romanlarından birisidir.

Kafka bu romanı yazarken ilk önce ilk ve son bölümlerini yazıyor. Daha sonra aradaki bölümleri ekliyor. Ancak çoğu romanı gibi bu romanını da eksik bırakıyor. 

2. Şato - Franz Kafka

Franz Kafka, Şato'yu Dava romanından bir yıl sonra yazmıştır. Tıpkı Dava gibi Şato'da tamamlanmamış romanlardan biridir. 

İsmi K. olan ana karakterin kasabaya gelişi ile başlayan roman, onun bu kasabayı yöneten şato ile çözülemeyen bürokratik sorunları sonrası kaybolmasını konu alıyor. "Normal" bir şekilde yarım kalmış diyecebileceğimiz bu roman gerçek anlamda sona ermemiştir.

3. Amerika - Franz Kafka

Evet, Franz Kafka'nın neredeyse bütün romanları tamamlanmamış! Zaten Kafka'nın da amacı bir eser oluşturmak değil. Yazdıklarını ölümünden sonra bir arkadaşına teslim eden Kafka bunların yakılmasını istiyor. Ancak o arkadaş Kafka'nın son isteğini yerine getrmiyor ve bütün eserlerini yayımlıyor. 

Amerika Birleşik Devletleri'ne göç eden insanların anılarını anlatan bu roman da tamamlanmamış eserlerden biridir.

4 . Mahur Beste - Ahmet Hamdi Tanpınar

Mahur Beste, Ahmet Hamdi Tanpınar'ın yarattığı en meşhur karakterlerden biri olan Behçet Bey'i merkeze alarak başlıyor. Ancak romanın havası  kısa süre içinde değişiyor. Farklı hayatlara, farklı dönemlere gidiliyor ve başladığı noktadan çok uzak bir yerde tamamlanıyor. Tanpınar romanın güncel baskılarının sonunda karakteri Behçet Bey'e yazdığı ve romanını neden tamamlamayacağını açıkladığı bir mektuba yer veriyor.

5. Silmarillion - J. R. R. Tolkien

Tolkien'ın şüphesiz en meşhur eseri Yüzüklerin Efendisi'dir. Yazar böyle fantastik bir dünya oluşturabilmek için hayatı boyunca Yüzüklerin Efendisi'ne de sahne olan "orta dünya" hakkında bir sürü metin kaleme alıyor. Bu dünyanın oluşumunu, doğaüstü varlıklarını, ilk dönemlerini ve efsanevi hikayelerini tekrar tekrar yazıyor. Ancak bunları derleyip yayımlayamadan hayatını kaybediyor. Bu metinler yazarın ölümünden sonra derleniyor ve kitap haline getiriliyor.

6. Aydaki Kadın - Ahmet Hamdi Tanpınar

 Leyla ile Selim'in aşkı ve Selim'in gözünden Leyla'nın verdiği davet ile İstanbul'da yaşayan insanların yozlaşmış yaşamlarının anlatıldığı bu roman da Ahmet Hamdi Tanpınar'ın bilinçli bir şekilde yarm bıraktığı romanlarından biridir.

7. Eylembilim - Oğuz Atay

Eylembilim, yazarın hayatını kaybetmeden önce üzerinde çalıştığı romanıdır. 

Kitabın tamamlanan kısımları, yazarın kendi günlüğü olan "günlük" kitabından alınarak yayımlanıyor. Ancak daha sonra, romanın ciddi  bir bölümü isimsiz biri tarafından yazarın ailesine gönderiliyor. Böylece Eylembilim günümüzde de olan bu son haliyle bir kitap oluyor.

8. Canistan - Yusuf Atılgan

Yusuf Atılgan bu romanında genel olarak tercih ettiği mekanların dışına çıkıyor. Aylak Adam, İstanbul'da geçiyor ve Anayurt Oteli'de Manisa'da geçiyor. Ancak Canistan romanıyla Yusuf Atılgan, köy hayatını bütün çıplaklığıyla gözler önüne seriyor.

 

Kaynak

 

 


Kardelen Özen

Öğrenci Kariyeri yazarlarından Kardelen Özen..

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.