Öğrenci Kariyeri Banner

Yatak Kiralamaktan Şirket Kurmaya: AirBnB'nin Hikayesi

Yatak Kiralamaktan Şirket Kurmaya: AirBnB'nin Hikayesi

Özellikle yurt dışı gezilerinde kalacak yer aradığımız ilk platform haline gelen Airbnb, kuruluşu ile en ilham verici başarı hikayelerinden biri.

Airbnb’nin kuruluşu tam bir istikrar, istek ve kararlılık örneği diyebiliriz. 2007 yılında kurucular Brian Chesky ve Joe Gebbia New York’a yeni taşınmışlardı. İşsiz olan Chesky ve Gebbia kiralarını ödemekte oldukça zorlanıyorlardı. Bu yüzden para kazanmanın bir yolunu bulmalıydılar. Bir gün şehirdeki etkinliklerin çok fazla ziyaretçi çektiğini ve tüm otel odalarının dolu olduğunu fark ettiler. Bu durum onlara bir fikir verdi.

Burada para kazanabileceklerini gören kurucular hemen birkaç tane şişme yatak alıp ”Şişme Yatak ve Kahvaltı” adında bir site kurdular. Şirketin adı da aslında buradan geliyor (Air Bed and Breakfast). Amaç ziyaretçiler için geceliği 80 dolara uyuyacakları bir yer ve sabahları kahvaltı sağlamaktı. İlk misafirleri geldiğinde ise başarıya ulaşmış sayılırlardı.

Kısa süre sonra, Harvard mezunu teknik mimar Nathan Blecharczyk üçüncü kurucu olarak aralarına katıldı. Üç arkadaş, SXSW konferansı için tekrar hizmet vermeye başladıklarında büyük bir sorunla karşılaştılar. Sitenin yalnızca iki kullanıcısı vardı ve bunlardan biri de Chesky idi. Sorunu çözmek adına siteyi değiştirdiler ve şirket 2008 yılının ağustos ayında tekrar piyasaya sürdüler. 2008 yılında 15 melek yatırımcı ile görüştüler. 15 yatırımcının 8’inden olumsuz yanıt aldılar. Diğer 7 yatırımcı ise onları görmezden geldi. Bunun morallerini bozmasına izin vermediler ve Denver’da gerçekleşecek olan Demokratik Parti Ulusal Kongresi’nden hemen önce tekrar hizmet vermek için açıldılar. 

Siteden para kazanamayınca mısır gevreği kutularını Obama O’s ve Cap’n McCains’lere dönüştürerek sattılar. Üzerine 'sınırlı sayıda' ibaresi ekleyen kurucular, bu strateji ile 30.000 dolarlık bir gelir elde ettiler. Bu taktik sayesinde kendilerini toparlama fırsatı bulmuş oldular.

Gençlerin potansiyelinin ilk fark eden ise Paul Graham oldu. Graham, küçük bir hisse karşılığında kurucuları, Y Combinator adında bir eğitim programına çağırdı ve para yardımında bulundu. Üç arkadaş bu parayı daha büyük bir market olan New York’a seyahat etmek için kullanmaya karar verdiler. Bu sırada, çoğu ilanın fotoğraflarının güzel olmadığını fark ettiler. Bir kamera aldılar ve kapı kapı gezerek ilanlar için daha iyi fotoğraflar çektiler. New York'a giderek kendilerine daha büyük bir şehirde pazarı araştırma, eksikleri saptama gibi fırsatları sağladılar.2008 yılının sonuna gelindiğinde değişmenin vaktinin geldiğini farkettiler. Karmaşık olan isimlerini kısaltarak Airbnb yaptılar. Böylece artık şişme yataklarla bir bağlantıları kalmamıştı. Ayrıca site tasarımını değiştirerek siteyi sadece 3 tıkla kalacak yer ayarlanabilecek bir hale getirdiler. New York’taki kullanıcılar ziyaret edildikten sonra şirket gelişmeye başladı. Odakları paylaşımlı dairelerden her türlü konaklamaya kadar genişledi. 2009 Mart ayına gelindiğinde Airbnb’de, 2500 ilan ve neredeyse 10 bin kayıtlı kullanıcı vardı.

Nisan 2009’da ise sonunda aradıkları 600 bin dolarlık yatırımı Sequoia Capital isimli yatırım şirketinden aldılar. Bu durum, kurucuları ekonomik açıdan oldukça rahatlattı. Ayrıca şirket, 2011 yılında, SXSW’de “Büyük Çıkış Yapan Mobil Uygulama” ödülünü de aldı. Aynı yıl bazı Silikon Vadisi yatırımcılarından 112 milyon dolarlık yatırım aldılar. Söz konusu yatırım onları Silikon Vadisi’nin Unicorn’u yaptı.

2014 yılında başları, sorumsuz kiracılar ve yasalarla derde girse de bu sorunları aşmayı bildiler. Evi darmadağın eden kiracılara karşı 1 milyon dolara kadar çıkabilen “Ev Sahibi Garantisi” adlı sigorta poliçesini uygulamaya koydular. Yasal sorunları aşmak adına ise otel vergileri toplamaya ve bu vergileri belediyelere vermeye başladılar. Bir sorunu daha böylelikle halletmiş oldular.

Borç içindeki iki arkadaşın üç şişme yatak ile kurduğu bu şirket bugün 31 milyar dolar değerinde.

Kaynak için tıklayınız

 

 


Simay Kurtçu

Site İçerik Koordinatörü

0 Yorum

Yorum Yap

😄

Bültenimize kayıt olun!

Güncel haberleri takip etmek için bültenimize kayıt olun, böylece daima güncel bilgilerle donanmanıza yardımcı olabilelim.